شنبه, ۲۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 11 May, 2024
مجله ویستا

پمپئی شهر سالم زیر گدازه های آتشفشان


پمپئی شهر سالم زیر گدازه های آتشفشان

اطلاعات دقیقی درباره پمپئی باستانی وجود ندارد حتی معنای نام آن نیز مشخص نیست معلوم نیست که نامی یونانی است یا رومی

●نگاهی به تاریخ پمپئی

اطلاعات دقیقی درباره پمپئی باستانی وجود ندارد. حتی معنای نام آن نیز مشخص نیست. معلوم نیست که نامی یونانی است یا رومی. اما قول رایج این است که ریشه‌اش واژه یونانی ”پمپو“ یا واژه اوسکانی ”پمپه“ است. به هر حال به‌نظر می‌رسد قدمت این شهر به قرن هشت قبل از میلاد می‌رسد.این شهر را قوم ”اوسی“ بنا کردند که در مرکز ایتالیا می‌زیستند. محل جغرافیائی شهر نیز بر فراز تپه‌ای در دهانه رود سارنو قرار داشت که از قدیم بندرگاهی امن برای دریانوردان یونانی و فنیقی در خلیج ناپل بود. این شهر در قرن پنجم قبل از میلاد به تصرف رومیان در‌آمد و مستعمره آن شد.

از همین هنگام بود که این شهر گذرگاهی مهم برای کالاهائی شد که از دریا وارد می‌شد و به‌سوی رم یا جنوب ایتالیا ارسال می‌شد. در سال ۶۲ میلادی زمین‌لرزه‌ای شدید، پمپئنی و بسیاری از شهرهای دیگر منطقه کامپانیا را ویران کرد.

تا سال ۷۹ میلادی شهر دوباره بازسازی شد و در همین سال بود که آتشفشان قله وزووز آن را نابود کرد.

●آتشفشان ویرانگر

در ماه اوت سال ۷۹ میلادی آتشفشان مهیب قله ”وزووز“ شهر را در کام خود فرو برد و در آن بعدازظهر زمستانی (در آن هنگام در سالنامه رومی ماه اوت از ماه‌های زمستان بود) خورشید در پس دودی غلیظ پنهان شد.

تنها گزارش موثقی که شاهدی عینی نوشته باشد توسط فردی به نام ”پلینی“ و در نامه‌ای خطاب به مورخی به نام تاسیتوس ثبت شده است. پلینی از پدیده‌ای شگرف بر فراز ”وزووز“ سخن می‌گوید: ”ابر سیاه بزرگی به شکل درخت کاج که از دهانه کوه، بالا می‌آید. ابری که اندکی بعد از دامنه‌های کوه پائین می‌آید و همه چیز را در بر می‌گیرد.“

ابری که پلینی از آن سخن گفته است امروزه جریان ”پیروکلاستی“ می‌نامند و ابری آکنده از گازهای بسیار گرم و خاکستر است و در آن منطقه صخره‌ها فرو پاشیده از آتشفشان است. پلینی از لرزش چندین‌باره زیمن به هنگام آتشفشان و فروریختن انبوه خاکستر روی خانه‌ها نیز می‌نویسد: ”آب دریا فرومکیده شد و با زمین‌لرزه‌ای به عقب رانده شد.“ پدیده‌ای که زمین‌شناسان در روزگار ما ”سونامی“ می‌نامند.

پلینی از پنهان شدن خورشید در پس ابرها و فرارسیدن شب در روز روشن سخن می‌گوید و این‌که بسیاری از مردم بر اثر تنفس گاز دی‌اکسیدکربن جان سپردند.

●۱۶ قرن گمشدگی

لایه‌های ضخیم خاکستر، دو شهر واقع در پای کوه را پوشاند و نام و مکانشان در دل تاریخ گم شد. اما شهر مجاور ”پمپئی“ به نام ”هرکولانیوم“ را در سال ۱۷۳۸ کشف کردند. ساختمان‌ها و دیوارنگاره‌های بسیاری از این دو شهر را توانستند دست‌نخورده از زیر خروارها خاک بیرون بیاورند. این شهرها را به‌طور کامل معماری به نام ”فونتانا“ که در جستجوی مسیر رود ”سارنو“ بود در سال ۱۵۹۹ کشف کرد اما باز هم ۱۵۰ سال طول کشید تا حفاری در این شهرها به‌طور گسترده و جدی آغاز شود. برخی هم می‌گویند ”فونتانا“ در همان خاکبرداری‌های آغازین خود به دیوارنگاره‌های ”اروتیک“ شهر رسیده بود اما چون در روزگاری می‌زیست که عکس‌های برهنه حتی اگر باستانی هم باشند خلاف اخلاق و حجب و حیا تلقی می‌شد از نو آنها را زیر خاک قرار داد. در واقع این مورد را یکی از قدیمی‌ترین موارد سانسور در حوزه باستان‌شناسی می‌توان به حساب آورد. کاوش‌گران بعدی هم گزارش داده‌اند که مناطق مورد کاوش‌شان به‌گونه‌ای بوده است که گوئی قبلاً هم خاکبرداری شده‌اند.

محل گردهمائی‌ها (فورم)، گرمابه‌ها، بسیاری از خانه‌ها و برخی از ویلاها چنان دست‌نخورده از زیر خاک بیرون آمده‌اند که شگفت‌آور است. در فاصله کوتاهی از شهر، هتلی به وسعت ۱۰۰۰ مترمربع تمام و کمال از زیرخاک بیرون آمده است و اکنون گراندهتل مورسین نام گرفته است.

در واقع پمپئی تنها شهر باستانی جهان است که تمام ساختار توپوگرافیک آن دست‌نخورده باقی‌مانده است، بدون هیچ‌گونه دستکاری و افزوده‌ای.

خیابان‌های شهر طبق سنت اصیل رومی مستقیم‌اند و شبکه‌ای ایجاد کرده‌اند. خیابان با سنگ‌های چند ضلعی فرش شده‌اند و در دو سوی‌شان خانه‌ها و فروشگاه‌ها قرار گرفته‌اند.

به هر حال پمپئی آینه تمام نمای زندگی رومیان در سده یکم میلادی است. سده‌ای که پمپئی شهری سرشار از زندگی بود، جزئی‌ترین نکات زندگی روزمره و ریزه‌کاری‌های مربوط به حرفه مردم و طبقه آنها در بازمانده‌های شهر به چشم می‌خورد.

پمپئی به هنگام آتشفشان حدود ۲۰ هزار نفر جمعیت داشت و پر از ویلاهائی بود که رومیان ساخته بودند و در اوقات تعطیل از آنها استفاده می‌کردند. ردپای حرفه‌های مختلف را به‌خوبی در شهر می‌توان پی گرفت. بازار روز، فروشگاه‌ها، رستوران‌های کوچک، آمفی‌تئاتر و کارخانه‌های کوچک.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.