دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا

جیب برها به بهشت نمی روند


جیب برها به بهشت نمی روند

وقتی دزد جیبمان را می زند, گاهی ممكن است در ذهن خود به دنبال مجرم بگردیم و به دوستان و همكاران خود شك كنیم گاهی زبانمان بند می آید و گاهی هم فورا به پلیس خبر می دهیم یا با صدای بلند از دیگران كمك می خواهیم

● توصیه‌هایی برای ایمنی در برابر جیب‌برها

تا به حال دزد جیبتان را زده است؟ آن لحظه چه احساسی داشتید؟ وقتی مقداری از پول و دارایی‌مان به سرقت می‌رود، بسته به این كه آن پول چقدر بوده یا آن را برای چه كاری در نظر داشته‌ایم، واكنش‌های متفاوتی از خود نشان می‌دهیم.

گاهی آنقدر دچار استرس می‌شویم كه هیچ كاری از دستمان برنمی‌آید. بعضی وقت‌ها هم، اول شوكه می‌شویم و بعد كم كم با این وضعیت كنار می‌آییم.

گاهی ممكن است در ذهن خود به دنبال مجرم بگردیم و به دوستان و همكاران خود شك كنیم. گاهی زبانمان بند می‌آید و گاهی هم فورا به پلیس خبر می‌دهیم یا با صدای بلند از دیگران كمك می‌خواهیم.

در هر صورت، این اتفاق خوشایند نیست و می‌تواند در زندگی ما اختلال ایجاد كند. تصور كنید پولی را كه برای عمل جراحی یكی از اعضای خانواده یا ثبت نام فرزندتان در دانشگاه كنار گذاشته بودید یا با آن پول قصد خرید یا رهن خانه‌ای را داشته‌اید، دزد ببرد. در چنین شرایطی به سرقت رفتن پول می تواند سبب ایجاد مشكلاتی در وضعیت جسمی و روحی تان شود.

شاید تا به حال شنیده باشید كه برخی افراد پس از اطلاع از به سرقت رفتن پولشان دچار سكته قلبی شده یا حتی دست به خود كشی زده‌اند و یا از طرف سارقان مورد آسیب قرار گرفته و یا حتی به قتل رسیده‌اند.

چاره چیست؟ به نظر شما چه باید كرد كه با این مشكلات روبه‌رو نشویم؟با آگاهی و رعایت برخی نكات، احتمال اینكه كسی بتواند با سرقت پول، سلامت جسمی و روانی و نیز وضعیت اقتصادی ما را به مخاطره بیندازد، بسیار كمتر خواهد شد.

● وقتی خودمان شریك دزد می‌شویم

تعجب نكنید. بیشتر اوقات خودمان در از دست دادن پول و دارایی‌مان مقصر هستیم. دزدها علم غیب ندارند. مطمئن باشید با از ما بهتران هم ارتباطی ندارند. اكثر آنها از اطلاعاتی كه ما به آنها می‌دهیم، برای اجرای نقشه‌هایشان استفاده كرده، به‌وسیله آن طعمه خود را شناسایی می‌كنند. پس بهتر است برای اینكه شریك دزد نشویم، نكات زیر را به خاطر بسپاریم:

▪ نگهداری پول زیاد در بانك بهتر از نگهداری آن در خانه است.در مواقع ضروری بهتر است به جای پول نقد از چك پول استفاده كنید. یادتان باشد شماره چك پول ها را یادداشت كنید.

▪ اگر شغل شما به گونه‌ای است كه در محل كار یا منزل اشیای قیمتی نگهداری می‌كنید، بهتر است یك گاو صندوق تهیه كنید و ترجیحاً آن را در معرض دید قرار ندهید. گاهی گاو صندوق‌ها، سارقان را وسوسه می‌كنند.

▪ هنگام حمل پول نقد به مقدار زیاد، از خودروی شخصی یا آژانس‌های معتبر استفاده كنید.

▪ مراقب ایام خاص باشید. برخی روزهای ماه یا سال مانند مواقع پرداخت حقوق، عیدی و پاداش آخر سال از سوی بانك‌ها یا ادارات، روزهای جشن كه مردم برای خرید بیرون می‌آیند و همچنین تعطیلات نوروز برای سارقان روزهای پركاری است.

▪ سعی كنید حقوقتان را دو سه روز دیرتر و تا حد امكان آن را به صورت چك‌پول دریافت كنید. هنگام خرید از همراه داشتن پول نقد به مقدار زیاد خود داری كنید. بهتر است از كارت‌های اعتباری برای خرید استفاده كنید تا پول شما امنیت بیشتری داشته باشد.

▪ اگر هنگام بیرون آمدن از بانك متوجه پنچری لاستیك خودروی خود شدید، هوشیار باشید. گاهی اوقات سارقان لاستیك را پنچر می‌كنند و بعد به بهانه كمك كردن در تعویض لاستیك، اقدام به دزدی می‌كنند.

▪ در استفاده از عابر بانك‌ها مراقب باشید. با ایجاد شبكه‌های گسترده خود پرداز در نظام بانكی كشور و استقبال از آنها، دزدها نیز بیكار نمانده‌اند.آنها معمولا اطراف عابر بانك‌ها دنبال سوژه می‌گردند. مثلاً با موتور منتظر می‌مانند تا شما پولتان را از دستگاه دریافت كنید و بعد سریع آن را می‌قاپند و فرار می‌كنند. برای جلوگیری از این اقدام، قبل از اینكه دستگاه پول را بیرون بدهد، دستتان را در محل خروج اسكناس بگیرید.

▪ بعضی اوقات نیز از ناآشنایی شما با سیستم خودپرداز سوء استفاده می‌شود و به بهانه كمك، كارت را از شما می‌گیرند و با ترفند با كارت دیگری تعویض می‌كنند. بعد كلمه عبور را از شما می‌پرسند یا نگاه می‌كنند كه شما چه اعدادی را وارد می‌كنید و بعد در شعبه‌ای دیگر حساب شما را خالی می‌كنند. به این افراد اجازه ندهید در كار شما دخالت كنند یا كارت شما را بگیرند. بهتر است از یك شخص مورد اعتماد بخواهید روش كار با دستگاه را به شما یاد بدهد. سعی كنید نیمه شب‌ها یا جاهای خلوت بیشتر دقت كنید.

● وقتی حریف دزدها نمی‌شویم

مقابله با بعضی دزدها كار خطرناكی است. آنها برای اینكه به دام نیفتند، دست به هر كاری می‌زنند. گاهی چند نفر از همدستان آنها در گوشه و كنار می‌ایستند تا اگر مشكلی پیش آمد، وارد عمل شوند. در این مواقع هنگام درگیری با دزدها ممكن است كتك مفصلی بخورید، با چاقو زخمی شوید یا آسیب‌های جدی ببینید.

وقتی خود را در خطر می‌بینید و از پس دزدها بر نمی‌آیید، به جای درگیر شدن، بهتر است سعی كنید مشخصات ظاهری یا شماره ماشین یا موتور آنها را به خاطر بسپارید و در اسرع وقت از پلیس كمك بخواهید . به هر حال از دست دادن پول بهتر است تا از دست دادن سلامت.

● میزبان ناخوانده

بعضی باندهای سرقت كه به دنبال پول‌های كلان هستند، ممكن است اقدام به گروگان گیری كنند. در این مواقع هر گونه اقدام خود سرانه ممكن است عواقب بسیار بدی به همراه داشته باشد. بهتر است در اولین فرصت موضوع را به پلیس اطلاع دهید.

مطمئن باشید پلیس بهترین كمك را به شما خواهد كرد. گروگان نیز نباید سارقان را عصبانی كند و باید با آرامش و هوشیاری با آنها برخورد كند. باید صحبت‌هایی را كه بین آنها رد و بدل می‌شود و مخصوصا اسامی را خوب به خاطر بسپارید تا در صورت لزوم از آنها استفاده كنید.

انجام هر عمل نسنجیده از سوی گروگان یا خانواده وی ممكن است حتی به قیمت جان او تمام شود. بعد از رفع مشكل، با كمك گرفتن از یك مشاور مجرب به بهبود وضعیت روحی گروگان كمك كنید تا خاطرات بد این حادثه، در آینده برای او مشكل‌ساز نشود.

● سرقت‌های واقعی در دنیای مجازی

دزدها از قافله عقب نمانده‌اند. روش‌های سرقت و كلاهبرداری، همزمان با پیشرفت در بانكداری الكترونیك پیشرفت كرده است.

محمدرضا میرغلامی