پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

نخستین فضانورد زن ایرانی


نخستین فضانورد زن ایرانی

مدت هاست مردم جهان در خبرهای اکتشافات فضایی نامی را می شنوند که به زودی نخستین زن گردشگر فضایی خواهد شد اَنوشه انصاری همچنین نخستین فضانورد ایرانی است که همراه با فضاپیمای روسی سویوز به ایستگاه فضایی بین المللی می رود

مدت‌هاست مردم جهان در خبرهای اکتشافات فضایی نامی را می‌شنوند که به‌زودی نخستین زن گردشگر فضایی خواهد شد. اَنوشه انصاری همچنین نخستین فضانورد ایرانی است که همراه با فضاپیمای روسی سویوز به‌ایستگاه فضایی بین‌المللی می‌رود. اما بلندپروازی‌های او و خانواده انصاری منحصر به‌سفر به‌ایستگاه فضایی نیست. آنها رویای ساخت فضاپیماهای غیردولتی و پایگاه‌های فضایی را برای گردشگران فضایی در سَر می‌پَرورانند.

●گفتگو از پوریا ناظمی

مدت‌هاست مردم جهان و به‌ویژه علاقه‌مندان علوم فضایی هنگام مرور خبرهای این رشتهِ هیجان‌انگیز علم به‌نام خانواده‌ای برمی‌خورند که نقش اِنکارناپذیری در پیشبرد ایدهِ سفرهای فضایی غیر‌دولتی دارند.

خانواده انصاری، که با حمایت از جایزهX-Prize نام خود را در تاریخ مأموریت‌های فضایی غیر‌دولتی جاودانه کرد، نشان داده که علاقه‌اش به‌مشارکت در ماجراجویی‌های فضایی بیش از یک نیاز تجاری است. این خانواده ایرانی، که سابقه موفقیت بی‌نظیری در حوزه فناوری اطلاعات دارد، اینک در اندیشهِ ساخت بندرگاه‌های فضایی و گسترش جایزه انصاری و همچنین سفر به‌فضاست. انوشه انصاری، بانوی موفق ایرانی، که پیش از ورود رسمی به‌دنیای فضانوردی او را یکی از موفق‌ترین زنان جوان تاریخ آمریکا می‌نامیدند اینک در نوبت پرواز به‌ایستگاه فضایی بین‌المللی قرار دارد تا لقب نخستین زن جهانگرد فضایی و همچنین نخستین ایرانی را که عازم فضاست از آنِ خود کند.

با وجود گرفتاری‌های فراوانی که این روزها انوشه انصاری با آن روبه‌روست، به‌درخواست ماهنامه نجوم پاسخ مثبت داد تا در گفتگویی مفصل دربارهِ مسایل مختلف مرتبط با سفرهای غیر‌دولتی به‌فضا و همچنین سفر به‌ایستگاه فضایی بین‌المللی که او در پیش دارد، صحبت کنیم.

انوشه انصاری، متولد سال ۱۳۴۷، کارنامه موفقی از حضور در بازار تجاری و مشارکت‌های اجتماعی را به‌مدت بیش از ۱۶ سال در سابقه خود دارد. او فعالانه به‌دنبال روش‌هایی است که بتواند مشارکت‌های اجتماعی را برای تغییرات پیش­رو جهان آماده کند. خانم انصاری یکی از اعضای بنیاد جایزه ایکس‌پرایز و تولیت آن است. او همچنین حامی مالی این جایزه تحت عنوان انصاری ایکس‌پرایز بود که مبلغ ۱۰ میلیون دلار را به نخستین فضاپیمای سرنشین‌دار شخصی می‌داد که ظرف مدت ۲ هفته بتواند پروازهای معقولی را تکرار کند.

مؤسسه فضایی موجاوا، که پاول آلن و بارت روتان آن را تأسیس کردند، توانست این جایزه را در اکتبر ۲۰۰۴ (مهر ۱۳۸۳) به‌دست آورَد. خانم انصاری همچنین عضو چندین مؤسسه غیر‌انتفاعی از جمله مؤسسه دفاع از کودکان است. پیش از تأسیس شرکتProdea خانم انصاری یکی از مؤسسان شرکت فناوری‌های تله‌کام و عضو هیئت مدیره و رییس هیئت مدیرهآن بود و شرکت را به‌حدّی گسترش داد که با ۲۵۰ کارمند هر سال سودهی شرکت افزایش چشمگیرتری پیدا کرد. در ژانویه سال ۲۰۰۰ (دی ۱۳۷۸) این شرکت را شرکت بزرگ‌ترSonus Networks خریداری کرد.

خانم انصاری جایزه ویژه زنان کار آفرین آمریکا؛ جوایز دانشگاه جورج مِیسون برای کارآفرینی، جایزه ویژه دانش‌آموخته ممتاز دانشگاه جورج واشنگتن و همچنین جایزه ویژه کارآفرین جوان در ناحیه جنوب غرب را دریافت کرده و بارها برای مدیریت شرکتش، که یکی از ۵۰۰ شرکت دارای سریع‌ترین رشد آمریکا بود، تقدیر شده است. او تاکنون چندین مقاله فنی نوشته و ۲ طرح ثبت شده نیز در زمینه ارتباطات ارائه داده است. خانم انصاری علاوه‌بر تحصیل در مهندسی الکترونیک، دوره نجومی را نیز در دانشگاه سویین‌بِرن سپری کرده است.