سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
دو روز, چهار خبر, دو نکته
تنها سه روز قبل، دو خبر مهم در راس اخبار رسانههای ایران قرار داشــت. یـکــی از ایـن اخـبـار، دستگیری هشت تن از کارمندان سفارت انگلیس در تهران بود که بلافاصله پس از آن، خبری از قول مقامات مربوطه منتشر شد که اتهام دستگیرشدگان را دخالت در ناآرامیهای اخیر تهران اعلام میکرد. همین اتهام در گفتگوی خبری سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز مورد تاکید قرار گرفت تا بلافاصله همه دنیا از آن باخبر شـونـد. همـان زمان، تعدادی از رسانههای داخلی، حاشیههای خبر تشکیل هیئت ویژه شورای نگهبان را پوشش میدادند و تعدادی از وسایل ارتباط جمعی هم، بازشماری تعدادی از صندوقها در برابر دوربینهای تلویزیونی را به مردم اعلام میکردند. این دو موضوع همـانگـونـه کـه پیـشبینی میشد به صورت گسترده در داخل و خارج منعکس گردید.
به نظر عدهای از فعالان سیاسی در دو جناح، موضوع تشکیل هیئت ویژه بیش از خبر دستگیری اغتشاشگران سفارت انگلیس اهمیت داشت. برهمین اساس، تعدادی از اصلاحطلبان و اصولگرایان، پیشنهادهایی برای کارآمدی بیشتر این هیئت ارائه مینمودند و عدهای هم ابراز تاسف میکردند که »چرا ترکیب این هیئت، یکطرفه است؟« اما حاشیههای تشکیل هیئت ویژه و دستگیری کارمندان سفارت انگلیس، بیش از یک روز در صدر اخبار قرار نداشت. خبر تشکیل هیئت ویژه، با اعلام ناگهانی تایید انتخابات، به تاریخ پیوست و خبر نقشا~ فرینی ۸ کارمند سفارت انگلیس در اغتشاشهای اخیر هم حتی آن قدر دوام نیاورد تا فرصت کافی به بعضی روزنامههای آن طرفی برای متهم ساختن موسوی و کروبی بدهد. زیرا تنها یک روز پس از اعلام پربازتاب خبر دستگیری، ۵ نفر از ۸ نفر آزاد شدند!
به هر صورت، دو خبر که هر یک از آنها اهمیت بسیار داشت با اعلام دو خبر دیگر، به بایگانی پیوست، اما قاعدتا این چهار خبر و این دو روز در ذهن مردم و در گوشههایی از تاریخ باقی خواهد ماند.پس چه بهتر که قبل از مزمن شدن بعضی شائبهها، برای رفع تردیدها تلاش شود.
فاصله جدی شدن خبر تشکیل هیئت ویژه بازشماری آرا و بازتابهای آن با خبر تایید انتخابات، آن قدر کوتاه بود کـه سـه کـاندیدای معترض، فرصتی برای اظهارنظر صریح نیافتند. شاید هم امکان لازم در اختیار آنها نبود تا نظر شفاف خود را اعلام کنند. تنها اطرافیان محسن رضایی ادعاهایی در خصوص یکسان بودن خط و قلم تعداد قابل توجهی از آرا در برخی صندوقها مطرح کردند که تحتالشعاع خبر تایید قطعی انتخابات قرار گرفت. اما آیا دستاندرکاران انتخابات تصور میکنند عدم تعیین تکلیف قطعی این ادعاها، به معنای فراموشی کامل آنها خواهد بود؟ آیا سیاستمداران و فعالان سیاسی، در آینده به »اعتماد عمومی« نیاز ندارند؟
در دو روز گذشته، تعدادی از دست اندرکاران انتخابات، ادعا کردهاند که »بازشماری آرا در بعضی صندوقها و حوزهها، موجب افزایش آرای احمدینژاد شده است«. بسیار خوب! ما هم میپذیریم که همین طور است. اما آیا ملزومات و پیامدهای این ادعا، مورد توجه ادعاکنندگان قرار دارد؟ این سخن، به معنای آن است که سیستم شمارش و تجمیع آرا دارای منافذی است که تضییع حق کاندیداها را »امکانپذیر« میسازد. این امکانپذیری در انتخابات اخیر باعث شد که تا دو روز قبل، سه تن از کاندیداها ادعاهایی در خصوص تضییع حق خود مطرح کنند و با اطلاعرسانی اخیر شورای نگهبان مشخص شد که چهارمین کاندیداها هم مشمول تضییع حق بوده است!
البتـه درحـال حـاضـر همـان سیستـمهایی مبادرت به بازشماری آرا کردهاند که عملکرد آنها مورد اعتراض سه کاندیدای معترض و حامیان آنها بوده است. به عبارت دیگر، در صورت اجرای پیشنهاد سه کاندیدا و سپردن بازشماری به هیئتهای مستقل، کشف منافذی دیگر نیز بعید نیست. اما تا همین مرحله، طرح ادعای افزایش آرای احمـدینژاد نشان میدهد که اشکالاتی در سیستم انتخاباتی وجود دارد و شاید همین اشکالات شرایطی فراهم نموده که به تعبیر رئیس مجلس »احساس گروه عمدهای از مردم با نتیجه رسمی انتخابات، متفاوت است« . ادامه این سخن بماند تا زمانی که نشانهای از تلاش دسـتانـدرکـاران انتخـابـات بـرای رفـع ایـن شائبهها مشاهده شود.
اما نکته دوم مرتبط با دستگیریهای اخیر است. از میان دستگیرشدگانی که بازداشت آنها انعکاس وسیع داخلی و خـارجی داشته است تاکنون تنها پنج کارمند سفارت انگلیس آزاد شدهاند و لابد علت آزادی هم این است که خبر اولیه در خصوص »دست داشتن آنها در اغتشاشهای اخیر« دقیق نبوده است. اگر چنین باشد، سیستم ایراد اتهام و دستگیری حتی در امنیتیترین پروندهها نیز دارای اشکالاتی است که این اشکال در کمتر از ۲۴ ساعت آشکار میشود و آزادی کارمندان سفارت انگلیس را به دنبال دارد. آیا برهمین اساس، ذوقزدگی برخی رسانهها علیه اصلاحطلبان دستگیر شده و اقدام غیرقانونی چند روزنامه در به اصطلاح »افشاگری«، تنها عقدهگشایی نسبت به موضوعاتی نیست که امکان اشتباه در آنها وجود دارد؟
هیچ کس حق ندارد حق حکومت برای شناسایی توطئهها و مقابله با آنها را نادیده بگیرد. اما نمونه دستگیری و آزادی کارمندان سفارت انگلیس، نشان میدهد که در این موضوع، احتمال خطا، منتفی نیست و لذا بهتر است که علیرغم حساسیتهایی که به نظر دستاندرکاران این پروندهها وجود دارد حقوق دستگیرشدگانی که کارمند سفارت انگلیس نیستند هم با وسواس و دقت مورد توجه قرار گیرد تا خدای نخواسته شائبههایی که پیرامون دستگیری و آزادی ملوانان انگلیسی در سال ۸۶ به وجود آمد و توضیحات احمدینژاد - در مناظره تلویزیونی با موسوی- نیز نتوانست آن را برطرف کند بار دیگر در اذهان مردم زنده نشود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست