چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

آنچه برای موفقیت در زندگی لازم است


آنچه برای موفقیت در زندگی لازم است

زن و شوهر جاهل، نمی‏توانند بار سنگین مسئولیت خانه و خانواده را بر دوش کشند.
پیش از پرداختن به وظایف مدیریتی در حوزه خانواده، خوب است تذکر دهیم که مدیریت خانه و خانواده برای …

زن و شوهر جاهل، نمی‏توانند بار سنگین مسئولیت خانه و خانواده را بر دوش کشند.

پیش از پرداختن به وظایف مدیریتی در حوزه خانواده، خوب است تذکر دهیم که مدیریت خانه و خانواده برای زن و شوهر به علم و آگاهی فراوانی نیاز دارد. زن و شوهر جاهل، نمی‏توانند بار سنگین مسئولیت خانه و خانواده را بر دوش کشند و در اداره زندگی خود توفیق چندانی نخواهند یافت و از زندگی زناشویی خود ثمره مطلوبی به دست نمی‏آورند؛ برخلاف زن و شوهر آگاه و با اطلاع که در زندگی، صاحب روش و اسلوبی ویژه هستند و از همان آغاز به گونه‏ای شایسته زندگی مشترک خود را بنا می‏کنند و روز به روز بر استحکام پیوند خانوادگی می‏افزایند و ثمره زندگی مشترکشان نسلی سالم و صالح است که به جامعه انسانی تقدیم می‏کنند و از این طریق منشأ خدمات فراوان به اجتماع می‏شوند.

بنابراین، برای مدیریت خانواده، اولین گام این است که زن و شوهر بر آگاهیهای خود در زمینه خانه و خانواده، چگونگی تأمین اقتصاد خانواده، روابط زن و شوهر، تربیت فرزند و غیره بیفزایند و دست کم هر کدام در این باره چند کتاب مفید مطالعه کنند و یا از تجربیات افراد موفق بهره گیرند.

زن و شوهر در تدبیر امور خانه و خانواده وظایفی برعهده دارند که برخی از آنها عبارتند از:

۱) تصمیم‏گیری‏

زن و شوهر باید قبل از هر چیز برای چگونگی انجام وظایف و مسئولیتهایی که شرع مقدس اسلام برعهده آنها گذاشته، تصمیم‏گیری کنند و برای این مقصد اطلاعات و آگاهیهای دینی‏

خود در زندگی مشترک را به دقت بررسی کنند و درصدد یافتن راه چاره باشند. علاوه اینکه از مشورت با یکدیگر برای اداره بهتر زندگی غافل نشوند و با توجه به این دو مسئله با اعتماد به نفس و توکّل بر خدا در امور مختلف زندگی زناشویی تصمیم بگیرند.

۲) برنامه‏ریزی‏

پس از آنکه زن و شوهر در مسائل زندگی به تصمیم‏گیری رسیدند، برای تحقق‏بخشی و اجرای آن، به برنامه‏ریزی نیاز دارند. آنها برای ساختن زندگی آرمانی، باید حتی برای کارهای ساده زندگی خود برنامه‏ریزی کنند. سرپرستی خانواده برای مرد و خوب شوهرداری کردن، خانه‏داری و تربیت درست فرزندان نیاز به برنامه‏ریزی دقیق و اصولی دارد.

۳) سازماندهی‏

هدف از سازماندهی در اینجا، تقسیم کار در مجموعه خانواده است؛ به‏گونه‏ای که زن و شوهر، به وظیفه و مسئولیت خود آشنا شوند و بر همان اساس انجام وظیفه کنند.

تعیین حدود مسئولیت افراد در خانواده، عدالت را به زندگی مشترک هدیه می‏کند و سبب شادابی و نشاط و پویایی خانواده می‏شود. امام علی (ع) و حضرت فاطمه (ع) در آغاز زندگی مشترک خود خدمت رسول خدا (ص) رسیدند و از ایشان خواستند که کارهای خانه را میانشان تقسیم کند. رسول خدا (ص) فرمود: «کارهای داخل خانه را فاطمه (ع) انجام دهد و کارهای خارج برعهده علی (ع) باشد.

فاطمه زهرا (ع) با خوشحالی فرمود: جز خدا کسی نمی‏داند که از این تقسیم کار تا چه اندازه خوشحال شدم؛ زیرا رسول خدا (ص) مرا از انجام کارهایی که مربوط به مردان است، بازداشت.» «۱»

شایسته آن است که زن و شوهر در سازماندهی، به فرزندان نیز توجه کنند و آنها را در اداره امور خانواده سهیم سازند تا از سنین کودکی و نوجوانی با شخصیت بار آیند و احساس مسئولیت کنند.

۴) هماهنگی‏

خوب بودن زن و مرد برای موفقیت در زندگی مشترک کافی نیست، بلکه ترکیب صحیح وهماهنگ آنها عامل موفقیت است. از این رو، ارتباط آنها با یکدیگر هرگز نباید به شکل تحکّم و استبداد درآید. آنان باید با صمیمیت و مهربانی و اخلاق اسلامی سلامت خانواده را تضمین کنند.

۵) ایجاد انگیزه‏

از وظایف سنگین زن و شوهر در اداره خانواده، ایجاد انگیزه در یکدیگر و فرزندان است.

هیچ کس بدون انگیزه سراغ کاری نمی‏رود. از این رو، هر کدام از آن دو باید با درایت و هنرمندی خود، انگیزه، نشاط، عشق به زندگی و روحیه خدمتگزاری را در طرف مقابل زنده کنند تا فرزندان نیز از فضای ایجاد شده تأثیر پذیرند و با روحی متعالی بارآیند. تعالیم اسلامی برای ایجاد انگیزه در محیط خانواده در میان زن و شوهر و فرزندان کم نیست. تنها کافی است مروری گذرا در روایات و سیره معصومین (ع) داشته باشیم. به عنوان مثال، ابراز محبت، هدیه دادن، گوش دادن به درد دلهای یکدیگر، درک موقعیت همسر و احترام متقابل- که در اسلام به آنها سفارش شده است- آنان را امیدوارتر و با انگیزه‏تر می‏کند. همچنین شخصیت دادن به فرزندان و تشویقهای به موقع آنها زندگی را برایشان دلپذیرتر می‏سازد.

۶) بررسی عوامل موفقیت و شکست‏

گاه زن و شوهر بر اثر ناآگاهی و کمی تجربه در زندگی مشترک موفقیت چندانی حاصل نمی‏کنند و به آرمان خود نمی‏رسند. آنان در این گونه موارد چگونه می‏توانند از ناکامیهای خود پلی برای پیروزیهای آینده بسازند، ضعفها را بشناسند، کمبودها را حس کنند و موضع‏گیریهای نادرست را اصلاح نمایند؟ البته زن و شوهر باید نهایت کوشش خود را به کار گیرند تا هرگز در زندگی مشترک شکستی رخ ندهد، ولی در صورت بروز چنین امری باید با مشاوره مکرر با یکدیگر و یا اهل خبره علل را بررسی کنند و درصدد چاره‏جویی برآیند.

بدیهی است که برای چنین کاری لازم است حقایق تلخ زندگی خود را با تسلط بر نفس با دقت بررسی کرد، از توجیه و یا گناه خود را به گردن دیگران افکندن پرهیز نمود، تعصب و رو در واسی را کنار گذاشت و با توکل و استمداد از خدا برای رسیدن به زندگی آرمانی برنامه‏ریزی کرد.

۷) تشویق‏

زن و شوهر نباید در اداره امور خانه و خانواده از اصل قدردانی و تشویق غافل باشند، از خدمات صادقانه یکدیگر قدردانی کنند و تشویق را در متن کار خود قرار دهند. به کارگیری تشویق در تربیت فرزند از اهمیت خاصی برخوردار است؛ چنان‏که تنبیه و توبیخ نیز اگر بجا و اصولی صورت گیرد، در اصلاح اخلاق و رفتار آنها مؤثر است.

hrmanagement.blogfa.com/post