پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

کدام ذکر نزد خدا محبوبتر است


کدام ذکر نزد خدا محبوبتر است

فضیل می گوید از حضرت امام صادق ع شنیدم که می فرمود ذکر «لا اله الّا اللَّه» و «اللَّه اکبر» را بسیار بگویید, زیرا هیچ چیزی نزد خداوند از این دو ذکر محبوب تر نیست

فضیل می‏گوید: از حضرت امام صادق (ع) شنیدم که می‏فرمود: ذکر «لا اله الّا اللَّه» و «اللَّه اکبر» را بسیار بگویید، زیرا هیچ چیزی نزد خداوند از این دو ذکر محبوب‏تر نیست.

● ذکری که گناهان را محو می کند

از امام باقر (ع) نقل شده است؛ پیامبر(ص) فرمود: ذکر «لا اله الّا اللَّه» را به مردگان خود تلقین کنید که باعث محو گناهانشان خواهد شد. گفتند: ای رسول خدا، هر کس این ذکر را در حال سلامت بگوید چگونه است؟ فرمود: این محوکننده‏تر و محوکننده‏تر و محوکننده‏تر است، زیرا ذکر «لا اله الّا اللَّه» مایه انس مؤمن در زندگی و هنگام مرگ و زنده شدن اوست. پیامبر(ص) فرمود؛ جبرئیل گفت: ای محمّد، کاش آنان را به هنگامه رستاخیز می‏دیدی که گروهی از ایشان سفید رویند و صدای خود را به ذکر «لا اله الّا اللَّه» بلند می‏کنند، و گروهی سیه‏رویند و فریاد بر می‏آورند که: ای وای بر ما، هلاک شدیم.

● پاداش کسی که صد بار «لا اله الّا اللَّه» بگوید

از هشام بن سالم و ابو ایّوب نقل شده است امام صادق (ع) فرمود: هر کس صد بار «لا اله الّا اللَّه» بگوید، عمل او در آن روز از همه مردم بالاتر است، مگر کسی که افزون بر این بگوید.

● ریزش گناهان با ذکر لا اله الا الله

ابن عباس از پیامبر (ص) نقل کرده است که فرمود: در میان کلمات، هیچ کلمه‏ای نزد خدا محبوب‏تر از ذکر «لا اله الّا اللَّه» نیست، و هیچ بنده‏ای نیست که بگوید: «لا اله الّا اللَّه» مگر اینکه گناهان او زیر قدمهایش فرو می‏ریزد، چنان که برگ درخت زیر آن فرو می‏ریزد.

از امام صادق (ع) نقل است که فرمود: هر کس هنگام رفتن به بستر خواب، صد مرتبه «لا اله الّا اللَّه» بگوید، خداوند خانه‏ای در بهشت برای او بنا می‏کند، و هر کس هنگام رفتن به بستر خواب صد مرتبه استغفار کند، گناهان او مانند برگ درخت فرو می‏ریزد.

امام صادق علیه السلام می فرماید: «کسی که صد مرتبه" لا اله الا الله" بگوید، در آن روز [که این ذکر را می گوید] از نظر عمل، افضل از همه ی مردم است، مگر از کسی که زیادتر گفته باشد.»(۳)

● پاداش کسی که با اخلاص «لا اله الّا اللَّه» بگوید

از امام صادق (ع) نقل کرده است که فرمود: هر کس از روی اخلاص «لا اله الّا اللَّه» بگوید وارد بهشت می‏شود، و اخلاص او در این ذکر به این است که شهادت دادن به یگانگی خداوند او را از محرّمات الهی باز دارد.

● لا اله الا الله، علاج وسوسه

امام رضا علیه السلام از پدرانش از رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم از جبرئیل نقل می کند که خداوند می فرماید: «کلمه ی لا اله الا الله » دژ محکم من است. کسی که آن را بگوید، داخل قلعه ی من می شود و کسی که داخل قلعه ی من شد، از عذاب من ایمن خواهد بود.»(۱) آن حضرت شرط اساسی آن را قبول ولایت ائمه علیهم السلام دانسته است.

لا اله الا الله کلام بسیار شریفی است که به واسطه ی آن، در مرحله ی اول، تمام معبودهای ساختگی و دروغین نفی می شود (لا اله) و در مرحله ی دوم، مقام و منزلت معبود حقیقی را در خداوند منحصر می کند (الا الله).

حروف این کلمه ی توحیدی به گونه ای چینش شده است که در گفتن آن به حرکت لب ها نیازی نیست و این از امتیازات مهم این ذکر است و عنایتی است از طرف خداوند به بندگانش، به سبب تحقق اخلاص در این ذکر توحیدی. امام صادق علیه السلام مرتبه ی بالاتر اخلاص در این کلمه را چنین بیان می کند: «کسی که" لا اله الا الله" بگوید، داخل بهشت می شود و اخلاص در آن، این است که" لا اله الا الله" مانع او از ارتکاب محرمات الهی شود.»(۲) در روایات، آثار و فضیلت زیادی برای آن نقل شده است.

امام صادق علیه السلام می فرماید: «کسی که صد مرتبه" لا اله الا الله" بگوید، در آن روز [که این ذکر را می گوید] از نظر عمل، افضل از همه ی مردم است، مگر از کسی که زیادتر گفته باشد.»(۳)

خواندن هزار مرتبه "لا اله الا الله" سبب نجات از گرفتاری ها و رهایی از قید و بندها است(۴) و مداومت بر آن، علاج وسوسه است. مرحوم آیت الله کشمیری برای نفی خواطر و درمان حدیث نفس ذکر" لا اله الا الله" را سفارش می کرد.(۵)

● پاداش چهارگانه «لا اله الّا اللَّه الملک الحقّ المبین»

مالک بن اعین از امام صادق (ع) نقل کرده است که فرمود: هر کس صد مرتبه بگوید: «لا اله الّا اللَّه الملک الحقّ المبین» خدای پیروزمند قاهر او را از تنگدستی حفظ می‏کند، و وحشت قبر را از او بر می‏دارد، و خود ،بی‏نیازی را برای خویش فراهم می‏آورد، و (روز قیامت) در بهشت را خواهد کوبید.

پی نوشت ها :

۱- بحار الانوار، ج ۴۹، ص ۱۲۶.

۲- بحار الانوار، ج ۸، ص ۳۵۹.

۳- وسائل الشیعه ی، ج ۷، ص ۱۸۳.

۴- هزار و یک ختم، ص ۳۳.

۵- صداقت، روح و ریحان، ص ۸۹؛ صداقت، صحبت جانان، ص ۱۲۱.

فرآوری : زهرا اجلال

منابع:

برگرفته از مجله ی خلق پیش شماره پنجم

ثواب الاعمال-ترجمه انصاری، ص۱۵-۱۹