جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

کلیساهای قزوین


● کلیسای آسوریان
این کلیسا برای مراسم مذهبی آسوری کلده ای های مهاجری که در قزوین سکونت داشتند به سال ۱۹۱۵ میلادی توسط ماریو حنا پایه گذاری شده و تا اکنون بر جا مانده است. آسوریان …

کلیسای آسوریان

این کلیسا برای مراسم مذهبی آسوری کلده ای های مهاجری که در قزوین سکونت داشتند به سال ۱۹۱۵ میلادی توسط ماریو حنا پایه گذاری شده و تا اکنون بر جا مانده است. آسوریان قزوین علاوه بر این کلیسا مدرسه مستقلی نیز داشته اند.

‌کلیسای رفیع

این ‌کلیسا در حیاط مدرسه ای به همین نام در شهر قزوین قرار دارد.کلیسای مزبور در دوره پهلوی اول در این محوطه که از دیر باز مجموعه آموزشی و عبادتی ارمنیان این شهر بوده، ساخته شده است. این کلیسا دارای بنایی آجری با طرحی مبتنی بر محورهای چلیپایی است و فضای اصلی آن به شکل مستطیل و دارای چهار ستون است. محور این فضا، شرقی،غربی است و در ضلع شرقی آن، محراب کلیسا قرار دارد که با چند پله از هال عبادتگاه جدا می شود. در دو طرف محراب دو اتاق کوچک قرار دارد. در ضلع غربی کلیسا،دزی دیده می شودکه به فضای زیر برج ناقوس راه می‌یابد، این فضا طرحی هشت گوش دارد. ورودی کلیسا به شکل نیم دایره و در ضلع جنوبی است و به صورت قرینه در ضلع شمالی، فضایی شبیه به آن ساخته اند.

‌کلیسای کانتور- برج ناقوس

کلیسای کانتور معروف به برج ناقوس در جنگ جهانی دوم در زمان اشغال ایران به دست روسها در شهرستان قزوین ساخته شده، این کلیسای کوچک مانند سایر کلیساها دارای طرحی چلیپایی است و محراب آن رو به شرق است. در ورودی کلیسا در ضلع غربی آن قرار دارد و شامل فضای ورودی با سقف شیب دار و در ورودی است. پس از ورودی، پیش فضای هال قرار دارد که بالای آن برج ناقوس کلیسا با ارتفاع حدود ۱۱ متر به چشم می خورد. هال، شامل محل عبادت ا‌ست و در دو طرف آن، دو فضای مستطیل شکل قرار دارد. فضای محراب به شکل نیم دایره و بر فراز آن گنبدی قرار گرفته است.فضای نمازخانه دارای گنبد و فضاهای جانبی آن دارای پوشش تخت است. در نمای خارجی این کلیسا ستون های تزئینی دیده می‌شود.

کلیسای ارامنـــــــه

ساختمان کلیسای فعلی ارامنه که هرپسمیه مقدس خوانده می شود در پی گسترش حضور آنان در قزوین و کوچک بودن کلیسای قبلی در سال ۱۳۱۵ شمسی با همت هارویتون در مسیر وبیان در زمین موقوفه ای توسط هوانس بارسقیان ساخته شده و دارای عبادتگاه ، سالن اجتماعات و یک مدرسه است. این کلیسا در خیابان طالقانی و در دیگری نیز از خیابان خیام به آن باز می شود. ساختمان کلیسا بنایی آجری است که طرحی مبتنی بر محورهای چلیپایی دارد و فضای اصلی آن مستطیلی است که چهار ستون رفیع در داخل آن بر آورده اند و با ناقوس های نیزه وار به هم پیوسته اند. محل استقرارکشیش کلیسا در ضلع شرقی آن قرار گرفته و برج ناقوس در جانب غربی واقع شده است. علاوه بر مراسم عمومی ارامنه، این کلیسا همه ساله میزبان آئین مخصوص ارتحال و معراج حضرت مریم است که همزمان با عید تبرک انگور در ماه آگوست برگزار می شود و انجمن های فرهنگی ارمنی به زیارت این کلیسا می ‌آیند. در این روز ابتدا مراسم <باد اراک> با آئین رسمی کلیسایی به مناسبت میلا‌د حضرت مریم انجام می پذیرد، سپس آیاتی از انجیل تلاوت می گردد و سرودهای خاص درباره اعطای مواهب الهی به بشر خوانده و پس از آن انگور تبرک شده در میان مردم توزیع می‌شود.