پنجشنبه, ۱۷ خرداد, ۱۴۰۳ / 6 June, 2024
مجله ویستا

دعا و افزایش روزی


دعا و افزایش روزی

اینکه گفته می شود براساس آموزه های وحیانی دعا یکی از مهم ترین عوامل موثر در افزایش رزق و روزی انسان است، چگونه قابل تبیین است؟ لطفا به نحو اجمال توضیح دهید.
بدون تردید براساس …

اینکه گفته می شود براساس آموزه های وحیانی دعا یکی از مهم ترین عوامل موثر در افزایش رزق و روزی انسان است، چگونه قابل تبیین است؟ لطفا به نحو اجمال توضیح دهید.

بدون تردید براساس آموزه های وحیانی و فرهنگ دینی، عوامل موثر در افزایش رزق انسان، منحصر در عوامل مادی و ظاهری از قبیل سرمایه، کار و تلاش، تدبیر و آینده نگری و... نیست بلکه عوامل دیگری در ازدیاد رزق و روزی انسان موثر است که از نوع عوامل معنوی و باطنی محسوب می شوند که از جمله آنها دعا است. دلیل عقلانی این مطلب هم روشن است زیرا براساس جهان بینی توحیدی گنجینه های نعمت در خزائن الهی نهفته است که با کلید «راز و نیاز» می توان آنها را گشود و به قدر «نیاز» از آن بهره گرفت.

علی(ع) در این رابطه در نهج البلاغه نامه ۳۱ می فرمایند: «از او در کارهایت استعانت می جویی و از خزائن رحمتش چیزهایی می خواهی که جز او کسی قادر به اعطاء آن نیست، مانند: عمر بیشتر، تندرستی بدن، و وسعت روزی، خداوند کلیدهای خزائنش را در دست تو قرار داده، زیرا به تو اجازه داده که از او درخواست کنی. بنابراین هرگاه خواستی می توانی به وسیله دعا درهای نعمت خدا را بگشایی و باران رحمت خدا را فرود آوری».

آری دعا سلاح چند منظوره مؤمنان است که از آن، در زمینه های نظامی، اقتصادی، سیاسی و... استفاده کرده و مشکلات خود را حل می کنند. دعا، در میدان کارزار، پشتوانه روحی رزمندگان و عامل غیبی پیروزی آنان و در میدان اقتصاد، موجب افزایش رزق آنان می شود.

پیامبر گرامی اسلام(ص) پیوسته مؤمنان را بر به کارگیری این سلاح تشویق نموده و می فرمایند: «دعا، اسلحه مؤمن و عمود (خیمه) دین و نور آسمان ها و زمین است. آیا شما را به سلاحی که شما را بر دشمنانتان پیروز و رزقتان را جاری کند، راهنمایی کنم؟

- آری ای رسول خدا!- خدایتان را شبانه روز بخوانید، چرا که دعا سلاح مؤمن است. (مکارم الاخلاق، ص ۲۶۸) بالاتر از بهره مندی مادی از دعا، بهره برداری معنوی از آن است که در مقایسه دو بهره مادی و معنوی، سود مادی تنها بهانه ای برای به دست آوردن سود معنوی است.

امام صادق(ع) حکمت روشن نبودن راه تأمین رزق مؤمنان را، ایجاد زمینه ای برای زیاد دعا کردن آنان دانسته و می فرمایند: «خداوند عزوجل، ارزاق مؤمنان را از راه های غیرقابل پیش بینی برای آنان قرار داده است تا با نشناختن راه تأمین رزق خود، زیاد دعا کنند.» (وسایل الشیعه، ج ۱۷، ص ۵۱)