چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

این رقابت پرحاشیه...


این رقابت پرحاشیه...

هنوز یادمان نرفته زمانی که کوچه‌ها و خیابان‌های شهرمان مملو بود از پرچم‌های خاک گرفته و دودزده که ناگهان ورق برگشت و پرچم به یک نماد مهم در جامعه تبدیل شد.

هنوز یادمان نرفته زمانی که کوچه‌ها و خیابان‌های شهرمان مملو بود از پرچم‌های خاک گرفته و دودزده که ناگهان ورق برگشت و پرچم به یک نماد مهم در جامعه تبدیل شد.

علت و انگیزه هر چه هست، این پدیده مبارک است، اما مسیر طوری پیموده شده و می شود که ظاهرا خطاست. از همان ابتدای توجه به پرچم، مسابقه ای میان مسئولان ایرانی برای داشتن «ترین های» پرچم در شهر خودشان بود تا آن را جهانی کند.

به آن سوست که موج «ترین ها» از جنوب کشور آغاز می شود. در سال ۸۵ موسسه ایران اسکرین، بزرگ ترین پرچم ایران را با ابعاد ۳۲ مترمربع تولید و آن را در سواحل خلیج فارس به نمایش گذاشت. درست سه ماه پیش و پس از یک پروژه ناموفق باز هم جنوب کشور برای این کار پیشقدم شد و در اردیبهشت، بزرگ ترین پرچم ایران این بار در بوشهر به اهتزاز درآمد. کمی بالاتر در شیراز هم بزرگ ترین پرچم ایران نصب شد و البته بزرگ ترین پرچم هایی در مرز ایران و آذربایجان، در شهر قزوین، در قم و البته در باغ موزه دفاع مقدس تهران آن هم با حضور رئیس جمهور و شهردار تهران و با مساحت هزار مترمربع برپا شده که در جای خود چند نکته را یادآوری می کند.

اولین نکته این است که پرچم ها ظاهرا تنها و تنها برای نصب کردن و البته گزارش عملکرد دادن به مردم و مسئولان بالاتر طراحی می شوند، چرا که در اغلب موارد دیده می شود پرچم بدون استاندارد لازم (مثلا بدون ۲۲ تا الله اکبر) دوخته شده یا این که بعد از نصب به حال خود رها شده و ظاهرا پاره شدن پارچه آن بر اثر باد یا کثیفی آن ارتباطی به نصب کنندگان ندارد. از این گذشته در همان بحث گزارش عملکرد هم وضع نامطلوبی وجود دارد. مثلا فردی از بزرگ ترین پرچم ایران صحبت می کند و بعدها مشخص می شود منظور او بلندترین نقطه نصب پرچم ایران بوده است.

دومین نکته ای که از بلبشوی بلندترین یا بزرگ ترین پرچم ایران به ذهن متبادر می شود فقدان نهادی برای اندازه گیری آماری این رکوردها و ثبت آن است. در مواردی مشاهده می شود در ظاهر حرف از بزرگ ترین پرچم ایران است، اما در نهایت مساحت این پرچم از بسیاری از پرچم های نصب شده در جهان کمتر است.

در عین حال باید توجه داشت اگرچه داشتن رکورد بلندترین یا بزرگ ترین پرچم ایران افتخاری در جهان محسوب می شود، اما این عملکرد مردم است که می تواند باعث ارزش یک پرچم در سطح جهان شود. باید دانست در حال حاضر کشورهای آسیای میانه رکورددار بلندترین پرچم های جهان هستند، اما به دلیل فقدان قدرت اقتصادی و منطقه ای کسی سراغی از این پرچم ها نمی گیرد؛ بنابراین باید برای ارزشمندتر کردن واقعی پرچم کشور تلاش کرد.