چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

امتحانش ضرر ندارد


امتحانش ضرر ندارد

طرز پخت و ارزش غذایی آکارا غذای محبوب آفریقایی ها

مواد غذایی کربوهیدراتی (قندی) جزء اصلی غذاهای آفریقایی هستند که بیش از هر ماده مغذی دیگری در غذاهای این منطقه خودنمایی می‌کنند. آفریقایی‌ها روغن نخل را بیش از هر روغن دیگری در غذاهایشان می‌ریزند و موز سبز را در طبخ خورش‌هایشان زیاد به کار می‌برند...

ضمن اینکه فلفل هم زیاد می‌خورند و قهوه را بومی خطه خود می‌دانند؛ مخصوصا در منطقه‌ای به نام کافا. به علاوه، آنها این نوشیدنی را هنگام خوردن ذرت بوداده بسیار دوست دارند و همراه با آن میل می‌کنند. در «غذای ملل»‌ این هفته با یکی از معروف‌ترین غذاهای آفریقا آشنا می‌شویم.

● عـادات‌ غـذایـی آفـریقـایـی‌هــا

بزرگ‌ترین مشخصه غذاهای آفریقایی، تنوع است و انتخاب غذای آفریقایی، به تعبیری، یعنی انتخاب سفره سالم. ویژگی دیگری که در غذاهای آفریقایی دیده می‌شود، ارگانیک بودن آنهاست؛ یعنی معمولا خودشان مراحل کاشت و برداشت محصول اولیه‌ای که غذا را از آن درست می‌کنند، را انجام می‌دهند و انواع سبزیجات، میوه‌ها و غلات را در حیاط خانه‌های آفریقایی می‌توانید پیدا کنید. هر کشوری، غذای محلی خاص خودش را دارد و آفریقا هم از این قضیه مستثنا نیست اما تفاوتی که وجود دارد، این است که بخش زیادی از رستوران‌های آفریقا به جای غذای محلی، غذای به اصطلاح خودشان بین‌المللی عرضه می‌کنند؛ ظرفی شبیه خوراک خرچنگ که همه جا می‌توانید آن را بخورید. سبک غذاهای آفریقایی خیلی وابسته به غلات است؛ آنها کربوهیدرات (قند) زیادی می‌خورند و فرآورده‌های تهیه‌شده از ذرت در انواع غذاهایشان دیده می‌شود. در این کشور، روغن به کار رفته در غذاها معمولا از نوع جامد است و بیشترین سهم را هم در میان روغن‌ها، روغن درخت نخل دارد.

عادت دیگری که در میان عادات غذایی آفریقایی‌ها وجود دارد، مصرف فراوان انواع نوشیدنی‌هاست. آنها علاقه فراوانی به نوشیدن چای سیاه، چای سبز، دم‌کرده انواع گیاهان و نوعی چای مخصوص به نام «روی‌باس» دارند که آن را معمولا بدون شیرین‌کردن می‌نوشند و با این کار، کمترین کالری را نسبت به نوشیدن قهوه شیرین یا چای همراه با شکر دریافت می‌کنند. مردم این سرزمین معمولا در مواجهه با استرس، یک دم‌کرده گیاهی می‌نوشند. آنها عقیده دارند که پیام گرسنگی در اثر کمبود آب بدن از سوی مغز صادر می‌شود بنابراین بسیاری از اوقات، به جای غذا خوردن، استفاده از یک نوشیدنی را ترجیح می‌دهند.

ذکر این نکته نیز لازم است که وعده‌های غذایی در آفریقا معمولا به این صورت است که صبحانه و شام، سبک مصرف می‌شود اما ناهار که معمولا تا قبل از ساعت ۴ خورده می‌شود، اصلی‌ترین و سنگین‌ترین وعده غذایی آنهاست.

● مـواد لازم (برای۴ نفر)

▪ لوبیا چشم بلبلی/ ۴ لیوان/ ۳۲۰ کیلوکالری

▪ روغن مخصوص سرخ‌کردنی/ ۶ قاشق غذاخوری/ ۵۴۰ کیلوکالری

▪ فلفل دلمه‌ای قرمز/ ۱ لیوان/ ۲۵ کیلوکالری

▪ فلفل قرمز/ ۵/۰ لیوان/ ۱۰ کیلوکالری

▪ شکر/ ۲ قاشق غذاخوری/ ۸۰ کیلوکالری

▪ روغن زیتون/ ۲ قاشق غذاخوری/ ۱۸۰ کیلوکالری

▪ سرکه سفید/ ۲ قاشق غذاخوری/ ۰ کیلوکالری

▪ نمک/ به میزان دلخواه/ ۰ کیلوکالری

● طـرز تـهـیـه

ابتدا لوبیاهای چشم بلبلی را بخیسانید تا پوستشان جدا شود؛ سپس در‌ هاون بکوبید و همه مواد را در قابلمه‌ای بریزید و بگذارید روی حرارت بپزد و به شکل خمیر درآید. در ظرفی دیگر، فلفل دلمه‌ای خرد شده را با فلفل قرمز بخارپز کنید و در مخلوط‌کن بریزید. به آنها سرکه، شکر، نمک و روغن زیتون را بیفزایید و به شکل سس در آورید. خمیر به‌دست‌آمده را به اندازه یک گردو بردارید و به صوت یک گلوله در آورید و در روغن داغ، سرخ کنید و با سس تهیه‌شده غذایتان را سرو کنید.

● این غذا چند کـالـری دارد؟

این غذا در مجموع دارای ۱۱۵۰ کیلوکالری انرژی است و در صورتی که از آن ۱۰ عدد آکارا تهیه کنید هر کدام از آنها ۱۱۵ کیلوکالری انرژی خواهد داشت.

● خواص لـوبـیــا چـشـم بـلـبـلـی

لوبیا چشم بلبلی در خانواده حبوبات یا منابع گیاهی پروتئین جای می‌گیرد. جالب است بدانید که نصف لیوان پخته آن معادل ۳۰ گرم گوشت است و خوردنش برای بزرگسالان یک عادت غذایی مناسب تلقی می‌شود. این ماده غذایی، مملو از فیبر است بنابراین کسانی که یبوست و چربی خون دارند و به دلیل اضافه وزن باید از مصرف غذاهای پرکالری بپرهیزند نیز بهتر است از این ماده غذایی بیشتر استفاده کنند. جالب است بدانید که این لوبیا نیز مانند سایر لوبیا‌ها منبع پتاسیم است بنابراین عادت به خوردن آن می‌تواند به کنترل این بیماری کمک کند به خصوص اگر با سایر سبزیجات تازه همراه شده باشد. در ضمن این ماده غذایی مملو از آهن گیاهی است بنابراین عادت به خوردن آن با منابع غذایی ویتامین C و بتاکاروتن می‌تواند به جذب بهتر این آهن کمک کند و برای افرادی که گوشت کمتر می‌خورند، یک عادت غذایی مناسب تلقی می‌شود.

● خواص فـلـفـل دلـمــه‌ای قـرمــز

این ماده غذایی خوش‌عطر، منبع بتاکاروتن است و ویتامین C فراوانی نیز دارد. به این دلیل خوردن آن به عنوان یک ماده غذایی که مملو از آنتی‌اکسیدان است به تمامی گروه‌های سنی توصیه می‌شود. جالب است بدانید که خوردن یک فلفل دلمه‌ای قرمز متوسط می‌تواند تا ۳ برابر نیاز یک بزرگسال به ویتامین C را تامین کند و به این ترتیب احتمال ابتلای به سرماخوردگی به حداقل ممکن می‌رسد. در ضمن به دلیل تقویت سیستم دفاعی بدن، بروز هر نوع بیماری که با تضعیف سیستم دفاعی بدن ارتباط مستقیم دارد نیز با خوردن این سبزی به حداقل ممکن می‌رسد. جالب است بدانید که هر لیوان خام این سبزی معادل یک واحد سبزی و دارای ۲۵ کیلوکالری انرژی است بنابراین نباید در خوردن آن نیز زیاده‌روی کرد بلکه باید حد و اندازه‌ها را در نظر گرفت.

● خواص روغــن زیـتــون

روغن زیتون ارزش تغذیه‌ای بسیاری دارد و تنها نکته‌ای که باید هنگام مصرف آن مورد توجه قرار داد این است که در حرارت‌های بالا از آن استفاده نشود زیرا مقاومت ندارد و می‌تواند از یک ماده غذایی مفید به یک ماده غذایی مضر و منبع ترکیبات سرطان‌زا تبدیل شود. خواص این روغن آن است که به تنظیم قند خون کمک می‌کند و عادت به خوردن آن احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی را به حداقل می‌رساند. فقط یادتان باشد که این روغن هم مانند سایر روغن‌ها دارای کالری است و هر قاشق مرباخوری‌اش ۴۵ کیلوکالری انرژی دارد بنابراین در مصرف آن نیز باید حد تعادل را رعایت کرد. در غیر این صورت به راحتی می‌تواند اضافه وزن به بار آورد و همان طور که می‌دانید چاقی زمینه‌ساز بسیاری از بیماری‌هاست.

● اگر نقرس داری

مصرف کلیه مواد غذایی‌ای که منبع پروتئین هستند، به شما توصیه نمی‌شود؛ بنابراین خوردن این غذا هم می‌تواند برایتان زیانبار باشد. می‌توانید به جای لوبیا از سیب‌زمینی‌پخته استفاده و آن را سرخ کنید و با سس یادشده، شامی سبک برای خودتان ترتیب بدهید.د

● اگر سرما خورده‌اید

در سس این غذا می‌توانید تغییرات مختصری ایجاد کنید؛ مثلا به محتویات این غذا هویج اضافه کنید و فلفل را قلم بگیرید. به جای سرکه هم می‌توانید از آبلیموی تازه استفاده و به جای سرخ کردن، آکاراها را در فر تنوری کنید.

● اگر فشارخون دارید

اول، نمک را حذف و به محتویات سس، کمی کرفس اضافه کنید. به خمیر نیز سیب‌زمینی بیفزایید و به عنوان نوشیدنی، آب گریپ‌فروت تازه را با این غذا همراه کنید.

ساقی اخوان



همچنین مشاهده کنید