شنبه, ۲۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 8 February, 2025
مجله ویستا

سه معزل اصلی نوجوانان و جوانان


سه معزل اصلی نوجوانان و جوانان

در این مقاله سه مشکل و معزل اصلی نوجوانان و جوانان را در خانواده بیان می کنیم سه مشکل اساسی که باید والدین در رفع آن ها نهایت تلاش و علم خود را به کار ببرند

انسان در سنین مختلف نیاز به نیازهایی دارد که برآورده شوند تا به مرور زمان جسم، روح، روان، جان و نفسش تکامل یافته و پرورده شود، تا از این طریق بتواند سیر تکاملی خود را بدون آسیب از جنبه های جسمی، روحی، روانی، جانی و نفسی، پیش ببرد. متأسفانه امروزه در اکثر خانواده ها مشاهده می شود که نسبت به نیازهای پایه ای و بسیار حساس و مهم نوجوانان و جوانان در اوج شکوفایی رشد جسمی، روحی، روانی، جانی و نفسی آن ها، بی توجهی صورت می گیرد و این بی توجهی ناشی از نداشتن علم و درایت کافی در این موارد است. چه بسا که نوجوانان و جوانان به دلیل این بی توجهی ها، دچار برخی رفتارهای غیر عادی در زندگی خانوادگی و حتی دوستان می شود که منشأ این رفتارها، همین عدم بی توجهی و نداشتن علم و درایت نسبت به نیازهای نوجوانان و جوانان می باشد.

از جمله این نیازهای مهم و حساس و حیاتی نوجوانان و جوانان را در این جا بیان می کنم:

۱- نیاز به اتاق :

نوجوانان درست در سن ۱۳ و ۱۴ یا گاهی در سن ۱۵ سالگی به رشد خارق العاده ای از رشد جسمی، روحی، روانی، جانی و نفسی می رسند که در این سن جسم، روح، روان، جان و نفس آن ها گویی دوباره زنده شده و دارای لطافت و حساسیت خاصی می شود.

نوجوانان در این سنین احساس شدیدی نسبت به تمرکز، سکوت و آرامش برای انجام کارهای روزانه ی خود از قبیل درس خواندن، عبادت خداوند، قرآن و نماز خواندن و ... دارند، که این حساسیت ها نوجوان را بر این می دارد به یک اتاق یا جای خلوت نیاز دارند تا بتوانند در این گوشه ی خلوت درس های خود را برای تفهیم بهتر و نمره ی بهتر، مطالعه کنند و عبادات خود را به بهترین وضع ممکن انجام دهند.

در این سن حساسیت خاصی برای سکوت و آرامش نوجوانان ایجاد می شود، که از درون نیاز مبرم و ضروری برای داشتن اتاقی برای سکوت و آرامش و تمرکز برای مطالعه و حتی عبادت و نماز و راز و نیاز دارند.

اگر این نیاز نوجوانان برآورده نشود، متأسفانه نه تنها در درس، بلکه در اعتقادات دینی و مذهبی آن ها هم تأثیر می گذارد و حتی در رفتارهای خانوادگی و اجتماعی او هم تأثیراتی می گذارد که عواقب خوبی ندارد.

۲- احساس استثقلال :

در سنین بعد از همین دوره، که مابین نوجوانی و جوانی است و غده های تناسلی شروع به فعالیت می کنند، احساس استقلال و جدا شدن از خانواده در نوجوانان و جوانان ایجاد می شود که این عامل با فشارهای ناشی از ترشحات غدد تناسلی، خودنمایی می کند. همین عامل سبب تحریک سیستم های عصبی مختص به تحریکات قلب و هیجانات و عشق می شود و فرزند را برای مستقل شدن و ازدواج کردن، تحریک می کنند. این تحریکات به مرور افزایش پیدا می کنند و همین عوامل سبب می شوند که فرزند عاشق شده و دنبال شخص مورد نظر خود باشد.

چنانچه والدین این احساس و نیاز ضروری و لازم و واجب فرزند را درک نکنند و به موقع برای او چاره اندیشی نکنند، نه تنها برای خود فرزند، بلکه برای خود خانواده هم مشکلاتی ایجاد می کند.

۳- رشته و هنر مورد علاقه :

در سنی که وارد دوره ی متوسطه می شوند و حتی مشاهده شده است که در دوره ی راهنمایی، فرزند علاقه ی خاصی نسبت به رشته و هنر خاصی دارد و از درون به این یقین می رسد که در این رشته و هنر می تواند ترقی کند و پیشرفت قابل ملاحظه ای داشته باشد، به همین سبب فرزند تمام تلاشش را می کند تا خود را در این رشته و هنر ثابت کند.

متأسفانه به دلیل این که والدین علم و دانش و آگاهی کافی از این موارد ندارند، نسبت به این علایق فرزندان خود به دلایل مختلف، بی اهمیت می باشند و او را تشویق به راهی می کنند که آن ها می خواهند و از نظر آن ها آینده ی خوبی دارد و از هر روشی برای هدایت فرزند خود به سمت و سوی رشته ی دیگر، اقدام می کنند.

علم و آگاهی از علایق فرزندان نسبت به رشته و هنری که آن ها خود از درون به آن پی برده اند و در اصل همین الهامات و یقین درونی، مسیر هدایت و پیشرفت فرزندان می باشد، سبب ارتقای فرزندان و خانواده و حتی اجتماع می باشد.

چه بسا فرزندان کثیری که برخلاف میل باطنی و درونی خود، وارد رشته و هنرهایی شده اند که از آن چه درون و باطن آن ها، آن ها را به سوی آن رهنمود می کرد، فرسخ ها فاصله یافته اند.

حرف آخر :

هر چند که مشکلات نوجوانان و جوانان بیشتر از این مواردی هستند که بیان شده است، اما این سه مورد از اساسی ترین مواردی است که بیشتر نوجوانان و جوانان با مواجه هستند. لذا مبنی را بر این قرار می دهیم که والدیم با درایت و علم و آگاهی کافی از رفتار و کردار و خصوصیات فرزندانشان در سنین مختلف، سعی در برآوردن نیازهای آن ها در حد مقدور و ممکن، بکنند، و از برآوردن این سه نیاز مبرم و ضروری و لازم غافل نمانند تا بتوانند کانون گرم خانواده و آینده ی فرزندان و خانواده ی خود را در جهت خوشبختی و تکامل و پیشرفت و ترقی، تأمین کنند.

سید احسان راستگو سوق