شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

مراقب بند ناف نوزاد باشید


 اگر به تازگی صاحب یک نوزاد کوچک و زیبا شده‌اید ممکن است برای شما پیش آمده باشد که در نگهداری از او دچار مشکل شوید و احتیاج به کمک پیدا کنید، چون مهم‌ترین مسئل پس از به دنیا آمدن نوزاد، مراقبت از اوست. مراقبت کردن از نوزاد تازه متولد شده روش‌های خاصی دارد که باید حتما رعایت شود. نکاتی در مورد شستشو و بهداشت کودک همچنین مراقبت از نوزاد در برابر بیماری‌های عفونی و ….  
 
شما نه ماه طولانی را به انتظار نشسته‌اید و بالاخره نوزاد دلبند شما صحیح و سلامت در آغوش شما به خانه آمده است. شما از خوشی در آسمان‌ها گام برمی دارید، اگر این اولین زایمان شما بوده است، احتمالاً کمی احساس نگرانی می‌کنید. ناگهان شما صاحب این موجود کوچک، ظریف و حساس شده‌اید که برای رفع تمامی احتیاجاتش به شما چشم دارد واین مسولیت گاهی ترس آور خواهد بود. چگونه می‌توان از عهده این کار برآمد؟  
  
نگران نباشید. زمانیکه شما خود را با مسولیت‌های جدیدتان بعنوان یک مادر سازگار می‌کنید، این احساس هیجان کاملاً طبیعی است و نیازی به هیچگونه استرس و نگرانی نیست. با کمی آگاهی از چگونگی انجام کار‌ها، بزودی شما مادری خواهید شد که تمامی مراقبت‌های اصلی را به سرعت انجام می‌دهید. تمامی کارهایی که برای نوزادتان انجام می‌دهدید از لباس پوشاندن به نوزاد و حمام کردن گرفته تا برطرف کردن تمامی نیاز‌هایش بزودی برای شما طبیعی شده واحساس می‌کنید که در سراسر زندگیتان اینکار‌ها را انجام داده‌اید.  
 
مراقب بند ناف نوزاد باشید
در زمان بارداری، بند ناف غذا و اکسیژن را از بدن شما به جنینتان می‌رساند. اما درست بعد از زایمان این بند ناف با گیره‌ای مسدود گردیده و ارتباط جنین با بدن مادر جدا می‌شود، در این حالت بند ناف به شکل پوست سیاه و خشکی بنظر می‌رسد. این احتمالاً خوشایند بنظر نمی‌رسد، اما به نوزاد آسیبی نمی‌رساند، زیرا عصبی به آن متصل نیست، ولی پاکیزه و خشک نگه داشتن اطراف بند ناف برای عفونی نشدن نکته بسیار مهم است. بنابراین در این حالت نوزاد را زیاد حمام نکنید تا این قسمت از پوست، کاملاً خوب شود و زایده بند ناف کاملاً از بین برود. بهبودی بند ناف معمولاً دو هفته بطول می‌انجامد. اگر قرمزی یا ترشح موادی را در این ناحیه مشاهده کردید، حتماً با پزشک خود مشورت کنید زیرا به احتمال زیاد نشانه عفونت است.  
 
خشک شدن بند ناف نوزاد در روز اول و دوم آغاز می‌شود. رنگ بند ناف ابتدا زرد است و بعد قهوه‌ای می‌شود. محل اتصال بند ناف را خشک نگه دارید اما به هیچ وجه از الکل استفاده نکرده و آن را دست کاری نکنید.  
 
تذکر مهم: سعی کنید پوشک نوزاد خود را پایین‌تر از بند ناف او ببندید تا در این حالت جریان هوا باعث سریع‌تر خشک شدن این قسمت شود.   
حمام کردن نوزاد 
در هفته‌های اول تولد نوزاد، دومرتبه حمام کردن کافی است. شما می‌توانید صورت، گردن، دست‌ها و باسن نوزاد را هر دو روز یک بار تمیز کرده و از پاکیزه بودن او به این ترتیب مطمئن شوید. زمانیکه نوزاد را حمام می‌کنید از وان بچه یا از کف پوش‌های نگهدارنده نوزاد برای پشتیبانی از او استفاده کنید و تمامی چیزهایی که نیاز دارید را در دسترس خود قرار دهید. بعضی از متخصصین استفاده از صابون را صحیح نمی‌دانند اما اگر شما از صابون استفاده می‌کنید از صابون مخصوص کودکان استفاده کنید، به هیچ وجه نوزاد را از نظر دور نکرده و او را هرگز به حال خود‌‌ رها نکنید. زمانی که او را بلند می‌کنید، مراقب باشید زیرا ممکن است بدن او کمی لیز باشد.  
 
تغییر دما بین حمام و اتاق باعث بیماری نوزاد می‌شود پس از مناسب بودن حرارت آب مطمئن شوید. برای سنجیدن حرارت مناسب نیازی به دماسنج ندارید فقط کافی است گرم و نه داغ بودن آب را با دست چک کنید و البته او را گرسنه یا با شکم پر به حمام نبرید.  
 
تذکر مهم: باسن نوزادان دختر را باید از ناحیه جلو به پشت شست و در مورد نوزادان پسر هیچگاه سعی نکنید پوست بیضه نوزادان را به عقب بکشید، زیرا این قسمت بسیار حساسی است. به سادگی و به آرامی این قسمت‌ها را بشویید.  
لباس پوشاندن به نوزاد 
برعکس شما، نوزدتان نمی‌تواند دمای بدن خود را تنظیم کند، بنابراین کم یا زیاد پوشانیدن لباس به نوزاد بسیار مهم است. بجای اینکه یک لایه از لباس کلفت به تن او کنید، انتخاب چندین لایه از لباس‌های سبک بهترین روش برای پوشانیدن نوزاد است. زیرا در صورت نیاز می‌توانید از تعداد لباس‌ها کم یا به آن‌ها اضافه کنید. در فصل سرد، کلاه را فراموش نکنید، زیرا نوزاد گرمای بدن خود را از طریق سرش از دست می‌دهد. 
 
تذکر مهم: پوشاندن لباس به دست و پاهای کوچک نوزاد گاهی اوقات می‌تواند ترس آور باشد و این درحالیست که بدن نی نی انعطاف پذیر‌تر از آن است که شما فکرش را می‌کنید. در این حالت لباس‌هایی که قسمت پایین و جلوی آن باز می‌شود برای اولین هفته‌ها مناسب هستند.  
مراقب پوست نرم و نازک نوزاد باشیم
قرمزی، جوش و دانه‌های ریز از موارد عمومی در نوزادان می‌باشد. نوزاد شما ممکن است لکه‌های سفید رنگی بر روی بینی و گونه‌هایش داشته باشد، با این لک‌ها کاری نداشته باشید زیرا معمولا آن‌ها بخودی خود ناپدید می‌شوند.  
 
لکه‌های زخیم چرب زرد رنگی که گاهی اوقات بر پوست سر نوزاد مشاهده می‌شوند، بدون خطر هستند و می‌توان آن‌ها را با شامپویی مخصوص از بین برد. تقریباً تمامی نوزادان گاهی اوقات، از قرمزی و ناراحتی در محلی که پوشک می‌پوشند، رنج می‌برند. تعویض منظم پوشک نوزاد، تمیز و خشک نگه داشتن باسن او و استفاده از کرم‌های مخصوص نوزادان از این ناراحتی در نوزادان پیشگیری می‌کند.  
 
تذکر مهم: زمانی را برای آزاد بودن کودک از قید هرگونه پوشک اختصاص دهید تا از هرگونه ناراحتی و قرمزی در ناحیه باسن او جلوگیری شود. از زیر اندازهایی که آب از آن عبور نمی‌کند برای این زمان‌ها استفاده کنید.  
 
نقاط نرم نوزاد شما 
همه نوزادان دو ناحیه نرم در سرشان دارند، یکی در جلو و دیگری در پشت سر. نقطه نرم چیزی نیست مگر یک حفره جمجمه که با پوست پوشیده شده است. بیشتر پدر و مادر‌ها از دست زدن به این ناحیه واهمه دارند زیرا فکر می‌کنند ممکن است به مغز آسیب برسد. اما در واقع چیزی برای نگرانی وجود ندارد. مغز کودک توسط یک غشا فیبری پوشیده شده و کاملا محافظت شده است. این ناحیه از بدن نوزاد است که به سر او اجازه می‌دهد که در زمان تولد تغییر شکل دهد و از کانال خروجی بیرون آید. قسمت عقبی این ناحیه از سر نوزاد در دوماهگی بسته می‌شود در حالیکه قسمت جلویی آن زمانیکه او دوساله است بسته می‌شود.  
 
تذکر مهم: همیشه به قسمت نرم سر نوزاد توجه داشته باشید. زیرا از این ناحیه می‌توانید نشانه‌هایی از سلامتی نوزاد خود را مشاهده کنید. زیادی پایین رفتن این ناحیه می‌تواند نشانه‌ای از کمبود مایعات در بدن او باشد، در حالیکه بر آمدگی زیاده از حد آن می‌تواند نشانه بیماری مننژیت باشد.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار شما قرار می‌دهد.