شنبه, ۲۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 8 February, 2025
روزنامه نگاری و مسئولیت اجتماعی
![روزنامه نگاری و مسئولیت اجتماعی](/web/imgs/16/96/0rerz1.jpeg)
اطلاعات، نه یك كالای صرف كه نوعی از خیر و منفعت اجتماعی است. از این منظر روزنامه نگاران به عنوان كسانی كه در كار تولید، پردازش، نشر و انتقال اخبار و اطلاعات هستند نمی توانند به این حرفه تنها از منظر تأمین منافع شخصی و كوشش برای پیش بردن مقاصد خصوصی و یا حتی تأمین منافع صاحبان و مدیران رسانه نگاه كنند، چراكه در برابر مردم و مصالح و منافع اجتماعی مسئولند.
مسئولیت اجتماعی روزنامه نگاران در قبال اخبار و اطلاعات در زمانه ای كه اطلاعات به عنوان منبع و منشاء قدرت شناخته می شود و دارندگان زمین، ابزار و سرمایه در گذشته تلاش می كنند اطلاعات و نشر و پخش آن را در انحصار خود بگیرند. ناگزیر روزنامه نگاران را در برابر مراجع قدرت قرار خواهد داد و فعالیت روزنامه نگاری را به سیاست و قدرت پیوند می زند.
مروری بر اعلامیه ۱۹۷۸ یونسكو درمورد حقوق مسئولیت های روزنامه نگار، چالش میان روزنامه نگاری با سیاست و قدرت را بیشتر روشن می كند. در بخشی از این اعلامیه آزادی مبادله اخبار و اطلاعات یك حق اساسی تلقی شده است و خبرنگاران باید تلاش كنند اخبار و اطلاعات معتبر را دقیق، صحیح و بدون خدشه در اختیار مردم قرار دهند و نباید هیچ نوع خبر و اطلاعاتی را از مردم پنهان كنند.حق مردم در دستیابی به اطلاعات حقیقی و آزادی ارائه نظرات خود از طریق رسانه ها، دادن تصویر عینی و بدون تحریف از وقایع و حوادث، مسئولیت اجتماعی و اخلاقی روزنامه نگار در برابر مردم، شرافت حرفه ای و خودداری از كار برخلاف اعتقاد شخصی، عدم افشای منبع و حق شركت در روند تصمیم گیری در رسانه ای كه برای آن كار می كند، احترام به حریم خصوصی افراد و تعهد اخلاقی نسبت به ارزش های انسانی و پرهیز از هر نوع توجیه و یا تحریك به جنگ و تجاوز، ازجمله اصول مورد توجه منشور اخلاقی روزنامه نگاری است.
اعلامیه یونسكو و منشور اخلاق حرفه ای روزنامه نگاری بر ابعاد و اجزایی از مسئولیت اجتماعی روزنامه نگاران تأكید می كنند كه دقیقا نقطه تلاقی و اصطكاك با قدرت است. این نوع از مناسبات امنیت حرفه ای و روانی روزنامه نگاران را شكننده و به تبع آن فشار و سختی كار در این حرفه را صدچندان می كند.
اگرچه ناامنی و استرس و تنش با قدرت جزئی از ماهیت این حرفه است، اما در جوامع توسعه یافته با پذیرش نقش رسانه و روزنامه نگار به عنوان نگهبان منافع و مصالح جامعه كه به نمایندگی از مردم بر حسن اجرای امور از سوی دستگاه های دولتی نظارت می كند، همچنین وضع و تدوین قوانین حمایتی مناسب و نیز حمایت از تشكل های صنفی تلاش می كنند اندكی از ناامنی و دغدغه خاطر روزنامه نگاران بكاهند. این نوع از نگاه ها و نهادهای حمایتی در جامعه ما به رغم سابقه نسبتا طولانی در روزنامه نگاری بسیار كم جان و بی رمق است. مسئولیت بخشی از این مشكل به ناپیگیری و اهمال نهادهای قانونی و حكومتی و بخش دیگر به فقدان روحیه جمعی و تعهد صنفی در بین خود روزنامه نگاران برمی گردد. ۱۷ مرداد روز خبرنگار فرصت مغتنمی است كه همه به این مشكل جدی تر بیندیشیم.
فریبرز بیات
![](/imgs/no-img-200.png)
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست