پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

عوارض فقر مالی


عوارض فقر مالی

این مقاله خطابی است به همه ی مسئولین, و خطابی است به آدم های ثروتمند, و خطابی است به آدم هایی که مزه ی فقر را نچشیده اند و نمی دانند فقر چیست, و خطابی است به آن عده که فقر را ننگ جامعه می دانند و با صاحبان آن با بدترین شکل ممکن, رفتار و برخورد می کنند و

فقر به معنی کمبود، کاهش، نبودن و ... چیزی است و یک کلمه‌ی کلی است که در هر مقوله ای ریشه دارد. ریشه در اخلاق (فقر اخلاقی)، در فرهنگ (فقر فرهنگی)، در سیاست (فقر سیاسی)، در علم (فقر علمی)، در ثروت (فقر مالی، هر چند که ثروت هم کلمه ای کلی است و به هر دارایی می‌توان ثروت گفت)، در بدن انسان (فقر آهن) و ... .

به هر حال این مقاله بر این است تا اثرها و عوارض ریشه ای از فقر را بیان کند، که نه تنها در شخص، بلکه در خانواده، محیط دوستان، کار و جامعه و ... عواقب ناگواری برجای می‌گذارند. عواقبی که گاهی تأسف بار و رقت انگیز هستند.

این مقاله خطابی است به همه‌ی مسئولین، و خطابی است به آدم‌های ثروتمند، و خطابی است به آدم‌هایی که مزه‌ی فقر را نچشیده‌اند و نمی‌دانند فقر چیست، و خطابی است به آن عده که فقر را ننگ جامعه می‌دانند و با صاحبان آن با بدترین شکل ممکن، رفتار و برخورد می‌کنند و حتی گاهی لقب آشغال و لنج های شناور جامعه می‌دهند.

● اثرات فقر مالی:

۱- اثر فقر مالی بر شخص:

شخصی که گرفتار فقر مالی است، به دلیل قادر نبودن به برآوردن حتی ساده‌ترین نیاز شخصی‌اش، گرفتار بحران‌های جسمی، روحی، روانی، جانی و ... می‌شود.

چنین شخصی در تهیه‌ی لباس و کفش به دلیل فقر مالی خانواده، منصرف می‌شود و به همان لباس‌های رنگ رفته و کهنه‌ی خود رضایت می‌دهد، هنگام بیماری و مریض شدن، به همین بسنده می‌کند که حمام کند، از نمک و چربی و قند برای مدتی دوری کند، زیاد بخوابد، چرا که خواب عمیق گاهی برخی بیماری‌های تب و لرزی و سردردی را از بین می‌برد، و هر چند امکان دارد عوارضی داشته باشند، به دلیل فقر مالی و ناتوانی در مراجعه به دکتر، به همان شیوه‌ها اکتفا می‌کند.

چنین شخصی (مؤنث باشد) در حسرت لوازم آرایشی که باید استفاده کند محروم می‌ماند، از خرید وسایل ضروری شخصی محروم می‌ماند.

به طور کلی چنین اشخاصی، در برآوردن نیازهای خود به دلیل فقر مالی دست به هیچ اقدام و اصراری دست نمی‌زنند چرا که درک و فهم و شعور آن‌ها، ایشان را بر این می‌دارد که دست از نیازهای خود کشیده تا شاید بتوانند کمی از فشار فقر مالی خود بکاهند.

گاهی وقت‌ها نیاز چنین شدید است که این اشخاص با این که به دلیل فقر مالی قادر به صحبت درباره‌ی نیاز خود نیستند، اما رفتار و اخلاق و کردار و گفتاری دارای عصبانیت خاص، بدبینی، بی توجهی، کم محلی خاصی دارند.

چنین اشخاصی دارای حالات روحی و روانی درون گرا هستند و همه چیز را در خود فرو می‌خورند و تنها سنگ صبورشان خودشان می‌باشند و اکثر این افراد، دارای عقده‌های درونی بسیار زیادی هستند چرا که هرگز نیازهای ضروری و اصلی آن‌ها برآورده نشده است.

فقر مالی ریشه‌های عمیقی در جسم و روح و جان و روان و شخصیت یک انسان بر جای می‌گذارد که شاید اگر به صورت مفصل به آن پرداخته شود، کتابی می‌شود.

۲- اثر فقر مالی بر خانواده:

خانواده ای که گرفتار فقر مالی است، یک خانواده‌ی منسجم و هماهنگ و یکپارچه نیست و دارای شکاف‌های عمیق عاطفی و مهر و محبت و ... می‌شوند.

در چنین خانواده‌هایی، صمیمیت و مهر و محبت از بین اعضا رخ بر می‌بندد، اعضا مدام در لاک خود هستند، هر کس فقط و فقط کار خود را انجام می‌دهد و نسبت به کارهای دیگران بی تفاوت و بی اهمیت است، چنانچه مشکل جدی در این خانواده رخ دهد، به دلیل ناتوانی مالی در برطرف کردن این مشکل، احساس می‌کنند که وقتی کاری از دستشان برنمی آید، چرا الکی تلاش کنند.

در چنین خانواده‌هایی، نوبت‌های غذایی روزانه به یک یا دو نوبت کاهش می‌یابد. یعنی ممکن است صبحانه و ناهار از وعده‌های غذایی حذف شود.

در چنین خانواده‌هایی به دلیل فقر مالی، شاید اگر شخصی پیدا شود اعضای آن‌ها را زیر آزمایش‌های خاص پزشکی ببرد، بدون شک ببماری های جسمی و روحی فراوانی را در آن‌ها کشف می‌کند. بیماری‌هایی مثل: بیماری‌های عصبی، بیماری‌های قلبی، بیماری‌های غده ای، بیماری‌هایی مانند هپاتیت و ... .

اثرات فقر مالی بر خانواده هم بیش از این است که بتوان در این مطلب کوچک گنجاند.

۳- اثر فقر مالی بر دوستان:

وقتی شخص دارای فقر مالی است، توان ارتباط با دوستان خود را کم کم از دست می‌دهد، چرا که یکی از مهم‌ترین اصول دوستی، برای همدیگر خرج کردن است، حال این خرج کردن از نظر مهر و محبت باشد، یا مالی و مادی.

این اثرات زمانی اوج خود را نشان می‌دهند که دوستان برای گردش یا کمک کردن یا تفریح نیاز مبرم به جمع آوری مبلغی پول دارند، تا بتوانند هزینه‌ی گردش یا کمک و تفریح خود را داشته باشند. وقتی شخص دارای فقر مالی، قادر به دادن مبلغ نباشد، خود به خود به مرور دچار شرم و افسردگی و بغض و عقده می‌شود و کم کم خود را از دایره‌ی دوستی جدا می‌کند و تنها می‌شود.

اثرات فقر مالی بر دوستی هم می‌تواند خود کتابی شود.

۴- اثر فقر مالی بر همکاران:

شخصی که گرفتار فقر مالی است، در ارتباط با همکاران خود گرفتار مشکلات خاص خود می‌شود. این مشکلات هم زمانی به اوج خود می‌رسد که همکاران بخواهند به یکدیگر از نظر مالی کمک کنند، یا برای تفریح و گردش شهری را انتخاب می‌کنند و برای هزینه‌ی خورد و خوراک و کرایه مبلغی را روی هم می‌گذارند.

هر چند اثرات بسیاری در این ارتباطات ایجاد می‌شود که نیاز به بحث مفصل دارد.

۵- اثر فقر مالی جامعه:

جامعه ای که دارای فقر مالی باشد، بدون هیچ شک و شبهه ای دارای کاهش فرهنگ، سیاست، اقتصاد، پیشرفت علمی و ... می‌باشد.

چنین جامعه ای مصرفی است و حالت عقب ماندگی خاصی دارد.

در چنین جامعه ای بدون شک و به یقین استعدادهایی نهفته است که در صورت حمایت مالی، به یقین تأثیر بسیار شگرفی در جامعه ایجاد می‌کنند.

سید احسان راستگو سوق