یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
فرصت های گردشگری در کشورهای عضو سازمان اکو
روزهای ۱۹- ۲۰ اکتبر سال جاری میلادی در تهران نخستین نشست مسئولان بخش جهانگردی یا توریسم کشورهای عضو سازمان همکاری های اقتصادی اکو برگزار گردید. گسترش توریسم در منطقه، ترویج فرهنگ گردشگری، لغو روادید میان کشورهای اعضای اکو، تاسیس وب سایت گردشگری اکو، سرمایه گذاری در بخش گردشگری و جلب بخش خصوصی به مشارکت در توسعه گردشگری از جمله موضوعاتی بودند، که در نشست تهران مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفتند.قابل ذکر است، که در آستانه این نشست کتاب راهنمای توریسم توسط موسسه فرهنگی اکو منتشر شد.
شرکت کنندگان در نشست تهران در مورد اعلام ۲۸ نوامبر ـ به عنوان روز گردشگری اکو و بهاین مناسبت برگزاری اولین نشست به میزبانی جمهوری اسلامی ایران به توافق رسیدند.نگاهی به وضع گردشگری در منطقه اکو حاکی از آن است، که این صنعت مهم، مفید و پردرامد سالهای آخر از رونق بازماند.حتی در برخی از کشورهای عضو آثار باستانی رو به ویران شوی آورده اند.واقعیت آن است، که کشورهای عضو اکو از نگاه تنوع جغرافیایی، غنای تاریخی و فرهنگی جایگاه ممتازی را در صنعت گردشگری دارا می باشند.
برپایه برآوردهای کارشناسی چنانچه ظرفیتهای گردشگری بالقوه کشورهای اکو براساس یک برنامه ریزی هدفمند مورد بازنگری قرار گیرند، می تواند این منطقه را در مرکز توجه عمومی گردشگران بین المللی قرار دهد.در گزارشی، که از فعالیتهای گردشگری ایران به نشست تهران ارائه شد، در رابطه با این موضوع از جمله آمده است: جمهوری اسلامی با آگاهی از این واقعیت، نگاه ویژهای به همکاری های گردشگری میان اعضای اکو داشته و درکنار دبیرخانه اکو همواره تلاش کرده است تا بسترهای لازم را برای تحقق این هدف فراهم کند.میزبانی دو اجلاس کارشناسان ارشد، نخستین اجلاس وزیران گردشگری و مشارکت فعال در اجرای مصوبات نشست های پیشین نیز در همین راستا بوده است.
در کنار فعالیتهایی که به شکل منطقهای و در چارچوب همکاری های گردشگری میان اعضای اکو صورت پذیرفته، توسعه صنعت گردشگری به عنوان یکی از ارکان برنامه کلان توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در سند چشم انداز ۲۰ ساله کشور قرار گرفته است.بر همین اساس تعداد گردشگران ورودی بهایران با نرخ رشد ۲۰ درصدی از رقم یک میلیون و ۸۱۶ هزار و ۹۰۰ نفر در سال ۲۰۰۶ به ۲ میلیون و ۱۷۱ هزار و ۲۹۹ نفر در سال ۲۰۰۷ افزایش یافته است.
در جهان امروز نمی توان شهر بزرگی را پیدا کرد، که در آن جهانگردان خارجی حضور نداشته باشند، یعنی صنعت جهانگردی سراسر جهان را فرا گرفته است و دولت ها از آن به عنوان بخش پردرامد بهره می گیرند.توسعه صنعت توریسم همزمان با اشتغال زایی فراوان، زمینه رشد بخش های مختلف اقتصاد را فراهم میکند.
در صورت توسعه توریسم بخش های مربوط به خدمات جهانگردی و زیرساخت های اجتماعی و تولیدی در مراکز توریستی گسترش می یابند، فعالیت بخش هنرهای دستی پررونق میشود.سطح زندگی مردم ارتقاء یافته و درآمد ارزی کشور افزایش می یابد.
اما تاثیر مثبت توریسم به اقتصاد کشورها فقط در همان صورت امکان پذیر می گردد، که برای رشد و توسعهاین صنعت تمامی زمینه و شرایط فراهم آورده شود.با این رویکرد کشورهای شوروی سابق در وضع مناسبی قرار ندارند و در این میان تاجیکستان در مقام از همه آخر قرار دارد.براساس یک نظرسنجی، که موسسه "روس بیزنس کانسلتینگ" انجام داده است، از ۱۱ هزار نفری، که مورد پرسش قرار گرفته اند، فقط ۳/۵ درصد برای سفر به تاجیکستان برای گردشگری اعلام آمادگی کرده اند.
این در حالی است، که قرقیزستان و ازبکستان، دو همسایه تاجیکستان، که نیز عضو اکو می باشند، همه ساله پذیرای حدود یک میلیون جهانگرد خارجی هستند.در قرقیزستان دریاچهایسیک کول، و در ازبکستان سمرقند و بخارا از جمله مکانهایی هستند، که جهانگردان خارجی را به خود جذب کرده اند.در تاجیکستان کوههای پامیر بهترین مکانهای توریستی محسوب میشود، اما عدم راههای مناسب و زیرساخت های ضروری، همچنین مقررات پیچیده برای تردد جهانگردان خارجی، آنان را از سفر به تاجیکستان دلسرد کرده است.
بنا به گزارش کمیته دولتی جوانان، ورزش و توریسم تاجیکستان، در این کشور بالغ بر ۷۰ شرکت توریستی فعالیت میکنند، اما عملکرد این شرکتها هرگز در حد ظرفیت های موجود در تاجیکستان نیست.به طور مثال در سال ۲۰۰۷ سی هزار جهانگرد خارجی از تاجیکستان دیدن نمودند و از بخش توریسم به بودجه هفت میلیون سامانی (۱ دلار= ۴/۳ سامانی) وارد شد، کهاین رقم خیلی ناچیز است.
برگزاری نشست مسئولان بخش جهانگردی کشورهای عضو اکو، برای کشورهایی نظیر تاجیکستان این فرصت را فراهم نموده است، که با بازنگری در سیاست ها و برنامه های خود، فعالیتها در بخش جهانگردی را در چارچوب نیازهای روز به راه مانند.بدون تردید، منطقه اکو که جمعیت بالغ بر ۴۰۰ میلیون نفر را در خود جای داده است، از فرصت های فراوان جهانگردی برخوردار است.بهترین، ارزانترین، نزدیکترین و امنترین مسیرها جهت بازدید از ابنیه و اماکن تاریخی، عبور بخش اعظم جاده ابریشم، از ویژگی های جهانگردی منطقه اکو محسوب میشوند.
از سوی دیگر دین واحد، اشتراکات متنوع فرهنگی و تاریخی و حضور قابل توجه آثار فرهنگ و تمدن فارسی، باعث شده است تا بستری مناسب برای رونق صنعت جهانگردی را در این منطقه است.از دیگر اهمیت های توسعه جهانگردی، مساعدت این صنعت به همگرایی بیشتر کشورهای منطقه می باشد.امری، که منافع ملل منطقه تسریع در روند آن را اجاب میکند.
صابر سلیم پور
منبع: ایران شرقی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست