سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

دلیل سیاهی دندان‌ها


دلیل سیاهی دندان‌ها

بعضی از مردم در مورد سیاه شدن دندان‌هایشان و اینکه این سیاهی از دوره نوجوانی و هم‌زمان با بلوغ پدید آمده، باورهایی دارند؛ مثلا می‌گویند به علت تغییر ماهیت بزاقم این‌طور شده‌ام …

بعضی از مردم در مورد سیاه شدن دندان‌هایشان و اینکه این سیاهی از دوره نوجوانی و هم‌زمان با بلوغ پدید آمده، باورهایی دارند؛ مثلا می‌گویند به علت تغییر ماهیت بزاقم این‌طور شده‌ام یا چیزهایی از این قبیل. اما این باورها درست نیستند. لازم دیدم در این خصوص اطلاعاتی به شما بدهم. تغییر رنگ دندان (سیاه یا قهوه‌ای) می‌تواند به چند دلیل ایجاد شود:

۱) پوسیدگی: وجود و نفوذ باکتری‌ها در شیارها یا فرورفتگی‌های سطوح متعدد دندان‌ها موجب ایجاد پوسیدگی می‌شود. تغییر رنگ به علت پوسیدگی در مراحل گوناگون مشاهده می‌شود. در برخی از موارد، این تغییر رنگ، در مراحل اولیه و شروع پوسیدگی نیز در سطح دندان‌ها و به خصوص داخل شیارها مشاهده می‌شود.

در این صورت، با رعایت بهداشت (مسواک کردن مرتب با خمیر دندان‌های حاوی فلوراید، استفاده از دهان‌شویه فلوراید) پوسیدگی متوقف خواهد شد. در صورت پیشرفت پوسیدگی، لازم است پوسیدگی‌ها برداشته و ترمیم صورت پذیرد. تشخیص و طرح درمان با دندان‌پزشک است. ضروری است بیمار در مطب دندان‌پزشکی با نور کافی و وسایل دندان‌پزشکی معاینه شده و تصمیم‌گیری شود.

۲) تجمع رنگدانه در سطوح دندانی: این تجمع، به خصوص در سطوح ناصافی مثل سطوح جونده و سطح به طرف زبان و کام دندان‌های قدامی، سبب تغییر رنگ دندان‌ها می‌شود. این رنگدانه‌‌ها به علت خوردن نوشیدنی‌ها و غذاهای حاوی رنگدانه، سیگار و انواع دخانیات در سطح دندان تجمع پیدا کرده و به دندان متصل می‌شوند. این رنگ‌ها به وسیله مسواک کردن برداشته نمی‌شود.

لازم است این رنگدانه‌ها به وسیله دندان‌پزشک تمیز شود. لازم به ذکر است که این نوع تغییر رنگ نباید با تراش یا ترمیم دندان اصلاح شود بنابراین لازم است شخص به دندان‌پزشک مراجعه کند تا پس از تشخیص اقدام صحیح صورت گیرد.

۳) تجمع جرم در ناحیه طوق دندان‌ها و در سطوح گوناگون دندانی: این تجمع می‌تواند سبب تغییررنگ شود و در برخی از موارد ممکن است شخص تغییر رنگ ناشی از تجمع جرم را با پوسیدگی‌ اشتباه کند. اغلب در صورت وجود جرم، لثه‌ها ملتهب و قرمزرنگ است و در برخی از موارد قطعاتی از آن جدا می‌شود.

در این مورد هم مانند موارد قبل شخص با مراجعه به دندان‌پزشک اقدام به درمان خواهد کرد. تجمع جرم سیاه رنگ به‌طور معمول در سطوح جونده دندان‌ها دیده نمی‌شود و اغلب در ناحیه اتصال لثه با دندان‌ها تشکیل شده و مشاهده می‌شود.

دکتر محمدجعفر اقبال

اندودنتیست، استاد دندان‌پزشکی

دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی