دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

این پوست شماست که دود می شود


این پوست شماست که دود می شود

سیگار, دومین عامل بعد از اشعه آفتاب است که می تواند بیشترین آسیب را به پوست برساند اما تفاوت در اینجاست که برای مقابله با تاثیر مخرب اشعه های خورشید راه هایی وجود دارد اما برای جلوگیری از تاثیرات مخرب سیگار روی پوست, راهی وجود ندارد

سیگار، دومین عامل بعد از اشعه آفتاب است که می‌تواند بیشترین آسیب را به پوست برساند اما تفاوت در اینجاست که برای مقابله با تاثیر مخرب اشعه‌های خورشید راه‌هایی وجود دارد اما برای جلوگیری از تاثیرات مخرب سیگار روی پوست، راهی وجود ندارد و در نهایت تنها می‌توان همان توصیه قدیمی را گفت؛ دست از سیگار کشیدن بردارید. جدا از مسائل بهداشتی و احتمال ابتلا به بیماری‌هایی همچون سرطان بر اثر مصرف سیگار که دیگر امری اثبات شده است، در زمینه مسائل مربوط به زیبایی و پوست هم سیگار را نمی‌توان نادیده گرفت.

آمارهای مرگ و میر بر اثر مصرف سیگار دلیل خوبی است برای دست کشیدن از سیگار اما اگر دست آخر یک معتاد به سیگار باز هم نخواست ترک کند، باید دود سیگاری که جلوی چشم‌هایش بالا می‌رود یادش بیندازد که این طراوت صورتش است که دود می‌شود و به هوا می‌رود

● زنان بیشتر ضرر می‌کنند

براساس آمارهای رسمی، هر سال تنها در آمریکا یک میلیون نفر نخستین سیگار زندگی‌شان را روشن می‌کنند و استفاده از سیگار در کشورهای در حال توسعه هم سیر صعودی دارد. در این میان، بسیاری از این تازه سیگاری‌ها هم زنان جوانی هستند که ۱۰ سال دیگر، شیارهای عمیق روی پوست و چین‌های دور چشمان‌شان افسوسی دو چندان برایشان خواهد داشت. موسسه بین‌المللی مراقبت از پوست دانشگاه UCLA گزارش داده که تاثیر مخرب دود سیگار روی پوست زنان ۲ برابر پوست مردان است. در واقع تاثیری که هر ۱۰ نخ سیگار روی پوست یک مرد می‌گذارد، با کشیدن ۳ نخ سیگار روی پوست یک زن مشهود خواهد شد. نتایج این تحقیقات علمی جدید، خطرات سیگار روی پوست و سلامت زنان را جدی‌تر اعلام کرده است، چیزی که سبب شده برخی از بیمه‌های درمانی در آمریکا و اروپا زنان را تشویق کنند به هر نحوی که برایشان مقدور است سیگار را ترک کنند.

● چروک‌هایی که با سیگار نمایان می‌شود

یک مسئله مهم این است که سیگار کشیدن مداوم در بیشتر موارد عوارض بسیاری را در طولانی مدت نشان می‌دهد، در واقع درمورد زنان درست بعد از ۳۰ سالگی است که این عوارض یک به یک خود را نشان می‌دهند. در همین دوران است که ابتدا چین و چروک‌های دور دهان و چشم‌های این زنان ۲ برابر زنان غیرسیگاری هم سن و سال‌شان خواهد شد. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد ۶۰ درصد زنان سیگاری در این مقطع سنی برای گریز از این چروک‌های زودرس ۶ برابر زنان غیرسیگاری بابت کرم‌های ضد‌پیری پول پرداخت می‌کنند، این در حالی است که با صرف تنها یک و نیم درصد از این مبلغ می‌توانند از درمان‌های علمی برای ترک سیگار استفاده کنند. اثرات مخرب نیکوتین روی پوست یکی از نتایج ثابت شده تحقیقات علمی متعدد است که حتی یک مورد خلاف آن تا حالا به دست نیامده. سال ۱۹۶۵ برای نخستین بار مشخص شد نیکوتین سیگار خیلی زود چهره فرد سیگاری را خاکستری، رنگ پریده و چروکیده می‌کند و حالا هنوز هم این رویکرد علمی نقض نشده است. نتایج تحقیقات علمی اکنون ابعاد گسترده تری یافته و نشان می‌دهد افراد سیگاری غیرفعال هم به همین میزان در خطر ابتلا به مضرات سیگار هستند. افراد سیگاری غیرفعال در واقع همان آدم‌هایی هستند که به واسطه هم نشینی با افراد سیگاری در معرض این خطرات هستند. در واقع این ناعادلانه‌ترین شکل ابتلا به بیماری‌های حاصل از مصرف سیگار است. در هر ۲ شکل ماجرا یعنی اگر یک زن در طول روز ۷ نخ سیگار دود کند یا در معرض دود ۷نخ سیگار قرار بگیرد، با بررسی لایه‌های پوست او و درصد سلول‌های زنده پوستش درخواهیم یافت که وضعیت سلول‌های پوست صورت او ۱۰ سال بیشتر از هم سن‌های او که در معرض این دود نبوده‌اند است، یعنی در هر وضعیتی پوست او ۱۰ سال پیرتر از سن واقعی است.

یکی از ماندگارترین علائم مصرف سیگار روی پوست، ایجاد چین‌های عمیق دور دهان و اطراف چشم است، در واقع کمبود کلاژن در این نواحی از پوست بیش از سایر نقاط است

● اولین نشانه‌ها روی پوست

▪ در تحقیقات دانشگاه UCLA مطرح شد که نخستین نشانه‌های تفاوت میان پوست فردی که نیکوتین به مقدار زیاد دریافت می‌کند و فردی که نیکوتین دریافت نمی‌کند را می‌توان در پوست صورت دید.

▪ در سیگاری‌ها، پوست نشاط طبیعی خود را از دست می‌دهد و پوست صورت بعد از کشیدن ۷ نخ سیگار به اندازه ۲۴ ساعت کمبود خواب، سلول‌های خسته‌ای خواهد داشت.

▪ بررسی پوست یک فرد معتاد به سیگار نشان می‌دهد در کمتر از ۳ سال پوست‌های روشن تیره‌تر خواهند شد.

▪ پوست دور چشم‌ها نخستین ناحیه صورت است که نیکوتین آسیب جدی به آن وارد می‌کند.

▪ جدا از آسیب‌هایی که به شکل مستقیم به پوست می‌رسد بر اثر کمبود نیکوتین فرد معتاد به سیگار عصبی می‌شود و همین عصبی شدن و استرس ناشی از کمبود نیکوتین نیز آسیب‌های رسیده به پوست را دو چندان می‌کند.

● زنان بیشتر به سیگار معتاد می‌شوند

اصلی‌ترین مسئله در دشوار شدن ترک سیگار نیکوتین است. در واقع این نیکوتین است که بیشترین تاثیر مخرب را روی پوست می‌گذارد. این در حالی است که وابستگی زنی که به سیگار اعتیاد دارد ۲ برابر مردی است که سیگار می‌‌کشد و در نهایت همین مسئله سبب می‌شود ترک سیگار برای زنان دشوارتر از مردان باشد. نتایج پژوهش‌های دکتر میراندا استوک ثابت می‌کند، زنان سیگاری ۲ برابر مردان در معرض ابتلا به سرطان ریه، سکته قلبی و سرطان خون هستند. افزون بر این با وجود این‌که اصلی‌ترین سرطانی که زنان را تهدید می‌کند، سرطان سینه است اما در آمریکا مرگ زنان بر اثر مصرف سیگار و ابتلا به سرطان ریه از سال ۲۰۰۷ تا امروز دقیقا ۲ برابر شده است. سال گذشته تنها در آمریکا ۷۰ هزار زن بر اثر ابتلا به سرطان ریه جان خود را از دست دادند. اما نتایج دردناک این تحقیق که همگی به معرفی عوامل زیان بار ختم شده‌اند به همین جا ختم نمی‌شود، این پژوهش با همکاری ۳ هزار زن معتاد به سیگار که هر کدام در طول روز بیش از ۷ نخ سیگار می‌کشند صورت گرفته است و نشان می‌دهد زنان سیگاری با سرعتی ۲ چندان نسبت به زنان غیرسیگاری یائسه می‌شوند حتی گاهی یائسگی در ۴۰ سالگی سراغ زنان سیگاری می‌آید.

● این راه بی‌برگشت است؟

تاثیر نیکوتین نه تنها روی پوست صورت بلکه روی پوست دیگر نقاط بدن از جمله گردن و نقاط دیگر هم نمایان و سبب پیری زودرس در این نواحی می‌شود. اصلی‌ترین و جدی‌ترین آسیب‌هایی که پوست بر اثر مصرف سیگار دچارش می‌شود را با هم مرور می‌کنیم:

سیگار کشیدن و نیکوتینی که از این طریق وارد خون می‌شود، سبب می‌شود جریان خون در مویرگ‌ها به شکل درستی گردش نکند، در نتیجه اکسیژن و مواد مغذی که از طریق مویرگ‌ها به بافت‌ها و پوست می‌رسند، به درستی عمل نمی‌کنند. سیگار باعث تنگ شدن رگ‌ها در لایه‌های خارجی پوست می‌شود. در نتیجه جریان خون در این نواحی کم شده و اکسیژن و مواد مغذی کمتری به آن‌ها می‌رسد. از جمله این مواد مغذی که برای سلامت پوست اهمیت دارند، می‌توان از ویتامین A نام برد. شخص سیگاری با استنشاق دود سیگار مجموعه عظیمی از مواد سمی را وارد بدن خود می‌کند. همه این‌ها باعث می‌شود رشته‌های الاستیک (الاستین) و کلاژن پوست دچار آسیب بیشترشده و قوام و انعطاف پذیری آن به‌شدت کاهش یابد. نتیجه مطالعه‌ای که سال ۲۰۰۲ در آمریکا به عمل آمد نشان می‌دهد چین‌وچروک صورت در سیگاری‌ها حتی در ۲۰ سالگی با میکروسکوپ به‌وضوح دیده می‌شود. ضمنا صورت افرادی که چند سال سیگار کشیده باشند به رنگ زرد خاصی در می‌آید که ظاهری بیمارگونه به آنان می‌دهد. علاوه بر این‌ها، کسی که سیگار می‌کشد مکررا تغییراتی در شکل صورت خود ایجاد می‌کند (مثل حلقه کردن لب‌ها هنگام بیرون دادن دود یا نیمه بسته کردن چشم‌ها و فشار روی عضلات دورچشم برای جلوگیری از ورود دود) که خود این حرکات به مرور زمان در ایجاد چین و چروک نقش موثری دارند.

سیگار کشیدن سبب می‌شود تجزیه عنصر کلاژن در ساختار پوست با مشکل روبه‌رو شود. این در حالی است که تولید و فعال شدن کلاژن به پوست خاصیت ارتجاعی می‌دهد اما مصرف دخانیات سبب می‌شود شتاب شکل‌گیری کلاژن در پوست کند شود.

نیکوتین سبب می‌شود ویتامین‌هایی همچون ویتامین D جذب پوست نشوند یا کمتر جذب شوند و در نهایت این نرسیدن ویتامین به پوست است که سبب پیری زودرس در چهره افراد سیگاری می‌شود.

ویتامین C یک آنتی‌اکسیدان حیاتی برای طراوت پوست است اما در فضایی که نیکوتین وجود دارد این آنتی‌اکسیدان درست عمل نمی‌کند و در واقع تنها راه غیر علمی و ثابت نشده برای بهبود این وضع، استفاده بیش از اندازه از ویتامین C است تا شاید این کمبود جبران شود.

منبع : مجله سیب سبز