پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
هند و پاکستان به دنبال گاز ایران
دور جدید مذاکرات خط لوله صلح در تهران در حالی آغاز شده است که چندی پیش، ایران با امضای یادداشت تفاهمی با شرکت اتریشی «ام.او.وی» برای گشودن پای گاز ایران به بازار اروپا گامی بلند برداشته است.
ایران، دومین دارنده ذخایر گاز طبیعی در جهان، تمایل دارد به جایگاهی درخور در میان باشگاه صادرکنندگان گاز طبیعی جهان دست یابد؛ کشوری که تا پیش از انقلاب اسلامی و با صدور سالانه ۱۰ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی به شوروی پیشین، صادرکننده منطقهای گاز طبیعی شناخته میشد.
ایران پس از انقلاب و با اعمال سیاست استفاده از گاز طبیعی به جای فرآوردههای نفتی، صادرات خود را قطع و از سال ۱۳۸۰ صادرات خود را به ترکیه آغاز کرد، اما با وجود در اختیار داشتن ذخایر عظیم گاز طبیعی، به دلایل متعدد از جمله مصرف فراوان و اسراف کارانه گاز طبیعی در کشور، هنوز به جایگاهی شایسته در بازار جهانی دست نیافته است.
سیزده سال از نخستین اقدام های رسمی برای صدور گاز ایران به هند و پاکستان میگذارد. در این مدت، هیئتهای کارشناسی و مقام های رسمی سه کشور بارها با یکدیگر دیدار و مذاکره کردهاند. افت و خیز فراوان در روند مذاکرات خط لولهصلح، طبیعی به نظر میرسد، اما وجود رقیبان منطقهای و مانعتراشیهای آمریکا در به تاخیر اندازی توافق نهایی میان سه کشور، نیز تاثیر خود را گذاشته است.
در این میان روسیه، بزرگ ترین دارنده ذخایر گاز طبیعی جهان و صادرکننده عمده و سنتی به بازار اروپا، نقش ویژهای ایفا می کند. چندی پیش مقام های گازپروم روسیه برای مشارکت در احداث و مدیریت خطوله صادرات گاز ایران به پاکستان و هند، ابراز تمایل کردند. به نظر می رسد روسیه از ورود ایران به بازارهای اروپا بیمناک و امیدوار است با متمرکز شدن ایران بر بازار هند و پاکستان، در عمل توان نفوذ آن به بازار عظیم اروپا تحلیل رود. شاید روس ها پنداشته اند که با توجه به برنامههای ایران در زمینه توسعه بخش بالادستی و چشمانداز رشد مصرف داخلی، همچنین نیاز مخازن نفتی کشور به تزریق گاز طبیعی، چنانچه قرار باشد افزون بر ۱۰ میلیارد متر مکعب در سال صادرات گاز به ترکیه، سالانه ۳۰ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی به هند و پاکستان صادر کند، در عمل امکان توجه به دیگر بازارها را نخواهد داشت و خیال روسیه از رقیبی بالقوه به نام ایران در بازار اروپا آسوده می شود.
بررسی قراردادهای اخیر فروش گاز طبیعی و گاز طبیعی مایعشده (ال.ان.جی) نشان میدهد که بازیگران عمده، بازارهای آینده گاز طبیعی جهان را رقابتیتر از اکنون پیشبینی میکنند؛ به گونهای که قرارداد اخیر فروش ال.ان.جی قطر به کرهجنوبی با احتساب قیمت نفت خام در حد بشکه ای ۶۰ دلار، معادل ۱۱دلار برای هر میلیون بی.تی.یو منعقد شده است که برای مثال، با میانگین قیمت ال.ان.جی وارداتی ژاپن که حدود ۷ دلار برای هر میلیون بی.تی.یو در ابتدای سال جاری بود، قیاس پذیراست.
موضوع هنگامی جالب توجه تر میشود که قیمت مورد توافق ایران و هند را با این ارقام مقایسه کنیم. بر مبنای اطلاعاتی که از طرف هندی نشت کرده است، چنین استنباط میشود که گویی هندی ها امیدوارند گاز طبیعی ایران بر مبنای سبد نفت خام وارداتی ژاپن با قیمت هر بشکه ۶۰ دلار، فقط ۵ دلار برای هر میلیون بی.تی.یو به فروش برسد که هرگز با قرارداد اخیر قطر و کره جنوبی قابل مقایسه نیست؛ از این رو هندی ها باید با نیم نگاهی به بازارهای بالقوه ایران، میزان توقع های خود را کاهش دهند و ایران را در شرایطی قرار ندهند که از خیر احداث خط صلح بگذرد.
ایران در سال گذشته گاز خود را با بهایی نزدیک به قیمت اروپا (بیش از ۷ دلار هر میلیون بی.تی.یو) به ترکیه فروخت. می توان با افزایش صادرات گاز به ترکیه، منافع بیشتری نصیب کرد یا با چشم دوختن به بازارهای رو به گسترش ال.ان.جی فرصت های مناسب تری به دست آورد.
به نظر میرسد با توجه به توسعه چشمگیر بازارهای ال.ان.جی و چشماندازهای بسیار روشن آن، چنانچه قرار باشد ایران به بازیگری عمده، پرتوان و با نفوذ در بازارهای گاز طبیعی جهان تبدیل شود، منطقیتر است تمام توان خود را در جذب فناوری و سرمایه مورد نیاز احداث و توسعه صنعت ال.ان.جی خود معطوف کند و توان واحدهای تولید ال.ان.جی را با ظرفیت سالانه نزدیک به ۷۵ میلیون تن ال.ان.جی به فعلیت درآورد تا امکان ورود به تمام بازارهای جهان و حتی در صورت نیاز، هند را بیابد.
سرمایهگذاری در احداث خط لوله، انتخابی است که امکان تغییر در بازار هدف را از ما خواهد گرفت، اما توسعه صنعت ال.ان.جی تمام بازارهای گاز طبیعی جهان از جمله اروپا، آسیای جنوب شرقی و حتی آمریکای شمالی را فراروی ما قرار خواهد داد.
بر اساس بررسی ها، تنها خط لوله مطمئن، اقتصادی و شدنی که بتواند گاز طبیعی را به شبه قاره هند منتقل کند، خط لوله انتقال گاز از ایران به هند و پاکستان است؛ از این رو چنانچه این دو کشور خواهان استفاده از این منبع انرژی باشند، نخست باید ارزش واقعی گاز طبیعی دریافت شده را پرداخت (بر مبنای قیمت پرداختی دیگر واردکنندگان بزرگ گاز طبیعی جهان)، سپس تحویل منظم گاز و پرداخت مابهازای آن را تضمین کنند؛ در غیر این صورت جمهوری اسلامی ایران گستره متنوعی از انتخاب برای مقاصد صادراتی در اختیار دارد و میتواند بازارهایی بسیار مناسبتر و طرف هایی قابل اعتمادتر را فراروی خود داشته باشد.
مرتضی بهروزیفر
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست