چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

۲۰ مارس ۲۰۰۳ ـ جنگ عراق یک روز پس از آغاز آن


۲۰ مارس ۲۰۰۳ ـ جنگ عراق یک روز پس از آغاز آن

بیستم مارس ۲۰۰۳ پس از پخش نخستین عکس و فیلم آغاز حمله نظامی مشترک امریکا و انگلستان به عراق از شبکه های تلویزیونی ، مخالفان جنگ در کشور های مختلف از جمله ایالات متحده و انگلستان …

بیستم مارس ۲۰۰۳ پس از پخش نخستین عکس و فیلم آغاز حمله نظامی مشترک امریکا و انگلستان به عراق از شبکه های تلویزیونی ، مخالفان جنگ در کشور های مختلف از جمله ایالات متحده و انگلستان برای نشان دادن مخالفت خود به خیابانها ریختند. شمار معترضین در شهر آتن حدود ۲۰۰ هزار تن، در رم که دولت ایتالیا از جنگ حمایت کرده چند صد هزار تن به همین گونه در سایر شهرهای ایتالیا از جمله میلان،در نیویورک بیش از یکصد هزار تن و نیزدر چندین شهر دیگر آمریکا، در پاریس حدود ۷۰ هزار تن ، در برلن حدود ۵۰ هزار تن ، در لندن در همین حدود ، در مادرید ، بروکسل ، کپنهاگ ، شهرهای سویس ، قاهره و چند پایتخت دیگر از جمله آنکارا و چند شهر پاکستان ۵ تا ۱۵ هزار تن و در مسکو هم چند صد تن ! گزارش شده بود. تلویزیون چین برای نخستین بار در تاریخ خود به پخش مستقیم اخبار جنگ و به نظر برخی برای به خود آوردن چینی ها پرداخته بود. نیویورک تایمز در گزارشی به قلم « جان تاگلیابو » نوشته بود: آغاز جنگ با عراق در بیشتر کشورها با اعتراض و مخالفت ومحکوم کردن و حتی استعفای مقامات همراه بود و حمایت زیادی از آن مشاهده نشد.

سران دولتهای ژاپن ، کره جنوبی ، فیلیپین ، استرالیا ، نیوزلند، بلغارستان ، مجارستان، آلبانی ، ایتالیا، اسپانیا، لتونی، دانمارک، هلند و استونی تنها مقامات تراز اولی بودند که در نخستین روز از حمله نظامی آمریکا و انگلستان به عراق حمایت خود را از این اقدام رسما اعلام داشتند.سایر دولتها اعلام مخالفت کرده اند.

پس از آغاز حمله مشترک انگلستان و آمریکا به عراق ژاک شیراک رئیس جمهوری فرانسه در واکنش خود گفت : فرانسه متاسف است که عملیات نظامی بر ضد عراق بدون تصویب سازمان ملل آغاز شده است. کسی که به جای قانون بکار بردن نیرو را تجویز کند مسئولیت بزرگی را برعهده می گیرد.

گرهارد شرودر صدر اعظم آلمان در عکس العمل خود گفت : این جنگ تصمیم بدی بود که گرفته شده است و شکست سیاست است.آیا تهدید از جانب صدام تا این حد بود که جنگ را توجیه کند؟.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در این زمینه گفت : حمله نظامی به عراق یک اشتباه سیاسی بزرگ بود. برای خلع سلاح کردن عراق ــ اگر تصور می کنند که اسلحه کشتار جمعی دارد ــ حمله نظامی راه حل نبود . حمله نظامی به عراق نادیده گرفتن افکار عمومی جهان ، قوانین و عرف بین المللی و منشور سازمان ملل است ؛ این حمله قابل توجیه نیست. اگر ما اجازه دهیم که قوانین بین المللی جای خود را به« اعمال قدرت ناشی از اسلحه » بدهد اصل اساسی غیر قابل نقض بودن حاکمیت ملی از میان می رود. اینک بر سازمان ملل است که سریعا به این مسئله رسیدگی کند.

امیل لحود رئیس جمهوری لبنان گفت: این تعرض نظامی جهان را وارد تونل خطرناکی ساخته که سر دیگرش پیدا نیست.

کاردینال ربرتو توچی از سوی واتیکان گفت که این جنگ بی اعتنایی به همه قوانین و موازین بین المللی است.

دولت هند بمانند دولت چین حمله به عراق را عملی مغایر منشور ملل خواند.

فوکس رئیس جمهوری مکزیگ گفت ما ضد جنگ هستیم .

«ژان کرتی ان » نخست وزیر کانادا اظهارداشت : این جنگ قابل توجیه نیست.

و در این میان کوفی عنان از آمریکا و انگلستان خواست که نهایت کوشش را مبذول دارند که به غیر نظامیان عراقی آسیبی وارد نشود!!!!. حرکت ضعیف عنان که سازمان تحت نظر او مسئول جلوگیری از جنگ است در نخستین روز جنگ باعث شد که ایرادهایی به وی وارد آید.