یکشنبه, ۲۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 9 February, 2025
آخرین تیر ترکش شاه
![آخرین تیر ترکش شاه](/web/imgs/16/119/2mujy1.jpeg)
شاپور بختیار که در کابینه دوم محمدمصدق، کفیل وزارت کار بود و شاید همکاری او با جبهه ملی از همین زمان باشد بعد از کودتای ۲۸ مرداد، عدهیی به مقاومت ادامه دادند و هسته مقاومت تشکیل دادند. بختیار جزو همین افراد بود. بعدها شاه به جبهه ملی رو میکند و به بختیار پیشنهاد نخستوزیری میدهد و او هم قبول میکند. در این مقاله سعی شده است که بختیار و دوره نخستوزیریاش بررسی شود.
محمدرضا شاه، ابتدا به دکتر صدیقی یکی از رهبران جبهه ملی رو میکند. او از این کار امتناع میکند. بعد شاه متوجه شاپور بختیار میشود. «امریکاییها چند مصاحبه از شاپور را از تلویزیونهای خود پخش کردند و او را فرد مناسبی برای نخستوزیری میدانستند.» نورالدین کیانوری نیز در خاطرات خود میگوید: «امریکاییها و انگلیسها به بختیار اعتماد بیشتری داشتند و او را موثرتر میدانستند و به شاه گفتند که بختیار را نخستوزیر کند...» جای تعجب نیست چون که بختیار نخستوزیر میشود. در کتاب آخرین سفر شاه، نظر شاه را در مورد بختیار چنین بیان میکند «شاه از بختیار خوشش نمی آمد. «من همیشه او را آنگلوفیل و عامل شرکت انگلیس میدانستم...» کیانوری در ادامه سخن خود چنین میگوید: «به عقیده من این آدم از آغاز موجودیتش خرده شیشه داشته و از ابتدای فعالیت سیاسیاش روابط مشکوکی داشته است به همین دلیل ما با بختیار مخالف بودیم.»
خواهر شاه میگوید: «در روز ۱۲ دی ۱۳۵۷، برادرم، دکتر شاپور بختیار را به نخستوزیری برگزید.» «شاپور بختیار آخرین مهرهیی بود که امید و شانس شاه برای ابقای خود و قرار گرفتن بر سر قدرت در میان آن همه تلاطم و خیزشها محسوب میگشت...»
«بختیار این پیشنهاد را به شرط گرفتن اختیارات کامل و خروج شاه از کشور بعد از رای اعتماد مجلس به دولت پذیرفت. امریکاییها هم اصرار داشتند، شاه هر چه زودتر از کشور خارج شود.»
به هر حال بختیار، مامور تشکیل کابینه میشود. در ۱۰ دی که بختیار پیشنهاد نخستوزیری را پذیرفت، شروع به مطالعه برای تشکیل یک دولت غیرنظامی میکند. در مطبوعات اعلام میشود که بختیار گفت: خروج شاه، شرط نخستوزیری من بود شاه استعفا نخواهد کرد و من از وی چنین درخواستی نکردهام. «بختیار میپنداشت با خروج شاه از صحنه فرصت خواهد داشت تا توفان فزاینده انقلاب را آرام کند.» «... بختیار این امید را به دل خود راه میدهد که چون نظامیان را پشت سر خود خواهد داشت، البته با خروج شاه میتواند اوضاع را مهار کند و قدرت کامل را به دست آورد.»
به دنبال انتصاب بختیار، بعضی از فرماندهان نظامی در شهرستانها بخصوص در مشهد، قزوین، گرگان، کرمانشاه و چند شهر دیگر به ابتکار خود، دست به مقابله با تظاهرات مردم زدند. در حالی که انتظار میرفت زمامداری بختیار بتواند از موج خشونتها بکاهد.
جریان رو به تزاید ناآرامیها معلوم کرد که به این ترتیب حکومت بختیار هم آینده روشنی در پیش نخواهد داشت. کابینهیی که بختیار معرفی کرد از جوانان بینام تشکیل شده بود که قبلا در هیچ دولتی عنوان وزیر نداشتند، غیر از دو تن میرفندرسکی و آریانا. در ۱۶ دیماه با انتشار خبر معرفی کابینه بختیار به شاه، گروههای مختلف سیاسی عمل بختیار را محکوم کردند. در کابینه ۱۴ نفره بختیار حتی یک روحانی هم دیده نمیشد یا حتی یک شخصیت مخالف رژیم.
«شاپور بختیار با درخواست آن که مجلس به او رای تمایل بدهد، قصد آن داشت که سنت پارلمانی پیش از کودتای ۲۸ مرداد را که پس از دولت دکتر مصدق منسوخ شده بود، بار دیگر احیا کند. اما این کار سودی به بار نیاورد و باعث برپا شدن سروصدای مردمی شد که نمایندگان رستاخیزی و مجلس رستاخیز را غیرقانونی و تحمیلی میدانستند.»
امام خمینی در این هنگام با صدور بیانیهیی حکومت بختیار را غاصب و غیرقانونی دانست و در ضمن از کارمندان دولت خواست که وزرای جدید را به وزارتخانهها راه ندهند. روز دوشنبه را نیز به یاد کشتهشدگان تظاهرات اخیر، روز عزای عمومی اعلام کرد. پس از این موضعگیری امام خمینی علیه بختیار، مردم علیه دولت جدید شوریدند.
مجلس سنا امروز ۲۳ دی ماه ۱۳۵۷ جلسه علنی داشت. در این جلسه که ساعت ۱۰ بامداد به ریاست دکتر محمد سجادی تشکیل گردید دکتر بختیار نخستوزیر جدید حضور یافت و ضمن تشریح برنامه دولت وزرای کابینه را معرفی کرد. بختیار موفق میشود رای اعتماد تمایل مجلس سنا را به دست آورد. کابینه دکتر بختیار برای شاه به مانند تزریق آمپولی بود که مریض محتضر را که در حال واپسین نفس کشیدنهای خود بود از مرگ حتمی و قطعی نجات بخشد.
در کابینه بختیار محلهای خالی دیده میشود که دو علت آن را این چنین بیان میکند: «که من خصوصا اینها را خالی نگاه داشتهام تا با تعدادی از افراد که آقای مهندس بازرگان معرفی میکند پر نمایم...»
همانطور که ذکر گردید یکی از شرایط بختیار برای پذیرش نخستوزیری خروج شاه از کشور است. وقتی قرار شد که شاه از کشور خارج شود که شورای سلطنت تشکیل شود، دکتر امینی کارگردان اصلی تشکیل شورا شد.
در ۲۳ دی پیش از ظهر، شاه در گفتوگویی با شاپور بختیار فهرست او را برای ترکیب شورای سلطنت تصویب کرد. صورت اسامی شورای سلطنت به این شرح اعلام گردید: شاپور بختیار، دکتر محمد سجادی، دکتر جواد سعیدی، دکتر علیقلی، اردلان وزیر دربار، عبدالله انتظام، ارتشبد قرهباغی، دکتر علیآبادی دادستان کل، محمد علی وارسته و سیدجلالالدین طهرانی، که او به ریاست شورای سلطنت برگزیده شد.
با تشکیل شورای سلطنت امام خمینی هم به عنوان عمل مقابله به مثل، گروهی را برگزید تا زمینه مقدماتی برای تاسیس یک حکومت اسلامی در ایران را فراهم سازند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست