چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

هنگام افطار و سحری از مصرف چه مواد غذایی باید اجتناب کنیم


هنگام افطار و سحری از مصرف چه مواد غذایی باید اجتناب کنیم

توصیه می شود افطار خود را با کمی آب گرم و یا چای آغاز کنند پس از آن می توانند از خرما یا کشمش استفاده کنند زیرا این دو سبب کنترل اشتها می شود و از بیش خواری به هنگام افطار ممانعت می کند

یکی از عادات غلط غذایی روزه داران این است که به دلیل تشنگی زیاد در هنگام شروع افطار آب سرد ، نوشابه و یا غیره استفاده می کنند . توصیه می شود افطار خود را با کمی آب گرم و یا چای آغاز کنند . پس از آن می توانند از خرما یا کشمش استفاده کنند زیرا این دو سبب کنترل اشتها می شود و از بیش خواری به هنگام افطار ممانعت می کند .

علاوه بر آن مصرف خرما در ماه مبارک رمضان در تنظیم قند خون بسیار مفید است لذا توصیه میشود که در وعده افطار حتی المقدور ۵-۳ عدد خرما مصرف شود ( خرما منبع خوبی از مواد مغذی ، قند ، فیبر و پتاسیم است ) از مصرف بیش از حد خرما نیز مانند سایر شیرینی ها پرهیز شود .

به طور کلی توصیه می شود به جای مصرف انواع شیرینی ها مثل زولبیا و بامیه که حاوی انرژی و فاقد مواد مغذی ( ویتامین ها و املاح ) هستند ، از مواد غذایی طبیعی شیرین مثل خرما ، کشمش و انواع میوه استفاده شود . افراط در مصرف انواع شیرینی به هنگام افطار ، چاقی و اضافه وزن را به دنبال خواهد داشت . مصرف آب زیاد به هنگام صرف افطار سبب اختلال در هضم مواد غذایی می مشود . بعد از صرف سحری نیز بسیاری از هموطنان عزیز از بیم تشنگی در طول روز به مقدار فراوان آب می نوشند که کار درستی نیست .

توصیه می شود که در وعده های سحری و افطار از پرخوری ، مصرف غذاهای چرب و سرخ کردنی و غذاهای حاوی مقادیر زیاد قندهای ساده مثل قند و شکر پرهیز شود . از نوشیدن بیش از اندازه چای در وعده سحری اجتناب نمائید چون چای باعث افزایش دفع ادرار و از دست رفتن نمک های معدنی که بدن شما در طول روز به آن احتیاج دارد میشود .

توصیه می شود روزه داران عزیز از مصرف تنقلات زیاد در فاصله افطار تا سحر پرهیز کنند . این قبیل مواد دیرهضم هستند و سبب میشوند که به هنگام سحر به دلیل پری معده میل به غذا کاهش پیدا کند . همچنین ، مصرف مواد غذایی سنگین ، دیرهضم ، پرچرب و سرخ شده به هنگام افطار مناسب نیست . به طور کلی توصیه می شود به جای غذاهای چرب و سرخ شده از غذاهای آب پز و بخارپز کبابی استفاده شود .

● توصیه خاص برای افراد خاص

کودکان به خصوص آنهائی که از نظر جثه کوچک و کم وزن هستند بهتر است روزه کامل نگیرند اگر مایلند در برنامه سحر و افطار شرکت کنند می توان آنها را تشویق کرد چون این ایام و گرمی حضور اعضای خانواده به دور سفره سحری و افطاری محیط سرشار از معنویت آنها را به وجد خواهد آورد و خاطره شیرینی برایشان خواهد بود .

سالمندان اگر روزه می گیرند باید مراقبت بیشتری بنمایند کاهش میزان آب در بدن سالمندان و کاهش قند خون ممکن است موجب سرگیجه شود و اینگونه سرگیجه ها اگر موجب افتادن شود برای سالمندان خطرآفرین است .

مصرف میوه رنده شده ،‌لبنیات خصوصاً شیرکم چرب ، استفاده از انواع سوپ ها و آش ها در افطار و سحر و نوشیدن چای کمرنگ برای آنان مفید است و می تواند تعادل آب و املاح را برقرار کند .

روزه در افراد بیمار با توجه به نوع بیماری متفاوت است در بعضی از بیماریها افراد می توانند با مشاوره با متخصص تغذیه روزه بگیرند و حتی گاهی روزه داری برای آنان مفید است ولی بیماران باید نظر پزشک معالج خود را ملاک اصلی قرار دهند و بدون مشورت اقدام نکنند به ویژه افرادی که تحت رژیم های خاص درمانی هستند .