دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
۲۸ نوامبر ۲۰۰۸ ـ رفت و آمدها و نشستهای مهم آمریکای لاتین - آغاز دوره تاریخی تازه و نظمی نوین
دیدار «دمیتری مدودیف Dmitry Medvedev» رئیس جمهور روسیه از آمریکای لاتین در آخرین هفته ماه نوامبر ۲۰۰۸، که آغاز آن همزمان با دیدار «هو جینتائو» رهبر چین از این منطقه بود و فعالیت هایی که مشاهده و حرفهایی که شنیده شد خبر از آن داده است که دوران تاریخی تازه که صحبت از آن بود (جهان Multipolar) آغاز شده و نظمی نوین را برقرار خواهد کرد که از دوباره نویسی ضوابط جهانی اقتصاد آغاز خواهد شد.
همزمان با این دو دیدار روزنامه های آمریکا و از جمله نیویورک تایمز نوشتند که این دولت می خواهد هشتصد میلیارد دیگر، اسکناس دلار چاپ و به بانکها بدهد تا جبران زیان آنها ناشی از بدحسابی بدهکارانشان بشود و افزودند که به این ترتیب هفت تریلیون بدهی (به صورت قرض و یا چاپ دلار اضافی) به رقم هشت تریلیون نزدیک خواهد شد.
هنوز مدودیف از ونزوئلا به کوبا نرفته بود که پارلمان عراق با ۱۴۴ رای موافق (و به قولی ۱۴۹) از ۲۷۵ عضو خود، قرارداد دو کشور معروف به «قرار امنیت آمریکا و عراق» را تصویب کرد یعنی فقط با شش رای اضافی، و ۱۳۱ نماینده غایب بودند و یا رای منفی و ممتنع داده بودند (بنابراین موافقت دو سوم آراء در میان نبود). رای پارلمان عراق در سیاست کلی آمریکا مبنی بر ماندن در عراق حتی اگر با چند مستشار نظامی باشد تغییری بوجود نخواهد آورد. عراق، ویتنام نیست که آمریکا از آن کاملا خارج شود، آن هم پس از تحمل ۴۲۰۰ کشته، دهها هزار زخمی، و پانصد تا هفتصد میلیارد دلار هزینه که به تضعیف شدید حزب حاکم آن کشور انجامیده و اعتبار جهانی اش را از دست داده است. در ویتنام، آمریکا شکست نظامی خورد. به علاوه، ویتنامی ها ملتی یکپارچه اند و ویتنام در منطقه نفت و ... قرارندارد. خاورمیانه و بویژه عراق دادستان دیگری دارند. رای مثبت پارلمان عراق (که مسائل این کشور را بیشتر و طولانی تر خواهد ساخت) تنها زبان جهانیان در انتقاد از دولت واشنگتن را برای مدتی کوتاه بست و دست دولت آینده حزب دمکرات را که جز رئیس قوه مجریه، بقیه مقامات آن همانها خواهند بود که در دهه های گذشته بودند باز خواهد گذارد تا به مسائل اقتصادی خود بپردازند که بحرانی شده اند. نظر تاریخدانان که بیش از دیگران از تجربه های گذشته آگاهند و آنها را تحلیلکرده اند بر این است که خارج ساختن آمریکا از عراق تنها از دست یک قدرت جهانی دیگر برمی آید. کردهای عراقی و آنان که در این پنج سال و اندی از وضعیت موجود استفاده کرده و ثروتمند شده اند و ... مایل به خروج کامل آمریکا نیستند. به هرحال موضوع عراق فعلا اهمیت فعالیت های هماهنگ چین و روسیه برای برقرارکردن نظمی نوین درجهان را ندارد که از آمریکای لاتین شروع کرده اند. در این میان ایران هم بیکار نیست. روزنامه های آمریکا از جمله واشنگتن تایمز خبر از فعالیت های اقتصادی ایرانیان در آمریکای لاتین داده است ازجمله آپارتمانسازی انبوه یک شرکت ساختمانی ایران در ونزوئلا.
مدودیف در سفر به آمریکای لاتین از پرو، برزیل، ونزوئلا و کوبا دیدن کرده است. چند روز نخست دیدار او از آمریکای لاتین با دیدار «هو جینتائو» رهبر چین از این منطقه که دولت واشنگتن از نیمه قرن نوزدهم (زمان حکومت مونرو) آن را بک یارد Backyard (حیاط خانه ـ حیاط خلوت) خود بشمار آورده همزمان بود. این دو دیدار یک بار دیگر این نظر تاریخدانان را اثبات کرد که نظام جهانی وارد مرحله تازه خود شده است. دیدار مدودیف از ونزوئلا همزمان با ورود رزمناو اتمی پتر بزرگ (پیوتر ولیکیPyotr Velinky) و ناوهای همراهش از جمله ناو شکن ضد زیردریایی دریاسالار چاباننکو Chabanenko به آبهای این کشور بود. از «پتر بزرگ» به عنوان بزرگترین زرمناو پرتوان جهان که کلاهکهای اتمی موشکهایش قادر به خاکستر ساختن یک منطقه وسیع از سطح زمین هستند نام برده شده است. این رزمناو با نیروی اتم حرکت می کند. همچنین، ورود مدودیف به ونزوئلا همزمان با نشست سران گروه بولیوارین آلترناتیو آلیانس Bolivarian Alternative Alliance(آلبا ALBA) در پایتخت این کشور از جمله سران بولیوی، اکوادور، نیکاراگوئه، هندوراس و ... بود. هوگو چاوز رهبر سوسیالیست ونزوئلا که حزب او در انتخابات محلی نوامبر ۲۰۰۸ پیروزی یافته در این نشست از دولتهای عضو این گروه تقریبا ضد آمریکای شمالی خواست که به کار قرض گرفتن از بانک آمریکایی «عمران کشورهای درحال توسعه» برای همیشه پایان دهند تا نفوذ و مداخله دولت واشنگتن نیز قطع شود.
مدودیف در ونزوئلا ضمن مشاهده مقدمات مانور دریایی مشترک روسیه و ونزوئلا، قراردادهای متعدد همکاری های نفتی، هسته ای، نظامی و تکنولوژیک با دولت این کشور امضاء کرد. اخیرا دولت ونزوئلا معادل چهار میلیارد و چهارصد میلیون دلار اسلحه از جمله یکصد هزار کالاشنیکوف، ۲۴ بمب افکن سوخوی ـ ۳۰ و پنجاه هلی کوپتر خریداری کرده است. این کالاشنیکوف ها عمدتا در اختیار میلیشیای ونزوئلا قرارخواهند گرفت که غرب مخالف وجود چنین نیرویی است.
مدودیف در برزیل که به یک قدرت صنعتی ـ اقتصادی تبدیل شده است با وزیران دارایی کشورهای «بریک BRIC» مرکب از برزیل، روسیه، چین و هند دیدار و قراردادهای متعدد نیز با «لولا دا سیلوا» رئیس جمهوری سوسیالیست برزیل امضاء کرد ازجمله قراردادهای همکاری های تکنولوژیک، نفتی و تجاری. سران گروه «بریک» که متفقا بازار تازه ای تشکیل داده اند سال ۲۰۰۹ در مسکو تشکیل جلسه خواهند داد. هدف از نشست مسکو که نخستین کنفرانس سران این گروه خواهد بود یافتن راهی برای «گفتن یکصدا: نه و یا بله» در امور بین المللی است. اصحاب نظر که این گروه را همتای اتحادیه اروپا می دانند گفته اند که گروه «بریک» یک سوم جهان جمعیت، بیش از اتحادیه اروپا توان اقتصادی و تا چندین برابر استعداد آن را دارد و جمعا از لحاظ نظامی مافوق، و بیش از مجموع نیروهای نظامی سایر ملل توان دارد. رویداد «مامبی» با بیش از ۱۵۰ کشته رفتار دولت هند را تغییر خواهد داد و آن را کمی خشن تر، در مناسبات خرارجی اش حساستر و در صحنه جهان بلندپروازتر خواهد ساخت.
وزیران دارایی گروه «بریک» در نشست خود در سائو پائولو (برزیل) اعلام کردند که اعضای این گروه هیچگونه اتهامی را در قبال بحران مالی جاری نمی پذیرند زیرا که آنها این بحران را بوجود نیاورده اند، دستگاههای مربوط در آمریکا آن را باعث شده اند، این کشور بیش از هفت تریلیون اسکناس دلار چاپ کرد و به جریان گذاشت و حالا هم می خواهد ۸۰۰ بیلیون دیگر چاپ و منتشر کند. ما، چهار قدرت اقتصادی جهان که بتازگی به این توان دست یافته ایم باخود متعهد شده ایم که ساختار مالی جهانی تازه ای بسازیم که اطمینان بخش باشد. کشورهای درحال توسعه نباید یک باردیگر از بحرانی که آزمندی و بی ضابطگی دیگران به وجود خواهند آورد آسیب ببینند. باید ضوابط بورس و معاملات سهام و ارز و اسناد بهادار از صورت فعلی خارج و مطابق منطق اقتصادی شود، نه منطق قمارخانه ها. وامها و اعتبارات باید برپایه محاسبات و عقل سلیم استوار باشد و ....
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست