یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
تازههای اندازهگیری قندخون
این سؤال را خیلی از دیابتیها میپرسند: با این همه چیزهای مختلفی که قند را بالا یا پایین میآورند، چگونه باید قندم را در حد طبیعی نگه دارم؟ حتما شما هم خیلی مواقع متعجب شدهاید که بعضی وقتها قندتان بالاست و بعضی وقتها پایین. چون قندخون تحت تاثیر عوامل مختلفی بالا یا پایین میرود. خوردن، قند را بالا میبرد. انسولین، قند را پایین میآورد. استرس قند را بالا میبرد و ورزش قند را پایین میآورد...
افراد در روزهای متفاوت، غذا، فعالیت، استرس و شرایط گوناگونی دارند بنابراین هر روز با معمای متفاوتی برای کنترل دیابت رو به رو هستیم. متاسفانه فرمول جادویی وجود ندارد که بگوید هر کدام این عوامل چگونه و به چه میزان روی قند تاثیر میگذارند. پزشک در تعیین دوز دارو کمک میکند و مدرسین دیابت هم در خصوص ورزش و تغذیه اما باز هم خیلی مواقع همه چیز بر وفق مراد پیش نمیرود و قند بالا یا پایین میرود.
امروزه ثابت شده که نمیتوان از حالت جسمی، میزان بالا یا پایین بودن قند را حدس زد. تنها روش این است که با دستگاه اندازهگیری قندخون، تست کنیم. پیشنهاد شده است کسانی که انسولین تزریق میکنند، سه تا چهار بار در روز در زمانهای متفاوت قندشان را اندازهگیری و یادداشت نمایند. هر چه فرد دیابتی بیشتر یاد بگیرد که چگونه از این نتایج در جهت کنترل بهتر استفاده کند، در مدیریت دیابت خود موفقتر خواهد بود بنابراین از تست کردن نترسید.اندازهگیری روزانه و مرتب قندخون با دستگاههای گلوکومتر، نقش بسیار کلیدی در کاهش عوارض دیابت، پیشگیری از افت قندخون و انعطاف بیشتر در زندگی دارد. این اندازهگیری زمانی موثر است که فرد دیابتی آموزش دیده، بتواند از نتیجه اندازهگیری برای تنظیم برنامه غذایی، تنظیم ورزش و تنظیم میزان انسولین (تحتنظر پزشک معالج) استفاده کند.
تست از نقاط دیگر
در برخی از دستگاههای جدید، این امکان وجود دارد که خون را از نقاط دیگری غیر از نوک انگشتان، مثلا بازو، ساعد و کف دست جمعآوری نمود. بنابر گزارش منتشر شده توسط سازمان FDA آمریکا، این روش در مقایسه با روش نوک انگشتان از صحت کمتری برخوردار است. این اختلاف، هنگامی که قندخون تغییرات سریع دارد، بیشتر میشود. در موارد بعد از ورزش، بعد از خوردن غذا، هنگام افت قندخون یا در زمان بیماری استفاده از این روش توصیه نمیشود.
دستگاههای اندازهگیری مداوم قندخون
این دستگاهها قادرند قند را به طور مداوم (هر پنج دقیقه)اندازهگیری کرده، در خود ذخیره کنند. این دستگاه شامل یک سنسور (حسگر) و یک مانیتور کوچک است. سنسور به کمک یک سوزن زیر پوست قرار میگیرد و قند بین بافتی را اندازهگیری میکند.
بعد از ۷۲ ساعت میتوان اطلاعات دستگاه را به کامپیوتر منتقل کرد و نوسانات قند خون را در طول چند روز به صورت نمودار مشاهده کرد.
اندازهگیری مداوم قند خون به فرد دیابتی و پزشک این امکان را میدهد تا تاثیر انسولین، ورزش، غذا، دارو و دیگر عوامل روی قند را از نزدیک مشاهده کنند. از این اطلاعات میتوان به خوبی برای تنظیم دوز انسولین و یا داروها بر اساس مصرف غذاهای مختلف و نیز اصلاح قندخون بالا یا پایین در ساعاتی از شبانهروز که امکان اندازهگیری شخصی قندخون وجود ندارد (مثلا در طول خواب) استفاده کرد. نوع جدید این دستگاهها برای استفاده شخصی فرد دیابتی طراحی شده و فرد میتواند عدد قند خون خود را هم زمان روی صفحه مانیتور ببیند. با تعریف محدوده طبیعی قند برای دستگاه، در صورت افزایش و یا کاهش قند خون از این محدوده، دستگاه با دادن هشدار فرد را از شروع افزایش یا کاهش آگاه میکند. این امر نقش بسیار مهمی در پیشگیری از عوارض کوتاه مدت دیابت مثل هیپوگلیسمی به خصوص در کسانی که هیچگونه علایمی در این موارد ندارند، ایفا میکند. همچنین با مداخله به موقع، مدت زمان طبیعی بودن قند افزایش مییابد.
روند پیشرفت دستگاههای اندازهگیری قندخون
پیشبینی میشود در آینده، دستگاههای اندازهگیری قند، غیر تهاجمی شوند. به این معنا که بدون نیاز به سوراخ شدن نقطهای از بدن، میزان قند خون را اندازهگیری نمایند. هماکنون تحقیقات گستردهای در ژاپن (به عنوان کشور پیشرو در صنعت اندازهگیری قندخون) و در دیگر نقاط جهان، در این خصوص صورت گرفته است. اصولی مورد مطالعه و آزمایش قرار گرفته است که با استفاده از اشک چشم، عرق بدن و یا لیزر میتوان قند خون را اندازهگیری نمود. به عنوان مثال، دستگاه GlucoWatch همانند یک ساعت مچی روی دست بسته میشود. بدون سوراخ کردن پوست دست، این دستگاه با جذب مقدار اندکی مایع از پوست و عبور آن از حسگر، میزان قندخون را مشخص میکند. این روشها محدودیتهای زیادی از جمله قیمت بسیار بالا، عدم دقت کافی و نیاز به کالیبراسیون روزانه با دستگاههای گلوکومتر فعلی دارد.
دکتر سید حمید حسینی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست