دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا

خواص درمانی آرتیشو (کنگر فرنگی)


خواص درمانی آرتیشو (کنگر فرنگی)

آرتیشو گیاهای است چند ساله دارای ساقه ای راست که ارتفاع آن به حدود یک متر می رسد. برگهای آن پهن و دراز مانند برگهای کاهو است که برنگ سبز تیره است. در انتهای ساقه میوه آن که بشکل …

آرتیشو گیاهای است چند ساله دارای ساقه ای راست که ارتفاع آن به حدود یک متر می رسد. برگهای آن پهن و دراز مانند برگهای کاهو است که برنگ سبز تیره است. در انتهای ساقه میوه آن که بشکل میوه کاج یا سیب فلس در است مشاهده می شود. گلبرگ های آن ضخیم و گوشتی بوده و انتهای گلبرگها ضخیم تراست که مصرف خوراکی دارد.

برای خرید آرتیشو دقت کنید که برگها باز نشده و سفت و سبز باشد. هنگامی که برگهای آرتیشو قهوه ای است نشان دهنده کهنه بودن آن است.

فصل آرتیشو معمولا ماههای فروردین اردیبهشت ( آپریل و می) است.

ترکیبات شیمیایی

برگهای خوردنی آرتیشو درای اینولین، اینولاز و ماده ای تلخ بنام سینارینCynarine است. سینارین خاصی زیادکننده ترشحات صفرارا دارد و علت صفرا برای آرتیشو داشتن این ماده است.

خواص داروئی

آرتیشو از نظر طب قدیم ایران گرم و کمی خشک است. قسمت مورد استفاده آرتیشو برگها و قسمت وسط آن است که بنام قلب آرتیشو معروف است.

آرتیشو کبد را تمیز و اعمال کبد را تنظیم می کند.ترشح صفرا را افزایش می دهد.

از جمع شدن چربی در کبد جلوگیری می کند و آنهایی که کبد چرب دارند بهتر است از آرتیشو استفاده کنند . یرقان مزمن را درمان می کند. تب بر است.در درمان رماتیسم موثر است. باعث دفع سنگهای کیسه صفرا می شود. کلیه و مثانه را گرم می کند.

کلسترول خون را پائین می آورد. داروی لاغری است و کسانی که می خواهند وزن کم کنند و لاغر شوند می توانند هر روز آرتیشو بخورند. سرگیجه را برطرف می کند. در درمان میگرن موثر است. آرتیشو رگها را تمیز کرده و تصلب شرائین را درمان می کند. برای برطرف کردن بوی بد زیر بغل عصاره برگ آرتیشو را به زیر بغل بمالید. عصاره آرتیشو را اگر به بدن بمالید خارش را برطرف می کند.

مضرات

آرتیشو چون گرم است ممکن است در بعضی از اشخاص تولید سودا کند لذا بهتر است با سرکه خورده شود ضمنا طعم آرتیشو را دوست ندارند. اینگونه اشخاص اگر بخواهند از مزایای آرتیشو استفاده کننده تنطور قرص یا کپسول آرتیشو مصرف نمایند.