چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

بررسی عوامل شوری آب و خاک در منطقه برم دامغان


بررسی عوامل شوری آب و خاک در منطقه برم دامغان

منطقه برم دامغان در حاشیه کویر حاج علی قلی قرار دارد که به علت شور شدن منابع آب و خاک در معرض بیابانی شدن قرار دارد در این تحقیق سعی شده است تا از طریق بررسی عوامل شوری آب و خاک در این منطقه, راهکارهای مناسب ارایه شود

منطقه برم دامغان در حاشیه کویر حاج علی قلی قرار دارد که به علت شور شدن منابع آب و خاک در معرض بیابانی شدن قرار دارد در این تحقیق سعی شده است تا از طریق بررسی عوامل شوری آب و خاک در این منطقه، راهکارهای مناسب ارایه شود. وسعت اراضی مورد مطالعه در حدود ۱۰۰۰ هکتار و شامل ۷ حلقه چاه عمیق و نیز آب رودخانه چشمه علی (با دبی متوسط ۳۰ لیتر در ثانیه) می باشد.

برای انجام این تحقیق ابتدا محدوده مورد مطالعه با GPS مکان یابی شد. سپس جهت بررسی خاک منطقه، ۱۵ پروفیل با توجه به الگوی کاشت مناسب و منابع آبی حفر شد و نمونه برداری از آن صورت گرفت. همچنین جهت بررسی آب منطقه، نمونه برداری از آب منطقه انجام شد. با آزمایش نمونه های آب و خاک، پارامترهای مورد نظر معین و همچنین وضعیت زمین شناسی حوضه بالا دست و میزان تاثیر آن روی منابع آب و خاک منطقه بررسی شد. در نهایت آمار و اطلاعات مربوطه توسط نرم افزارهای SAS وminitab مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. عوامل شوری آب در منطقه عبارتند از: برداشت بیش از حد آبهای زیر زمینی، سازندهای موجود در محل تغذیه آبهای زیر زمینی و شرایط اقلیمی. عوامل مهم شوری خاک عبارتند از: آبیاری با آب شور، رها کردن زمین، شیوه نادرست آبیاری، الگوی کشت نامناسب، شرایط اقلیمی و شکل اراضی.

عنوان فایل
بررسی عوامل شوری آب و خاک در منطقه برم دامغان application/pdf
avamele shori ab va khak.pdf
698 KB
دانلود

غلام رضا زهتابیان

حسن احمدی

سیدرضا ترابی

مهشید سوری