یکشنبه, ۲۷ خرداد, ۱۴۰۳ / 16 June, 2024
مجله ویستا

ناهنجاری های نوزاد، پيامد مصرف دارو است


سلامت نیوز: يک متخصص زنان و زايمان با تاکيد بر ممنوعيت مصرف انواع داروها در دوران بارداري گفت: مصرف بيش از حد مکمل‌هاي غذايي و مولتي ويتامين‌ها نيز مي‌تواند باعث بروز ناهنجاري، نقص عضو و يا حتي عدم تشکيل اندام‌ها در نوزادان شود.

دکتر ليدا مقدم بنائم، عضو هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس با تاکيد بر ممنوعيت مصرف دارو در دوران بارداري اظهار داشت: زنان باردار نبايد در اين دوران هيچ نوع دارويي حتي داروهاي ساده مانند سرماخوردگي را بدون مشورت با پزشک مصرف کنند.

وي اضافه کرد: مادراني که مبتلا به بيماري‌هاي مزمن از قبيل صرع بوده و مجبور به مصرف دارو هستند بايد قبل از آغاز دوران بارداري با پزشک خود در مورد نوع و ميزان مصرف دارو مشورت کنند.

دکتر مقدم در مورد مادران ديابتي گفت: بيماران ديابتي به دو دسته، ديابت نوع يک (وابسته به انسولين) و ديابت نوع دو (وابسته به قرص) تقسيم مي‌شوند. از طرفي مصرف انسولين در دوران بارداري عوارض و مشکلات کمتري براي جنين ايجاد مي‌کند به همين دليل پزشکان توصيه مي‌کنند براي کنترل قند خون در اين دوران از تزريق انسولين استفاده شود که ميزان تزريق انسولين بايد توسط پزشک کنترل شده تا بيمار دچار کاهش يا افزايش ناگهاني قند خون نشود.

اين استاديار دانشگاه تربيت مدرس با اشاره به نوع ديگري از ديابت يعني ديابت دوران بارداري گفت: بعضي از زنان باردار در اواخر سه ماه دوم و يا اوايل سه ماهه سوم به ديابت دچار مي شوند که اين نوع ديابت را مي‌توان با تزريق انسولين تحت نظارت پزشک کنترل کرد.

نوزاد فاقد دست و پا محصول مصرف دارو در سه ماهه اول بارداري است

اين متخصص زنان و زايمان با بيان اينکه عوارض مصرف دارو در سه ماهه اول بر روي جنين بيشتر است، گفت: مصرف دارو در سه ماهه اول بارداري ممکن است در تشکيل بافت‌هاي جنيني و تشکيل عضو اختلال ايجاد کند.

وي اضافه کرد: مصرف خودسرانه دارو در ماه‌هاي نخست بارداري مي‌تواند مشکلات قلبي، عروقي، جسمي و اندامي از قبيل عدم تشکيل دست و پا را در جنين ايجاد کند زيرا اين اندام‌ها در سه ماهه اول بارداري تشکيل مي‌شوند.

اين عضو هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس با تاکيد دوباره بر مصرف دارو فقط با نظر پزشک در دوران بارداري گفت: داروهاي اعصاب و مسکن‌ها مي‌توانند بر روي جنين تاثيرات جبران ناپذيري را داشته باشد. البته در مواردي براي تسکين درد در دوران بارداري مي‌توان از استامينوفن‌هاي ساده با دوز بسيار کم و با مشورت پزشک استفاده کرد.

دکتر مقدم در ادامه ضمن تاکيد بر عدم مصرف خودسرانه دارو در دوران بارداري افزود: مصرف بعضي از ويتامين‌ها و يا مکمل‌هاي غذايي نيز مي‌تواند به جنين آسيب رسانده و باعث بروز نواقصي در نوزادان شود از اين رو مصرف اين داروها نيز بايد با مشورت پزشک باشد.

مصرف قرص آهن به شرط گذشت 4 ماه از بارداري مجاز است

اين متخصص زنان و زايمان افزود: اغلب زنان مي‌توانند با صلاحديد پزشک خود از اسيدفوليک‌ها قبل از بارداري و يا قرص‌هاي آهن بعد از گذشت چهار ماه از شروع بارداري استفاده کنند.

وي با تاکيد بر اين که زنان در زمان بارداري و يا زماني که احتمال بارداري را مي‌دهند نبايد هيچ گونه دارويي را خودسرانه و بدون تجويز پزشک مصرف کنند، افزود: زنان باردار هنگام مراجعه به هر متخصصي بايد پزشک را از وضعيت خود آگاه کنند. مخصوصا زناني که دچار بيماري‌هاي خاص و مزمن هستند بايد قبل از اقدام به بارداري با پزشک مخصوص خود در مورد نوع و ميزان مصرف دارو مشورت کنند.