یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

آبمیوه های خطرناك


خطر مصرف آبمیوه آنقدر زیاد است كه می تواند تعادل كالری و موادغذایی را در كودكان برهم زند

بسیاری از والدین حتی تصور چنین چیزی را هم نمی كردند، ولی محققان اعلام كرده اند وقتی به نوزادی یك لیوان یا یك شیشه پر از آبمیوه بدهیم حتی در صورتی كه صددرصد طبیعی باشد و هیچ ماده افزودنی هم نداشته باشد انگار كه آن ظرف كذایی را پر از پپسی كرده باشیم!وقتی بدن انسان با یك نوشیدنی شیرین طبیعی یا مصنوعی رشد كند از فرق سر تا ناخن پا در معرض خطر قرار می گیرد، از چاقی و ناراحتی های گوارشی بگیرید تا پوسیدگی دندان. دكتر دیوید لودویگ متخصص كودكان كه زمینه اصلی كاری اوتحقیق در زمینه چاقی كودكان در بیمارستان كودكان بوستون است می گوید: تمام این نوشیدنی ها همه مثل هم هستند و همگی آنها صددرصد شكر دارند. آبمیوه فقط اندكی بهتر از سوداست!مشكل اینجاست كه والدین كه به سرعت فرزندان خود را از نوشیدن نوشیدنی های غیر الكلی به دلیل ضررهای آن منع می كنند بدون توجه، به شكلی غیر عادی آنها را تشویق به خوردن آبمیوه می كنند. به هر حال درباره فواید آبمیوه كمی غلو شده است. در واقع آبمیوه اساسا چیزی جز آب و شكر نیست. یك بطری ۱۲ انسی سودای انگور ۱۵۹ كالری انرژی دارد، درحالی كه همان میزان آب انگور شیرین نشده واجد۲۲۸ كالری انرژی است. گرچه صنعت ۱۰ میلیون دلاری تولید آبمیوه معتقد است ارتباطی بین تولیداتش و چاقی وجود ندارد، اما محققان می گویند شكر شكر است و نوشیدنی های شیرین از هر نوعی باید با دقت مصرف شوند. مصرف بیش از اندازه آبمیوه پدیده ای جدید است. قبل از شیوع مصرف سودا، آبمیوه و سایر نوشیدنی های شیرین شده در اواخر نیمه دوم قرن بیستم، آب و شیر نوشیدنی های اولیه كودكان محسوب می شدند. در دنیایی كه تقریبا یك سوم كودكان دچار اضافه وزن یا در خطر اضافه وزن هستند متخصصان علوم سلامت معتقدند نوشیدنی های واجد كالری زیاد در رژیم غذایی یك كودك جای اندكی را اشغال كرده اند. دكتر لودویگ می گوید:اگر شیر را كنار بگذاری، اصولا كودكان نیازی به نوشیدن نوشیدنی های پركالری ندارند. آن چیزی كه باید مایعات از دست رفته و احساس تشنگی ما را برطرف كند ماده ای است كه میلیون ها سال توسط بشر مصرف شده؛ یعنی آب.دكتر تریل براوندر مدیر گروه بخش پزشكی نوجوانان در مركز پزشكی دانشگاه دیوك اعتقاد دارد خطر مصرف آبمیوه آنقدر زیاد است كه می تواند تعادل كالری و موادغذایی را در كودكان برهم زند. در كودكان خیلی كوچك، مصرف بیش از حد آبمیوه می تواند اشتهای كودك را نسبت به سایر موادغذایی كم و به خصوص به شیر مادر كاملا كور كند. در كودكان بزرگتر به عنوان مكملی در كنار موادغذایی اصلی عمل كرده و بالقوه كالری اضافی وارد بدن كودك خواهد كرد. بخشی از مشكل این است كه كالری موجود در آبمیوه ها حالت متمركز كنستانتره دارد. فقط نصف استكان ۴ اونس آب سیب، ۶۰ كالری یعنی درست به اندازه یك سیب كامل كالری دارد، در حالی كه فاقد فیبر است. در سال ۲۰۰۱ ، آكادمی متخصصان اطفال آمریكا مقاله ای را منتشر كرد كه در آن اشاره شده بود نباید به كودكان زیر ۶ماه آبمیوه داد و اصلا دلیلی وجود ندارد كه تا قبل از یك سالگی كودك آبمیوه بخورد. بعد از این مدت مصرف آبمیوه حالت انتخابی دارد . متخصصان پیشنهاد می كنند كه والدین نباید بیش از ۴ الی ۶ اونس در روز به كودكان زیر ۶سال آبمیوه بدهند كه در مورد كودكان بزرگتر این رقم از ۸ تا۱۲ انس افزایش می یابد و كودكان چاق به هیچ وجه نباید آبمیوه مصرف كنند. این مقاله به شدت مورد توجه صنعت آبمیوه سازی قرار گرفت كه آبمیوه را دربسته بندی های ۶ و سه چهارم اونسی به بچه ها عرضه می كرد. بنابر آمار موسسه كشاورزی آمریكا، كودكان حدود یك چهارم كل آبمیوه های تولیدی را مصرف می كنند. از سوی دیگر كارول فریسینگر یكی از اعضای رده بالای انجمن تولید آبمیوه آمریكا می گوید:برخی از تولیدكنندگان تحت تاثیر مقاله انجمن اطفال آمریكا قرار گرفته اند. او از پزشكانی كه به والدین توصیه می كنند آبمیوه را از برنامه غذایی كودكان حذف كنند انتقاد كرد واظهار داشت این صحبت ها نوشیدنی های طبیعی را بد نام كرده و می تواند مردم را از فواید مصرف آبمیوه محروم كند. به رغم مقاله مذكور، ۶۰ درصد كودكان یك ساله روزانه به طور متوسط ۵/۱۱ انس آبمیوه مصرف می كنند. بنابر آمارUSDA در سال ۲۰۰۲ این رقم نسبت به عدد ۵۷ درصدی ۱۰ سال قبل افزایش چشمگیری داشته است. شاید به نظر برسد كه مصرف آبمیوه راه مطمئنی برای رساندن موادی مفید به بدن كودكان است كه از راه خوردن میوه به دست می آید و كودكان به طور معمول حوصله خوردن آنها را ندارند، ولی محققان معتقدند جایگزین كردن آبمیوه به جای خود میوه عادت غذایی بدی است كه كودكان را به سمت مصرف خوردنی های شیرین سوق می دهد. دكتر ویلیام دایتس عضو هیات علمی مركز كنترل و پیشگیری بیماری های ایالات متحده می گوید: والدین در این زمینه باید قاطعیت داشته باشند. تشنگی با مصرف آب و گرسنگی با خوردن غذاهای جامد برطرف می شود. نوشیدنی های پركالری این خط سلامت را خواهند شكست. از سوی دیگر دكتر لودویگ از نحوه عرضه آبمیوه در بازار ناراضی است. او می گوید:والدین به سادگی فكر می كنند با خریدن آبمیوه ماده غذایی سالم و بی خطری را تهیه كرده اند. او به جمله تبلیغاتی روی جعبه یكی از انواع آبمیوه اشاره می كند كه نوشته است: كودكان را بهتر از آب سیراب می كند. لودویگ می گوید: این مثال كوچك نشان می دهد كه چطور رژیم غذایی كودكان با حركات تبلیغاتی صنعت تولید موادغذایی دچار انحراف می شود.



همچنین مشاهده کنید