دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

جهانشمولی انقلاب اسلامی


جهانشمولی انقلاب اسلامی

«انقلابی که به رهبری امام خمینی (ره) روی داد، متعلق به تمدن بشری بود و به یک جامعه و ملت خاص اختصاص نداشت. این انقلاب، همچون نهضت انبیاء مختص همه انسانها و همه جوامع است». این عبارت، …

«انقلابی که به رهبری امام خمینی (ره) روی داد، متعلق به تمدن بشری بود و به یک جامعه و ملت خاص اختصاص نداشت. این انقلاب، همچون نهضت انبیاء مختص همه انسانها و همه جوامع است». این عبارت، سخن روژه‌گارودی ‌اندیشمند مسلمان فرانسوی است که نشان دهنده بعد جهانشمولی انقلاب اسلامی ایران دارد.

با توجه به اینکه انقلاب اسلامی ایران، انقلابی است منحصر به فرد در طول تاریخ و در امتداد نهضت انبیاء بویژه انقلاب رسول گرامی اسلام (ص) قطعا این انقلاب نیز ویژگی‌های منحصر به فردی در ابعاد بین‌المللی دارد که برگرفته از اسلام و تعالیم آن نیز منطبق بر فطرت الهی انسانها بوده که این انقلاب را به مرزهای جغرافیایی ایران محدود نکرد و به سرعت پیام آن به گوش جهانیان رسید و در دل مردم مسلمان جهان طنین‌انداز شد. ویژگی‌ای که ترس و لرز بر پیکر جبهه کفر و استعمار و استبداد انداخت به گونه‌ای آنها بر آن شدند تا به مقابله با این انقلاب برخیزند.

امام خمینی (ره) به روشنی این ویژگی انقلاب اسلامی را که از آن می‌توان به عنوان جهانشمولی انقلاب نام برد ترسیم کرده و می‌فرماید: «نهضت ما اسلامی است قبل از آنکه ایرانی باشد. نهضت مستضعفین سراسر جهان است قبل از آنکه به منطقه‌ای خاص متعلق باشد». ایشان همچنین در خصوص جهانشمولی انقلاب اسلامی می‌فرماید: «نهضت ایران، مخصوص به خودش نبوده و نیست، برای اینکه اسلام، اختصاص به طایفه خاصی ندارد. ما که نهضت کردیم برای جمهوری اسلامی بوده است. نهضت برای اسلام نمی‌تواند محصور به یک کشور باشد. نه حتی به تمام کشورهای اسلام». نیز می‌فرماید: «اگر در گذشته نهضت ایران، متکی به فرد یا گروههایی خاص بوده است، امروز این انقلاب از درون مردم می‌جوشد و از فطرت آنان برمی‌خیزد. لذا ما معتقدیم با نبودن فرد خاصی، نهضت خاموش نمی‌شود».‏

بنابراین انقلاب اسلامی ایران در بعد جهانشمولی‌اش همانند انقلاب صدر اسلام از یک سو، تمام جهانیان را در تمام زمانها و دوره‌ها مخاطب قرار داده و از سوی دیگر بر فطرت الهی انسانها تاکید نموده است. یعنی انقلاب ایران هم دارای نگاه و بینشی جهانی بوده و همه جهانیان را مخاطب قرار داده و هم آرمانها و ارزشهایش منطبق بر فطرت الهی انسانها بوده است.

از این روست که برخی اندیشمندان و نظریه پردازی مسلمان و غیر مسلمان در تحلیل و بررسی انقلاب اسلامی ایران به این نکته اشاره کرده‌اند همانند سخنی که در صدر این نوشتار از روژه‌گارودی نقل شد.

«گری سیک» نظریه‌پرداز سیاسی آمریکایی ضمن اشاره به اینکه انقلاب اسلامی ایران با دیگر انقلابهای جهان تفاوت اساسی دارد در خصوص این ویژگی انقلاب می‌گوید: «انقلاب اسلامی در مقایسه با انقلاب سایر کشورها بسیار ارجح است و در مسیری خلاف آنچه تاریخ از انقلاب انتظار دارد، حرکت کرده است. انقلابها به مرحله‌ای می‌رسند که توسط ایدئولوژی خود نابود می‌شوند و خود را از درون می‌خورند... در حالی که در عصر انقلاب ایران چنین اتفاقی نیفتاد». ‏

البته این ویژگی انقلاب متاثر از ماهیت اسلامی آن است. ویژگی‌ای که در مدت زمان اندکی هم توانست رسالت جهانی انقلاب را به گوش مستضعفان و مسلمانان جهان برساند و هم با علنی و عملی شدن این رسالت جهانی، لرزه بر پیکر دشمنان انقلاب بیندازد و بزرگترین حقارت را برای استکبار جهانی به ارمغان آورد. بویژه تسخیر لانه جاسوسی آمریکا از سوی دانشجویان مسلمان پیرو خط امام که به گفته امام خمینی (ره) انقلاب دوم نام گرفت. بزرگترین حقارت برای نظام سیاسی آمریکا حتی حقارتی بالاتر از شکست آمریکا در جنگ ویتنام بود. از این روست که پس از پیروزی انقلاب با روشن شدن سیاستهای جهانشمولی انقلاب بلافاصله جبهه استکبار به سرکردگی آمریکا و صهیونیسم جهانی، جنگی روانی و عملیات براندازی علیه این انقلاب و نظام نوپای اسلامی را در صدر برنامه‌های خود در جهان قرار دادند.‏

مهدی نادری