شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

عراق خوابی که تعبیر نخواهد شد


عراق خوابی که تعبیر نخواهد شد

نوری المالکی نخست وزیر عراق با دستی پر از سفری دوروزه به تهران اینک به کشورش بازگشته است در تهران حضرت آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی به آقای المالکی گفتند که ایران کمک به بازسازی عراق را یک وظیفه دینی می داند

"نوری المالکی" نخست وزیر عراق با دستی پر از سفری دوروزه به تهران اینک به کشورش بازگشته است. در تهران حضرت آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی به آقای المالکی گفتند که ایران کمک به بازسازی عراق را "یک وظیفه دینی " می داند.

برای رهبران عراق که در مسیر بازسازی کشورشان بعد از اشغال این کشور با دشواریهای بسیاری روبروهستند ، فرموده رهبر معظم انقلاب اطمینان خاطری بسیار با ارزش و قوت قلبی خواهد بود تا در احیای کشورشان از تلاش بازنمانند.

ایران و عراق اشتراکات بسیاری دارند که آنها را به متحد طبیعی هم مبدل می سازد . ایران در عین حال نگران تحولاتی است که در عراق رخ می دهد و می توانند برروی امنیت عمومی منطقه تاثیر بگذارد و علاوه بر آن تمامیت ارضی و حاکمیت دولت بغداد را در ابعاد مختلف آن به مخاطره بیندازند. این مخاطرات همان خوابهایی است که اشغالگران برای عراق دیده اند که حضرت آیت الله خامنه ای در دیدار آقای نوری المالکی به وی گفتند :"ما یقین داریم مردم عراق با وحدت و همت خود ضمن عبور از این شرایط دشوار، به جایگاه شایسته خود خواهند رسید و قطعا خواب آمریکایی ها برای عراق تعبیر نخواهد شد."

مساله اصلی عراق امروز امنیت است که ریشه در اشغال آن کشور دارد . رهبر انقلاب حتی پیش از لشگرکشی آمریکا به عراق این مساله را تذکر داده بودند ، مساله ای که "عمرو موسی" دبیر کل اتحادیه عرب دو سال بعد از اشغال عراق و خطاب به رهبران عرب گفت :" اشغال عراق هرگز برای این کشور امنیت نیاورده و نخواهد آورد." چاره کار وحدت بیشتر عراقی ها در مسیر سازندگی و تقویت همبستگی ملی و دینی است و همانطور که رهبر معظم انقلاب تذکر دادند:" البته آمریکایی ها با وقاحت بیشتری مانع وحدت کلمه در عراق هستند- اشغال گرانی که با قدرت نظامی و امنیتی خود در امور عراق دخالت می کنند و بدون داشتن حقی، از همه اعم از دولت، ملت و نخبگان عراق نیز طلبکار هستند، بزرگ ترین مشکل به شمار می آیند - همه عناصر موثر عراقی باید به فکر چاره اندیشی برای رهایی از این مشکل اصلی باشند - این که یک عامل خارجی بخواهد به تدریج در همه امور عراق دخالت کند و سلطه خود را بر شئون مختلف این کشور گسترش دهد، مهم ترین مانع در راه پیشرفت و سعادت ملت عراق خواهد بود.»

عراق امروز دارای دولتی با صلاحیت کامل و نهادهای قانونی منتخب مردم است و همه نیروهای موثر و بازیگران داخلی و خارجی در این کشور ، باید کمک کنند که این دولت امکان تسلط بر همه امور عراق و تصمیم گیری در مورد مسائل مختلف را داشته باشند و جای خوشبختی است که از آقای المالکی در تهران شنیده شد که:" مسوولان عراقی از اقوام و مذاهب مختلف درمورد لزوم حرکت در مسیر سعادت و پیشرفت مردم عراق و بازگرداندن عزت و استقلال آنان، به تفاهم و زبان مشترک رسیده اند."

با همه ی امیدواریها به آینده عراق ، نمی توان نگرانی ها از برخی تحرکات مشکوک از سوی اشغالگران با هدف استقرار دائمی نیرو در این کشور را ، نادیده گرفت . تحرکاتی که بر خلاف باور برخی مقاماتی عراقی در صورت تحقق آن ، این کشور را چون گذشته به کشوری بحران ساز و وابسته در منطقه مبدل خواهد کرد .

استراتژی آمریکا برای قرن ۲۱در منطقه خاورمیانه سه رکن دارد که محور اصلی و اصل نخست آن برتری همه جانبه رژیم صهیونیستی در منطقه و دو رکن دیگر دسترسی دائمی و پیوسته به نفت ارزان و حمایت از رژیم های وابسته و همسو می باشد. آمریکا در راستای همین استراتژی بود که در میان کشورهای منطقه ضعیف ترین حلقه یعنی عراق را انتخاب کرد . عراق دارای موقعیت استراتژیکی ویژه ای است که امکان می دهد تا آمریکا با استقرار نیروهای خود در آن، هم رژیم صهیونیستی و هم رژیم های همسو را در پناه خود بگیرد و هم اینکه به منابعی بزرگ از نفت تسلط پیدا کند که رکن اساسی دیگر استراتژی آمریکا برای منطقه در قرن جدید است و این می طلبد که رهبران منطقه بیش از پیش نسبت به هر تحرک و اقدامی بخصوص زمانی که منافع منطقه ای مطرح است ، هشیارتر به مسائل بنگرند .

پیشتر گفته شد که از نگاه جمهوری اسلامی ایران، اشغال عراق نه تنها برای این کشور و منطقه امنیت نیاورده و نمی آورد ، بلکه موجب آن شده است تا صلح و ثبات و امنیت منطقه هرچه بیشتر شکننده شود و لذا اشغالگران باید با توجه به اعلان آمادگی و توانایی دولت بغداد برای تامین امنیت این کشور ، آن را ترک کنند و بازسازی این کشور را به سازمان ملل بسپارند تا در چارچوب پیمان بازسازی عراق زیرنظر این سازمان و با مساعدت های بین المللی و منطقه ای صورت گیرد.در ساخت عراق جدید ، تهران از روند شکل گیری نهادهای سیاسی در این کشور بویژه مجلس و دولت براساس قانون اساسی آن حمایت کرد ، و در مباحث امنیتی که امروز مساله اصلی عراق دانسته می شود، سیاست خارجی دولت نهم به ریاست محمود احمدی نژاد بر این نظر می باشد که «وجود عراق متحد، مستقل، قدرتمند و یکپارچه به نفع همه کشورهای منطقه است و عراقی ها خود قادر به اداره امور کشور خویش هستند.»

رئوف پیشدار