یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

ریزش موی زنانه


ریزش موی زنانه

دکتر امیرهوشنگ احسانی می گوید ریزش مو در دوران یائسگی ریشه هورمونی دارد

ریزش مو و ترس از طاس شدن معمولا دغدغه‌ای مردانه است اما برخی خانم‌ها هم دچار آن می‌شوند، خصوصا در دوران یائسگی که تعادل هورمون‌های بدن برهم می‌خورد...

از دست دادن موهای سر برای هیچ‌کس خوشایند نیست اما تاثیر شدیدتری بر خانم‌ها می‌گذارد و تبعات یائسگی و ریزش احتمالی موی سر در این دوران می‌تواند وضعیت روانی آنها را به هم بریزد و اعتماد‌به‌نفسشان را کاهش دهد. با دکتر امیرهوشنگ احسانی، متخصص پوست و عضو هیات علمی‌دانشگاه علوم پزشکی تهران در مورد مراقبت‌های مو در دوران یائسگی گفت‌وگو کرده‌ایم.

▪ خیلی از خانم‌ها دچار ریزش مو هستند و مویشان کم‌پشت هم می‌شود، چرا این اتفاق می‌افتد؟

معمولا روی سر هر کس حدود ۱۰۰ هزار تار مو وجود دارد. هر تار مو ۶-۲ سال روی سر می‌ماند و رشد می‌کند که به این مرحله فاز آناژن می‌گوییم. بعد از اتمام این مرحله، فاز تلوژن چرخه رویش مو آغاز می‌شود که در آن مو دیگر رشد نمی‌کند و می‌ریزد. طول‌ مدت فاز تلوژن ۳ ماه است. ریزش ۱۰۰-۵۰ تار مو در روز طبیعی است اما گاهی در شرایطی مانند یائسگی تعداد موهایی که در فاز تلوژن قرار می‌گیرند، بیشتر می‌شود.

▪ یعنی ریزش موی دوران یائسگی ویژگی‌های به‌خصوصی دارد؟

بله، ممکن است خانم‌ها هنگام شستشو یا شانه?زدن، متوجه ریزش دسته‌ای از موها شوند و موی قسمت‌های کوچکی از سر کم‌پشت شود. در مواردی پوست سر قرمز و چرب است و خارش دارد. معمولا این کاهش حجم مو در جلو و کناره‌ها بیشتر اتفاق می‌افتد. اگر خانمی دچار این علایم بود، باید برای حل مشکل ریزش مو به متخصص پوست مراجعه کند.

▪ علت این ریزش مو همان تغییرات هورمونی یائسگی است؟

نه، اما ریزش مو در دوران یائسگی، تحت‌تاثیر مستقیم تغییرات سطح هورمون‌های استروژن و تستوسترون است. هورون استروژن، رشد موها را تقویت می‌کند و مدت ماندگاری آنها را افزایش می‌دهد و در دوران یائسگی که سطح استروژن کم می‌شود، موها شروع به ریزش می‌کنند. از طرفی، هنگامی‌که میزان استروژن کم شود، میزان تستوسترون افزایش می‌یابد، در نتیجه موها در فاز استراحت یا تلوژن قرار می‌گیرند و موهای جدیدی که بعدا می‌رویند، نازک‌تر خواهندبود. هورمون تستوسترون می‌تواند رویش موهای صورت را هم افزایش دهد.

▪ این ریزش مو غیر از علت هورمونی علت دیگری هم دارد؟

اگرچه مهم‌ترین علت ریزش مو در دوران یائسگی تغییر تعادل هورمونی است اما عواملی مانند مشکلات تیروییدی، مشکلات هیپوفیز، شیمی‌درمانی، بیماری‌های مزمن، اضطراب، استرس روانی، تغذیه نامناسب، کمبود برخی ویتامین‌ها و پروتئین، کشیدن سیگار و قلیان، شانه کردن وسواسی و کشیدن دائم و زیاد موها هم می‌توانند باعث ریزش مو شوند.

▪ پس تمام خانم‌های یائسه باید منتظر این ریزش مو باشند؟

نمی‌توانیم بگوییم همه خانم‌ها دچار این نوع ریزش مو می‌شوند. معمولا خانم‌هایی که صفت ریزش مو در خانواده‌شان وجود دارد، در دوران یائسگی دچار ریزش مو می‌شوند. مواردی هستند که بیشتر افراد خانواده‌ای طاس‌اند اما خانمی در همان خانواده در دوران یائسگی ریزش مو ندارد. از طرفی ممکن است گاهی در خانواده‌ خانمی کسی دچار طاسی نباشد، اما او در دوران یائسگی گرفتار ریزش مو ‌شود.

▪ برای درمان ریزش موی ناشی از یائسگی شامپو یا ماده تقویت‌کننده موضعی‌ای وجود دارد؟

خیر، مواد تغذیه‌کننده مو را باید از طریق مواد غذایی دریافت کرد زیرا مواد مغذی از سطح مو جذب نمی‌شوند یا جذب موثر ندارند.

▪ در جایی خواندم که سفید شدن مو باعث سستی آن می‌شود و افراد باید مراقب موی سفیدشان باشند تا نریزد. این نظر درست است؟

عده‌ای معتقدند وقتی ملاتونین با افزایش سن از بین می‌رود و مو سفید می‌شود، اشعه ماورای?بنفش بر پروتئین تار مو تاثیر می‌گذارد و آن را سست می‌کند اما این باور کاملا غلط است. فقط با افزایش سن، توصیه به مراقبت از موها برای این است که میزان چربی پوست سر کاهش می‌یابد و مو خشک می‌شود و حالت وز پیدا می‌کند که در این موارد بهتر است از مواد چرب‌کننده استفاده کرد.

▪ برای پیشگیری از ریزش موی خانم‌های یائسه چه پیشنهادی دارید؟

باید تغذیه مناسبی داشته باشند تا مو و پوستشان شاداب بماند. این خانم‌ها به محض ریزش مو باید برای درمان به متخصص پوست‌ مراجعه کنند تا برای آنها داروهای متعادل‌کننده وضعیت هورمونی بدن تجویز شود. البته این درمان‌ها معجزه نمی‌کنند و متاسفانه ظاهر مو به حالت اولیه خود برنمی‌گردد.‌

▪ خانم‌هایی که ریزش مو در دوران یائسگی برایشان تحمل‌ناپذیر است، می‌توانند از روش کاشت مو استفاده کنند؟

کاشت مو به وضعیت ریزش موی بیمار و نظر پزشک بستگی دارد و ممکن است پزشک در صورت نیاز و موثرنبودن دیگر درمان‌ها، کاشت مو را پیشنهاد ‌دهد.

مهتاب کرلو