جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

لذت خواب راحت برای سالمندان


لذت خواب راحت برای سالمندان

خواب خوش و راحت نه تنها مایه نشاط و شادابی روح انسان است، بلکه یکی از عوامل اصلی تندرستی و سلامت جسمی به شمار می‌رود.
اگر یک شب خواب کافی نداشته باشید، یا در محیطی نامناسب و غیرمعمول …

خواب خوش و راحت نه تنها مایه نشاط و شادابی روح انسان است، بلکه یکی از عوامل اصلی تندرستی و سلامت جسمی به شمار می‌رود.

اگر یک شب خواب کافی نداشته باشید، یا در محیطی نامناسب و غیرمعمول بخوابید، در طول روز احساس بدی خواهید داشت که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بر زندگی و ارتباطات اجتماعی‌تان تأثیر می‌گذارد.

سالمندان بیش از جوانان و حتی میانسالان به خواب مناسب و کافی مطابق با شرایط جسمی و روحی دوران کهولت نیاز دارند، چون ضعف و ناتوانی دوران کهولت، توان پایداری در برابر ناملایمات از جمله بی‌خوابی را از افراد کهنسال سلب می‌کند.

پژوهشگران سالمندی (ژرونتولوژیست‌ها) بر این عقیده‌اند که خواب کافی و راحت برای سالمندان بیش از همه لازم است.

با این همه آنان، افراد پیر و جوان را از رفتن به بستر پیش از احساس خواب‌آلودگی بر حذر داشته‌اند و می‌گویند: هرگاه پیش از احساس خواب‌آلودگی، یا نیاز به استراحت و خواب به بستر بروید، پس از مدتی از بی‌خوابی کسل می‌شوید و ناگزیر از بستر برمی‌خیزید و تکرار خوابیدن و برخاستن، باعث کسالت می‌شود، چنین حالتی در عین حال توان پرداختن به کارهای دیگر را نیز از شما می‌گیرد و هنگام روز کسل و بی‌حوصله می‌شوید و توان انجام هیچ کاری را ندارید.

روانپزشکان، یکی از راه‌های مقابله با بی‌خوابی‌های شب را صرف‌نظر کردن از خواب بعدازظهر می‌دانند و به‌ویژه سالمندان را از خوابیدن و عادت کردن به خواب بعدازظهر منع می‌کنند و می‌گویند: چنانچه نمی‌توانید از خواب بعدازظهر چشم‌پوشی کنید، فاصله خواب بعدازظهر تا شب را تا آنجا که ممکن است طولانی‌تر کنید.

تنظیم برنامه خواب و خوابیدن سر ساعت معین، یکی دیگر از توصیه‌هایی است که برای پرهیز از بی‌خوابی‌های شب و داشتن خواب راحت و کافی توصیه شده است. پژوهشگران می‌گویند: از بستر فقط برای خوابیدن استفاده کنید و حتی اگر ضعف و سستی بر شما چیره شده است، از تماشای تلویزیون یا مطالعه کتاب و روزنامه در بستر خودداری کنید، چون این روش به تدریج برای شما به صورت یک عادت درمی‌آید و تأثیر نامطلوبی بر خواب راحت هنگام شب می‌گذارد.

استحمام پیش از رفتن به بستر نیز تأثیر مطلوبی بر خواب خوش شب دارد.

سالمندان بهتر است طوری وقت خود را تنظیم کنند که فاصله زیادی میان دوش گرفتن و به بستر رفتن به وجود نیاید.

هنگام شب و نزدیک شدن وقت خواب از خوردن و آشامیدن هرچه ممکن است باعث بی‌خوابی شود، به‌ویژه ترکیبات کافئین‌دار مانند قهوه و چای پرهیز کنید. سالمندان بهتر است پس از غروب از آشامیدن ترکیبات کافئین‌دار بپرهیزند.

شرایط اتاق خواب از نظر دما و بستر به ویژه در مورد سالمندان نیز بر خواب راحت شب تأثیر دارد، به طوری که تغییر دمای اتاق خواب و شرایط بستر، مانع از خواب کافی و مناسب خواهد شد.