چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

افسردگی پس از زایمان ۳ نوع است


افسردگی پس از زایمان ۳ نوع است

خیلی از خانم‌ها و آقایان فکر می‌کنند افسردگی پس از زایمان فقط به‌صورت احساس افسردگی غالب در خانم تازه زایمان کرده است درحالی که ۳ شکل از افسردگی پس از زایمان داریم؛ شکل اول آن با احساس افسردگی غالب است...

خیلی از خانم‌ها و آقایان فکر می‌کنند افسردگی پس از زایمان فقط به‌صورت احساس افسردگی غالب در خانم تازه زایمان کرده است درحالی که ۳ شکل از افسردگی پس از زایمان داریم؛ شکل اول آن با احساس افسردگی غالب است...

دوم با احساس اضطراب و هراس غالب است و سوم افسردگی پس از زایمان با احساس وسواس و اجبار. برخی خانم‌ها هم ترکیبی از این حالت‌ها را تجربه می‌کنند. خانم نیلوفر که به «سلامت» ایمیل زده‌اند، به نظر دچار افسردگی پس از زایمان با غلبه اضطراب هستند زیرا علامت‌هایی مانند تپش قلب همراه با احساس ترس شدید دارند. مشکل در عرض چند هفته با مراقبت مناسب رفع می‌شود اما اگر مادر درمان نشود، علایم به همان شکل یا خفیف‌تر تا ۴ یا ۸ ماه پس از زایمان ادامه می‌یابد. خانم نیلوفر! بسیاری از اطرافیان به‌خصوص همسران درک درستی از افسردگی مادر ندارند. برای درک افسردگی پس از زایمان و احساس سردرگمی و گیجی و ترس یک مادر تصور کنید سرانجام یک فرصت شغلی به دست آورده‌اید و در اولین روز کاری، رییس برای خوشامدگویی به اتاقتان آمده اما ناگهان شما در حرکتی غیرقابل کنترل سیلی محکمی به او می‌زنید.

به خودتان می‌گویید وای! این دیگر از کجا آمد؟ شما قبل از اینکه حیرت و نامعقول بودن رفتارتان را هضم کنید، دچار موجی از حس ناامیدی می‌شوید و به جای صحبت با رییس، به سرعت اتاق را ترک می‌کنید. در این داستان کمی اغراق بود تا متوجه شوید یک زن در حالت افسردگی پس از زایمان به خاطر تغییرات ناگهانی عاطفی گاهی رفتار و گفتار سنجیده ندارد و دچار حس سردرگمی است. اغلب خانم‌ها تا حدی این علایم را دارند ولی گاهی علامت‌ها شدید است و خانم تازه زایمان کرده، به حمایت شوهر و اطرافیان نیاز دارد. به‌خصوص مادرانی که علاوه بر تغییرات هورمونی پس از زایمان، با مشکلاتی مانند کمبود خواب و احساس خلاء ناشی از عدم حمایت (مادر تازه زایمان کرده امروزی که کمکی ندارد، آموزشی ندیده و با بدن در حال نقاهت دست تنها مجبور به مراقبت از نوزاد است) هم روبرو هستند. تنها راه درمان، تغییر شیوه زندگی و حمایت همسر است.

آقایان باید قبل از هر چیز مطمئن شوند تغییرات خلق همسرشان ارادی نیست. همسر خانمی که تازه زایمان کرده، باید با مهربانی و همدلی جنبه‌های وجودی‌ همسرش را درمان کند، به ذهن او (مثل نگرانی عاطفی‌اش) و جسم او (مانند رژیم غذایی‌ و شیوه زندگی او مثل یادآوری دلایل منطقی در مورد آوردن بچه) اهمیت دهد.

مهراندخت نکاوند

کارشناس ارشد مامایی

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی