چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
رمز و راز برتری انسان
بیشک انسان شاهکار خلقت و اشرف مخلوقات است. خداوند آنگاه که انسان را خلق کرد، فرمود:«فتبارک اللّه احسن الخالقین» روشن است که این برتری به تجمّلات و امور ظاهری نیست. رمز و راز برتری انسان در دو مطلب نهفته است:
۱. انسان در کسب کمالات معنوی میتواند تا بینهایت به سوی خدا حرکت کند و از ملک پرّان شود. چنین خصوصیتی فقط مخصوص انسان است، زیرا فرشتگان هر یک دارای مقام و مرتبت معین و مشخصی هستند و نمیتوانند از آن فراتر روند، برعکس انسان با توجه به روحیه بینهایت طلبی که دارد، میتواند همچنان به سوی کمال حرکت کند و منازل معنوی را یکی پس از دیگری طی کند. اینها همه زمانی ارزشمندند که به فعلیت برسند و این منازل به عرصه ظهور و بروز برسند. در غیر این صورت دستمایه افتخاری وجود نخواهد داشت تا انسان به آنها تفاخر کند.
۲. انسان دارای روح جاودانه و باطن فنا ناپذیر و ابدی است. به گونهای که هیچگاه غبار زوال و نابودی بر آن نمینشیند و این به خاطر آن است که روح خدایی در انسان نهفته است:«و نفخت فیه من روحی» انسان همواره از مرحلهای به مرحله دیگر و از عالمی به عالم دیگر میرود، ولی هیچگاه نابود نمیشود. از مادر متولد و به این دنیا پا میگذارد و از اینجا به عالم برزخ و قیامت و در نهایت به سرای ابدی و دیار همیشگی ـ بهشت یا جهنم ـ سفر او پایان میپذیرد. تنها چیزی که میتواند انسان را از خواب غفلت بیدار کند، توجه به این نکته است که انسان همواره زنده و پاینده است و فقط منزل عوض میکند و از این عالم به عالم دیگر میرود. حال این انسانی که فنا نمیپذیرد و تنها از جهانی به جهان دیگر میرود، چه چیزهایی را میتواند با خود ببرد و از همه مهمتر چه اموری در این سفر به درد او میخورد؟ و چه چیزهایی او را در این سفر همراهی میکنند و ملازم او هستند؟سه چیز با انسان به عالم آخرت میآیند و در هیچ منزلی او را تنها نمیگذارند و انسان در تمام مراحل با آنها حشر و نشر دارد: ایمان، اخلاق، عمل.
۱. ایمان: انسان وقتی از این دنیا جدا میگردد. این احساس به او دست میدهد که باید از خیلی چیزها جدا شود و آنها را ترک کند. بعضی امور هستند که همان ابتدا انسان از آنها قطع امید میکند. مثل: زن، فرزند، جاه، مال، مقام و... برخی امور مثل علوم و دانشهایی که انسان سالیان سال برای به دست آوردن آنها رنج و مرارت و سختی کشیده است در اولین فشار جان کندن و وارد شدن به عالم آخرت او را رها میکنند و از او جدا میشوند.
اموال و اولاد و علوم همه و همه برای این دنیا هستند و لذا آنها را باید گذاشت و رفت و مهمترین چیزی که با او میماند و او را همر اهی میکند ایمان به خدا و جهان غیب و پیامبران و امامان و کتب آسمانی است که او را هدایت میکنند و برای او نور میشوند. ایمان رنگ و شکل جاودانه دارد که از روح انسان جدا نمیگردد، برخلاف علم که فناپذیر است و رنگ دنیایی دارد. علم چراغ و روشناییدهنده این دنیاست و ایمان چراغ و هدایت گر این دنیا و آن دنیاست. ممکن است سؤال شود: با توجه به زوال پذیری و نابودی علم، چه ارزشی میتوان برای آن بیان کرد؟ باید گفت که: علم ابزاری است سودمند که میتوان دو ارزش مهم برای آن برشمرد و به خاطر این دو ارزش،هیچگاه نباید از آن صرف نظر کرد و از آن دست کشید: ـ علم زمینه ساز ایمان است، برای ایمان آوردن باید بدانیم و علم داشته باشیم تا تسلیم شویم.اگر علم نباشد، ایمان دوام نخواهد یافت. علم را میتوان به ایمان تبدیل کرد و لباس جاودانه بر آن پوشاند؛ اما اگر علم و دانش به معاد، در حدّ همان علم بماند، دنیایی خواهد بود و جاودانه نمیگردد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست