دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

دماوند، نخستین اثر در فهرست میراث طبیعی ملی


دماوند، نخستین اثر در فهرست میراث طبیعی ملی

نخستین جایگاه در فهرست میراث طبیعی ایران، به نام کوه دماوند ثبت شده است. تبصره ماده ۲ از قانون تشکیل سازمان میراث فرهنگی، مسئولان را مکلف کرده است که با هدف بهره‌‌برداری از …

نخستین جایگاه در فهرست میراث طبیعی ایران، به نام کوه دماوند ثبت شده است. تبصره ماده ۲ از قانون تشکیل سازمان میراث فرهنگی، مسئولان را مکلف کرده است که با هدف بهره‌‌برداری از میراث طبیعی، نسبت به تدوین آیین‌نامه مشترک میان سازمان محیط‌زیست و میراث فرهنگی و گردشگری اقدام کنند. در این آیین‌نامه، ثبت میراث طبیعی مناطق مختلف تعیین شده است که شامل این موارد و مناطق می‌شود: بقایای زمین‌شناسی و محوطه‌های برآمده از آن و آنچه از تبادل انسان با طبیعت به ‌وجودآمده است، مناطق جغرافیایی حفاظت‌شده، آثار زیستی و جانوری و....

مراسم ثبت کوه دماوند به‌عنوان نخستین اثر در فهرست میراث طبیعی ایران​در کمپ کوهنوردی پلور و با حضور معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، روز بیست و نهم تیر ۱۳۸۷ برگزار شد. ثبت کوه دماوند به عنوان نخستین میراث طبیعی ایران، از سوی مجله UPDATE که متعلق به اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) و کمیسیون جهانی مناطق حفاظت شده (WCPA) است، مورد استقبال قرار گرفت و تصویر کوه دماوند زینت‌بخش روی جلد شماره ۵۹ این مجله شد. انتشار تصویر کوه دماوند روی جلد این مجله معتبر،‌ موضوع باارزشی است که موجب معرفی هرچه بیشتر این اثر و زمینه‌ساز ثبت جهانی آن در سال‌های آینده خواهد بود. پیش از این هم اثر طبیعی ملی قله دماوند، در سال ۸۱، با مصوبه شماره ۲۲۱ مورخ ۲۱/۳/۱۳۸۱ شورای عالی محیط‌زیست، به مجموعه مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط‌زیست پیوسته بود.

پیش از ثبت کوه دماوند در فهرست میراث طبیعی کشور، از سوی انجمن کوهنوردان ایران و دیگر حامیان کوه دماوند، روز سیزدهم تیر (که در ایران کهن به عنوان جشن تیرگان خوانده شده) روز دماوند نامیده شده است و در مکاتبه‌هایی با سازمان میراث فرهنگی و سازمان حفاظت محیط‌زیست، درخواست شده که این روز در تقویم رسمی کشور به عنوان روز ملی دماوند ثبت شود.

همراه شدن با دوستداران و حامیان کوه دماوند، نقش موثر و مهمی در شناخت، نگهداری و گسترش این میراث با ارزش خواهد داشت. تمامی دوستداران و صاحب‌نظران می‌توانند با عضویت در انجمن دوستداران کوه دماوند به آدرس http://damavandkooh.com با راهنمایی‌ها، پیشنهادها و کمک‌های خود​ به یاری این کوه باشکوه بشتابند و به این بهانه گام‌هایی موثر در پیشرفت جایگاه کنونی این کوه بردارند.