چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

مردان صحرا


مردان صحرا

بعد از كره جنوبی این تیم پر افتخار ترین تیم آسیا به حساب می آید و البته فعلاً عنوان پر افتخارترین تیم تاریخ جام ملت های آسیا به تیم ملی عربستان رسیده است

● سرزمین عربستان

كشور پادشاهی عربستان سعودی یكی از كشورهای مهم و استراتژیك منطقه خاورمیانه به حساب می‌آید‌. عربستان به دلیل استقرار شهر‌های مذهبی مكه و مدینه به عنوان پایگاه مذهبی مسلمانان جهان محسوب می‌شود‌. این كشور در شبه‌جزیره عربستان واقع شده و از شمال با عراق، اردن و كویت و از سوی خاور با امارات متحده عربی، قطر و خلیج فارس و از جنوب شرقی با عمان و از سوی جنوب با یمن هم‌مرز است‌.

مساحت كشور عربستان حدود ۲ میلیون و یكصد هزار كیلومتر مربع است و جمعیتی بالغ بر ۲۷ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر در آن زندگی می‌كنند كه البته با توجه به وسعت این سرزمین جمعیت اندكی در عربستان حضور دارند‌ که این موضوع به وجود صحرای پهناور عربستان در دل این سرزمین ارتباط دارد‌؛ صحرایی كه حیات در آن تقریباً غیر ممكن است‌.

حكومت عربستان سعودی در سال ۱۷۵۰ به وسیله محمد بن سعود پایه‌ریزی شد اما این حكومت چندین بار مورد تجاوز قدرت‌های بیگانه قرار گرفت تا اینكه حكومت فعلی عربستان سعودی یا به عبارت بهتر دولت سوم سعودی را عبدالعزیز بن عبدالرحمن بنیان نهاد‌. پس از مرگ عبدالعزیز، سه پسر دیگرش با نام‌های ملك فیصل، ملك خالد و ملك عبدا‌... در چند دوره به حكومت رسیدند‌. با مرگ خالد، برادرش فهد به طور رسمی پادشاه عربستان شد و عربستان كنونی شكل گرفت‌.

● فوتبال در عربستان

عمر فوتبال در كشور عربستان به سختی به ۵۰ سال می‌رسد‌. فدراسیون فوتبال این كشور در سال ۱۹۵۹ تأسیس و در همان سال در فیفا ثبت و به عضویت AFC درآمد‌. در طول ۴۸ سال فعالیت فدراسیون فوتبال عربستان، لیگ‌های حرفه‌ای و آماتور مختلفی در این سرزمین راه اندازی شد و تیم‌های ملی در رده‌های بزرگسالان، امید‌ و تیم‌های پایه‌ای شكل گرفت‌.

روند پیشرفت فوتبال در عربستان بسیار سریع‌تر و برنامه ریزی شده‌تر از دیگر كشورهای عربی بوده و همچنان تیم‌ملی كشور عربستان تنها تیم قدرتمند در بین تیم‌های كشورهای عربی محسوب می‌شود‌.

دولت سعودی در ۲۰ سال اخیر سرمایه گذاری جدی روی فوتبال به خصوص فوتبال ملی این كشور داشته و حتی با كسب امتیاز میزبانی اولین دوره رقابت‌های جام بین قاره‌ای یا همان جام كنفدراسیون‌ها اعتبار فوتبال در منطقه خاورمیانه را دو چندان کرده است‌.

از سوی دیگر فوتبال باشگاهی در عربستان نیز به عنوان یكی از قوی‌ترین مسابقات باشگاهی آسیا به حساب می‌آید و تیم‌هایی همچون الهلال، الاتحاد، الشباب و‌... همواره جزو مدعیان آسیا بوده و هستند‌. با تمام ویژگی‌های كنونی فوتبال در عربستان این كشور تا كنون میزبانی رقابت‌های جام ملت‌های آسیا را برعهده نداشته و حتی برای اخذ امتیاز آن نیز اقدام نكرده است‌. باید منتظر بود و دید كه آیا عربستان برای اخذ میزبانی رقابت‌های ۲۰۱۵ اعلام آمادگی می‌كند یا نه؟‌!

● تیم‌ملی عربستان

بعد از كره جنوبی این تیم پر افتخار‌ترین تیم آسیا به حساب می‌آید و البته فعلاً عنوان پر افتخارترین تیم تاریخ جام ملت‌های آسیا به تیم‌ملی عربستان رسیده است‌. سبز پوشان سعودی تاكنون ۶ بار در جام ملت‌ها حضور یافته‌اند و ۳ بار به مقام قهرمانی و ۲ بار به مقام نایب قهرمانی دست پیدا کرده‌اند‌. به عبارت بهتر تیم‌ملی عربستان تنها در دوره گذشته این مسابقات نتوانست به فینال راه پیدا كند و به غیر از آن در تمام دوره‌هایی كه در جام ملت‌های آسیا حضور داشته به فینال راه یافته است‌.

تیم‌ملی عربستان در سال ۱۹۵۷ یعنی دو سال پیش از تشكیل فدراسیون فوتبال این كشور تشكیل شد‌. این تیم در دیداری دوستانه در تاریخ ۲۰ اكتبر ۱۹۵۷ موفق شد تیم‌ملی مصر را با نتیجه ۳ بر یك شكست دهد و با این پیروزی وارد دنیای فوتبال شود، اما همین تیم مصر ۴ سال پس از آغاز به كار تیم‌ملی عربستان سنگین‌ترین شكت تاریخ فوتبال این كشور را به آنها تحمیل كرد و موفق شد با ۱۳ گل عربستان را در هم بكوبد‌.

شیرین‌ترین برد عرب‌ها نیز به دیدار آنها با تیم‌ملی كامبوج در مقدماتی جام جهانی در سال ۱۹۹۳ باز می‌گردد كه موفق شدند حریف خود را با ۸ گل شكست دهند‌. این تیم تاكنون ۴ بار در جام جهانی حضور پیدا كرده و در سال ۱۹۹۴ موفق شده به مرحله دوم رقابت‌ها نیز صعود كند‌. البته پس از جام جهانی حاشیه‌های فراوانی درباره صعود عرب‌ها از مرحله مقدماتی به وجود آمد‌. تیم‌ملی عربستان ۴ بار هم در جام كنفدراسیون‌ها حضور داشته و در اولین دوره آن كه خود میزبان آن بوده موفق شد با پیروزی مقابل تیم‌ملی آمریكا به دیدار نهایی راه یافته و پس از شكست مقابل آرژانتین عنوان نایب قهرمانی را به خود اختصاص دهد‌. البته ناگفته نماند كه در این مسابقات نماینده‌ای از اروپا حضور نداشت‌.

تیم‌ملی عربستان با اتكا به قدرت بدنی بازیكنانش و همچنین تاكتیك‌های حفظ توپ خاص همواره توانسته تیمی مدعی در آسیا محسوب شود و رقیبان دیرینه خود همچون ایران، كره و ژاپن را كنار بزند‌. این تیم در این دوره از مسابقات در گروه سختی با كره جنوبی، بحرین و اندونزی همگروه است و باید دید كه آیا عربستانی‌ها به كورس قهرمانی آسیا باز می‌گردند و یا مانند دوره گذشته خیلی زود از مسابقات خداحافظی می‌كنند؟

▪ ZOOM ـ هلیو سزار دوس آنخوس ـ سرمربی تیم‌ملی عربستان سعودی

این مربی ۴۹ ساله برزیلی از سال ۱۹۹۱ با هدایت تیم فوتبال جوین ویل كار خود را در باشگاه‌های برزیل آغازكرد‌. او در مدت فعالیتش در فوتبال باشگاهی برزیل هدایت تیم‌های مطرحی همچون یوونتوس، واسكودوگاما و برزیلیا را برعهده داشته و توانسته موفقیت‌های فراوانی را كسب كند‌. دوس آنخوس پس از آنكه تیم‌ملی عربستان نتوانست در جام جهانی نتیجه بگیرد به تیم‌ملی عربستان دعوت شد‌. او هرچند در مسابقات جام خلیج فارس نیز موفقیتی با تیم‌ملی عربستان كسب نكرد اما مسؤولان فدراسیون فوتبال عربستان همچنان بر این باورند كه این مربی را تا پایان رقابت‌های جام ملت‌ها حفظ كنند‌.