پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

دفاعیه واسطه های بازیكنان فوتبال جهان


دفاعیه واسطه های بازیكنان فوتبال جهان

بسیاری از مربیان فوتبال جهان, القاب بسیار زشتی به واسطه ها و یا همان دلالان بازیكن, نسبت می دهند

بسیاری از مربیان فوتبال جهان، القاب بسیار زشتی به واسطه ها و یا همان دلالان بازیكن، نسبت می دهند. به همین دلیل باور عمومی بر این است كه دلالان بازیكن، افراد راحت طلبی هستند كه كنار گود می نشینند و تنها پول می شمارند. اما در زندگی این واسطه ها جنبه دیگری نیز وجود دارد كه از چشم مربیان و یا افراد عادی جامعه پنهان است. در آخرین روز فصل نقل و انتقالات استرس این واسطه ها به اوج می رسد و آنها مجبور هستند برای عملی كردن انتقال بازیكنان مورد نظر خود دست به هر كاری بزنند و حتی ۲۴ ساعت بیخوابی بكشند. به دلیل همین فشارهای روحی و روانی كه به واسطه ها وارد می شود، بسیاری از آنها معتقدند، پولی كه بابت تغییر وضعیت بازیكنان نصیبشان می شود كاملا حق آنهاست و هیچ كس نباید آنها را زالوهای فوتبال حرفه ای معرفی بكند. دفاعیه برخی از واسطه های بازیكن و آژانس های بزرگ نقل و انتقالات بازیكنان فوتبال جهان را با هم می خوانیم.

همواره ساعات پایانی آخرین روز فصل نقل و انتقالات برای واسطه های بازیكن و آژانس هایی كه آنها در آن عضویت دارند بسیار طاقت فرسا می باشد. به عنوان مثال اریك والترز، واسطه یكی از شركت های نقل و انتقال بازیكن در كشور انگلیس خاطرات تلخی از ساعات پایانی فصل نقل و انتقالات دارد. در حالی كه تنها چند دقیقه به پایان فصل نقل و انتقالات فوتبال انگلیس باقی ماند بود وی به همراه بازیكن مورد نظر تیم چارلتون در ساعت ۲۳:۴۵ دقیقه یك شب تابستانی به خانه دبیر كل باشگاه رفت و قرارداد این بازیكن را به ثبت رساند.

بسیاری از مردم و همچنین اهالی فوتبال تصور می كنند كه تنها هدف دلالان فوتبال، بالا بردن قیمت بازیكنان است تا از این راه سود و یا همان پورسانت بیشتری نصیبشان شود. اما به گفته مدیر یكی از شركت های نقل و انتقال بازیكن در انگلیس، این موضوع در تمام موارد صحت ندارد. فرنك تریمبولی در این رابطه می گوید: در حال حاضر واسطه ها یكی از اجزای تفكیك ناپذیر فوتبال در جهان هستند كه باید اهالی فوتبال این واقعیت را بپذیرند. هم اكنون اینگونه تصور می شود كه واسطه ها همواره برای دریافت پول بیشتر در جدال با باشگاهها هستند در حالی كه اینچنین نیست بلكه در اغلب موارد، واسطه ها نمایندگان باشگاهها هستند و در جریان انتقال بازیكنان، از باشگاه دفاع می كنند. به عنوان مثال چندی پیش هنگامی كه اورتون خواهان استخدام متیو فراری شد، مدیر این باشگاه بودجه محدودی را برای این انتقال تعیین كرد و از ما خواست كه فراتر از این بودجه عمل نكنیم. باور كنید كه كارمندان ما بسیار تلاش كردند و در نهایت موفق شدند رضایت این بازیكن را با رقم كمتری نسبت به رقم مورد نظر باشگاه اورتون جذب كنند. اینگونه پول زیادی برای اورتون صرفه جویی كردیم در حالیكه اگر بازیكن مورد نظر با قیمت بالاتری انتقال می یافت، سهم ما بیشتر می شد. با آنكه فراری به عنوان بازیكن قرضی به اورتون پیوست اما واسطه ها برای انجام این انتقال مجبور شدند ۶هفته تلاش و چندین بار به كشور ایتالیا كه محل اقامت فراری بود سفر كنند. نكته جالب اینكه باشگاه اورتون برای شركت نقل و انتقال طرف حساب خود ضرب العجل جهت استخدام فراری تعیین كرده بود تا اینكه وی بتواند در اولین بازی فصل حضور داشته باشد. اما با توجه به اینكه باشگاه رم به دلیل انتقال غیر قانونی فیلیپ مكزس با محرومیتهایی در زمینه نقل و انتقال بازیكن مواجه بود، فرایند انتقال فراری دو چندان دشوار شده بود. در روزی كه قرار بود با فراری قرارداد امضا شود، رئیس باشگاه اورتون برای شركت در مراسم قرعه كشی یوفا به موناكو سفر كرده بود، به همین دلیل قرار شد كه امضای قرارداد با فراری از طریق ای میل انجام شود و در هر لحظه نماینده شركت نقل و انتقال بازیكن كه به ایتالیا سفر كرده بود و در كنار فراری حضور داشت با رئیس باشگاه در تماس باشد. متاسفانه رئیس باشگاه لپ تاپ خود را در هتل فراموش كرده بود به همین دلیل مجبور شد كامپیوتر دستی یكی از مدیران باشگاههای اروپایی را قرض بگیرد تا از این طریق با ایتالیا ارتباط برقرار كند.

اما این پایان ماجرا نبود، چون مقامات فدراسیون فوتبال ایتالیا اعلام كردند كه ITC بازیكن مورد نظر را در اختیار واسطه نقل و انتقال قرار نخواهند داد و حتما باید نماینده رسمی باشگاه حضور داشته باشد. علاوه بر این چون قرارداد بازیكن به زبان ایتالیایی تنظیم نشده به همین دلیل فاقد اعتبار می باشد. در همین زمان مقامات ارشد باشگاه اورتون در حال ترك موناكو و بازگشت به انگلیس بودند و از سوی دیگر مسئولان باشگاه رم ایتالیا نیز آخرین ساعات كاری خود را سپری می كردند و سپس به تعطیلات آخر هفته می رفتند كه اگر چنین اتفاقی رخ می داد به كلی انتقال این بازیكن منتفی می شد. به هر حال پس از ۴۵ دقیقه پر استرس قرار شد كه مدیران اورتون با یك پرواز خود را از موناكو به رم برسانند و پای قرارداد فراری را در باشگاه رم امضا كنند و در این فاصله نیز قرارداد مورد نظر به زبان ایتالیایی ترجمه بشود.

این روزها بسیاری از واسطه های بازیكن علاقمند هستند تا آنها را به عنوان نمایندگان بازیكنان معرفی كنند، چون شغل دلالی و واسطه گری در محافل فوتبال بسیار بدنام شده است.

یك آژانس نقل و انتقال بازیكن در انگلیس كه دامنه فعالیتش بسیار محدود می باشد خبر از فعالیت غیر قانونی زالوهای فوتبال می دهد. زالوها در حقیقت دلالهایی هستند كه هدفشان كساد كردن كار شركت های نقل و انتقال بازیكنان فوتبال است. به عنوان مثال هنگامی كه یك شركت به یك بازیكن جوان قول می دهد كه قراردادی به ارزش ۱۲هزار پوند در هفته برایش مهیا كند ناگهان یكی از این زالوها وارد عمل شده و به والدین و یا خود این بازیكن پیشنهاد بهتری (مثلا ۲۰هزار پوند در هفته) ارائه می دهد و اینگونه ضرر هنگفتی به شركت های معتبر كه كار سالم انجام می دهند وارد می شود.

با آنكه فصل نقل و انتقالات اولیه در فوتبال انگلیس و بسیاری از كشورهای اروپایی به پایان رسیده اما شركت تریمبولی، كه در لندن واقع است، از هم اكنون مشغول برنامه ریزی برای فاز دوم فصل نقل و انتقالات است. روی دیوار این دفتر یك تخته سفید بسیار بزرگ نصب شده كه در قسمت راست آن نام بازیكنانی كه در فاز دوم فصل نقل و انتقالات آزاد خواهند بود و در فهرست فروش قرار دارند و در سمت چپ تخته نام بازیكنانی كه مورد نظر باشگاهها است، قراردارد. به گفته مدیر این شركت، این فهرست ممكن است پس از آغاز فصل نقل و انتقالات هر نیم ساعت یكبار دچار تغییر بشود.

هم اكنون اینگونه تصور می شود كه این شركتها بلافاصله پس از دریافت پیشنهاد اقدام به انتقال بازیكنان موجود روی تخته سفید می كنند، در حالی كه سیاست بسیاری از شركت ها غیر از این است و هرگز به صورت شتابزده وارد عمل نمی شوند. تریمبولی در این رابطه می گوید: ما از منافع بازیكنان و باشگاههایی كه طرف قرارداد ما هستند محافظت می كنیم. به عنوان مثال هنگامی كه اسلاون بیلیچ در انگلیس بازی می كرد متوجه شدیم كه تمام بخش های خدماتی جامعه در حال اجحاف كردن به او می باشند. به عنوان مثال نظافتچی منزل او چون می دانست كه بیلیچ فوتبالیست است بجای ۵/۳ پوند برای هر ساعت كار، ۵/۹ پوند از وی می گرفت و یا اداره برق كه هر بار ۲۰۰پوند به صورتحساب برق منزل این بازیكن می افزود. به همین دلیل، موضوع را به وی اطلاع دادیم و از این سوءاستفاده ها جلوگیری كردیم.

در مجموع بازیكنانی كه از كشورهای خارجی برای بازی وارد كشور جدید می شوند با مشكلات متعددی مواجه می گردند و بیشتر آسیب پذیر هستند به همین دلیل سعی ما بر این است تا از مشتریان خارجی خود بیشتر حمایت كنیم. به عنوان مثال هنگامی كه خوان پابلو آنخل به انگلیس آمد همسرش بلافاصله دچار بیماری شد و چون كاملا در این كشور غریبه بود و نمی توانست به زبان انگلیسی صحبت كند، مجبور شده بود پول زیادی به افراد سودجو بپردازد. به هرحال وی خسته و افسرده به دفتر ما آمد و ما از او حمایت كردیم. در ابتدا وی نسبت به همه چیز و همه كس بی اعتماد بود اما هم اكنون به یكی از بهترین دوستان ما تبدیل شده است.امسال بزرگترین پرونده این شركت، پرونده انتقال پاتریك و یه را به یوونتوس بود. تریمبولی در این رابطه می گوید: مقامات باشگاه یوونتوس برای استخدام ویه را بی تابی می كردند چون معتقد بودند كه با وی قادر خواهند بود قهرمان اروپا بشوند كه خوشبختانه خواسته آنان را اجرا كردیم. اما وضعیت همواره به این صورت نیست چون ممكن است شما به مدت ۶ماه برای انتقال بازیكنی تلاش كنید اما در نهایت این انتقال صورت نگیرد. تنها به دلیل اینكه بازیكن مورد نظر شما تغییر عقیده داده است. به هر حال باید در چنین شرایطی واقع بین بود و تمام شرایط را پذیرفت.باید باور كرد كه انتقال یك بازیكن كار بسیار دشوار و پر خطری است. دو سال قبل هنگامی كه تریمبولی در آخرین روز فصل نقل و انتقالات با سرعت در یك بزرگراه مشغول رانندگی بود ناگهان دچار سانحه شد و در ساعت ۵ صبح در بیمارستان بستری شد. اما چون بستری شدن وی مصادف با آخرین روز فصل نقل و انتقالات شده بود به همین دلیل بعد از ظهر همانروز بیمارستان را ترك كرد تا با بازیكنی كه قرار بود به یك تیم جدید بپیوندد در آزمون پزشكی تیم مورد نظر شركت كند.به دلیل همین تلاش های خستگی ناپذیر است كه واسطه ها پس از پایان مدت زمان نقل و انتقالات خسته و فرسوده، بیهوش می شوند و چند روزی را به استراحت مطلق می پردازند.

زندگی یك واسطه عراقی

حالا كه واسطه های بازیكن به ویژه واسطه های انگلیسی از شغل خود اظهار خستگی و نارصایتی می كنند به آنها توصیه می شود تا زندگی روزمره یك واسطه بازیكن در عراق را بررسی نمایند. نجم محمد در واقع تنها واسطه بازیكن در عراق است كه دارای مجوز رسمی فیفا برای نقل و انتقال بازیكن می باشد. با توجه به اوضاع ناامن كشور عراق این واسطه در دوبی به فعالیت می پردازد. شرایط كار برای این واسطه به حدی دشوار است كه وی حتی به انجام سه نقل و انتقال در طول یك فصل هم راضی است. وی می گوید: واسطه گری در قاره آسیا بسیار دشوار است چون مانند قاره اروپا قراردادهای ۲۰ میلیون پوندی در كار نیست و در اینجا باید از محل فروش یك بازیكن درآمد كسب كرد. در قاره آسیا رفتار واسطه ها بسیار غیر حرفه ای است و قانون مشخصی برای فعالیت آنها وجود ندارد. به همین دلیل هر كسی به میل خود به انتقال بازیكن می پردازد و در یك كلام وضعیت انتقال بازیكنان بسیار آشفته است.آرزوی وی انتقال یك بازیكن عراقی به فوتبال اروپا است اما بخوبی واقف است كه مشكلات سیاسی بزرگترین مانع در برابر تحقق آرزویش به شمار می آید. او در این رابطه می گوید: در عراق فدراسیون فوتبال اقدامی در جهت سامان بخشیدن به بازار نقل و انتقالات انجام نمی دهد و لیگ این كشور نیز آشفته است. همچنین با توجه به اینكه در اغلب مواقع ارتباط تلفنی قطع می شود به همین دلیل نمی توان از طریق تلفن به رایزنی پرداخت و از سوی دیگر، تروریست ها اجازه نمی دهند كه مردم شاد باشند و به زندگی سالم بپردازند.این واسطه در پایان می گوید: هدف من راه یافتن به بازارهای اروپایی است چون بازیكنان بسیار خوبی در فوتبال عراق حضور دارند كه می توانند به راحتی به عضویت تیم های اروپایی در بیایند. اما مشكل اصلی این است كه باشگاههای اروپایی از استخدام بازیكنان عراقی هراس دارند چون تصور می كنند كه این بازیكنان نتوانند خود را با شرایط فرهنگی كشورهای غربی وفق بدهند و برای بازگشت به خانه دلتنگی كنند.

قانونمند كردن فعالیت دلالها

با توجه به اینكه فعالیت دلالهای بازیكن در اغلب نقاط جهان لجام گسیخته می باشد و مدیران، مربیان و بازیكنان از نحوه فعالیت این واسطه ها گله مند هستند، به همین دلیل پیشنهادهای مختلفی برای قانونمند كردن فعالیت آنها ارائه شده است كه متاسفانه قانون مشخص و واحدی در سراسر جهان برای جلوگیری از گسترش این معضل وجود ندارد. طبق قوانین فیفا افرادی مجاز به نقل و انتقال بازیكن هستند كه از این فدراسیون مجوز دریافت كرده باشند. به عبارتی دیگر این افراد با شركت در آزمونهای مختلف فیفا و كسب نمره قبولی مجوز لازم را دریافت می كنند و هر سال فهرست واسطه های مجاز و رسمی فیفا منتشر می شود. در كشورهای توسعه یافته بیشتر تیم ها برای جذب بازیكنان مورد نظر خود تنها از این واسطه های مجاز بهره می گیرند و كمتر پیش می آید كه آنها به دلالان بدون مجوز اعتماد كنند. به همین دلیل بازار فعالیت واسطه های بدون مجوز در فوتبال اروپا كاملا كساد است. همین موضوع باعث شده تا این دلالان جذب كشورهای در حال توسعه و كشورهایی بشوند كه قوانین محدود كننده ای برای فعالیت آنها وجود ندارد. البته این دلالان نمی توانند حضور پررنگی در نقل و انتقالات بین المللی داشته باشند و به فعالیت های داخلی بسنده می كنند. بر اساس عرف دنیای فوتبال یك واسطه تنها باید از یك طرف معامله پورسانت دریافت كند اما در حال حاضر این دلالهای غیر قانونی هم از بازیكن پول می گیرند و هم از باشگاه.

علاوه بر این تعدادی از آنها به دلیل ناآشنا بودن بازیكنان با قوانین حقوقی قراردادهای یكطرفه و یك جانبه با بازیكنان امضا می كنند و از این راه سود بسیار كلانی نصیبشان می شود به گونه ای كه در برخی مواقع بیش از ۵۰ درصد مبلغ قرارداد جدید یك بازیكن به جیب دلالها می رود.به همین دلیل برخی از كارشناسان حقوقی پیشنهاد داده اند تا به جای واسطه ها از وكیل برای انجام امور مربوط به نقل و انتقال بازیكنان استفاده بشود، چون یك وكیل رسمی هرگز قراردادی تنظیم نخواهد كرد كه بعدها موكلش دچار مشكل بشود.پیشنهاد دیگر، یك جانبه كردن فعالیت این دلالها است. به عبارتی دیگر هر واسطه در جریان یك نقل و انتقال تنها می تواند نماینده باشگاه و یا بازیكن باشد. بر اساس این طرح واسطه نمی ت