جمعه, ۲۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 10 May, 2024
مجله ویستا

۶ اکتبر ۱۹۷۳ـ آغاز جنگ رمضان


۶ اکتبر  ۱۹۷۳ـ آغاز جنگ رمضان

ششم اکتبر سال ۱۹۷۳ نیروهای مصر و سوریه با استفاده از تعطیل «یوم کیپور Kippur» اسرائیلی ها به مواضع آنان در شرق آبراه سوئز و بلندی های جولان حمله بردند. با این حمله غافلگیرانه، سربازان …

ششم اکتبر سال ۱۹۷۳ نیروهای مصر و سوریه با استفاده از تعطیل «یوم کیپور Kippur» اسرائیلی ها به مواضع آنان در شرق آبراه سوئز و بلندی های جولان حمله بردند. با این حمله غافلگیرانه، سربازان مصری که از عرض آبراه سوئز گذشته بودند، خط دفاعی بتونی «بارلو Barlev» را که اسراییلی ها در امتداد آبراه سوئز در زیر زمین به صورت سنگرهای تونلی ساخته بودند تا مصری ها نتوانند باردیگر به صحرای سینا وارد شوند متصرف و از آن عبور کردند و در صحرای سینا به پیشروی خود ادامه دادند. در عبور از آبراه سوئز ۸۰ هزار نظامی مصری شرکت کرده بودند. وزیردفاع وقت اسرائیل در یک برنامه رادیو تلویزیونی، حملات همزمان سوریه و مصر را یک جنگ تمام عیار تازه خواند. کشورهای عربی و زودتر از همه الجزایر آمادگی خودرا برای اعزام نیرو به کمک مصر و سوریه اعلام داشتند و پس از اینکه گزارش رسید که دولت آمریکا برای کمک رسانی به اسرائیل یک پل هوایی (ایرلیفت) به وجودآورده است دولتهای عربی صدور نفت خودرا به غرب و کشورهای هوادار غرب قطع کردند و دولت وقت مسکو آماده دادن کمک به اعراب شد، ولی دولت تهران اعلام کرد که نفت یک کالای مصرفی و دارای جنبه بازرگانی است و صدور نفت آن را قطع نخواهد کرد.

جنگ رمضان تا ۲۲ اکتبر (به مدت ۱۶ روز) ادامه داشت. سپس میانجگری آمریکا آغاز شد زیرا بیم از آن داشت که دولت مسکو از این جنگ بهره برداری سیاسی کند و بیش از پیش به بسط نفوذ در کشورهای عربی مبادرت کند. این میانجیگری در سال ۱۹۷۴ به سود مصر پایان یافت و اسرائیل تا مسافتی از آبراه سوئز دور شد و نظامیان خود را که در آخرین روزهای جنگ در جنوب آبراه سوئز لشکر سوم مصر را محاصره کرده بودند فراخواند. همین میانجیگری آمریکا که از طریق هنری کیسینجر (دیپلمات یهودی آمریکا) انجام شد باعث گردید که انورسادات رئیس جمهور وقت مصر گرایش آمریکایی یابد و بعدا مستشاران نظامی دولت مسکو را از مصر اخراج کند که منجر به سردی روابط دو کشور شده که هنوز (درسال ۲۰۰۹) این سردی روابط ادامه دارد. اگر اخطار دولت مسکو در سال ۱۹۵۶ و در جریان بحران آبراه سوئز نبود، انگلستان، فرانسه و اسرائیل مصر را اشغال نظامی کرده بودند. دولت مسکو در دوران حکومت عبدالناصر اسلحه فراوان به بهای ارزان در اختیار مصر قرارداده بود.

درست سی سال پس از جنگ رمضان هواپیماهای اسرائیلی به منطقه ای در ۲۲ کیلومتری شمال غربی شهر دمشق حمله بردند و آنجا را بمباران کردند ولی دیگر شوروی وجود نداشت و اعراب درحال تفرقه بودند و درنتیجه رویداد دنباله نیافت. بهانه حمله هوایی به سوریه، یک انفجار انتحاری پرتلفات بود در اسرائیل بود که یک دختر فلسطینی آن را بوجود آورده بود.