پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

آیات و احادیثی در خصوص روزه


آیات و احادیثی در خصوص روزه

۱) «یا ایّها الّذین آمنوا کُتب علیکم الصیام کما کتب علی الّذین من قبلکم لعلّکم تتّقون» (سوره مبارکه بقره آیه ۱۸۳)
ای کسانی که ایمان آورده‌اید، روزه بر شما واجب شد کما اینکه (همچنان …

۱) «یا ایّها الّذین آمنوا کُتب علیکم الصیام کما کتب علی الّذین من قبلکم لعلّکم تتّقون» (سوره مبارکه بقره آیه ۱۸۳)

ای کسانی که ایمان آورده‌اید، روزه بر شما واجب شد کما اینکه (همچنان که) بر کسانی که قبل از شما بودند واجب شده بود، شاید پرهیزکار شوید و تقوا پیشه کنید.

۲) قال رسول الله: صوموا تصحّوا . حضرت رسول اکرم ـ صلّی الله علیه و آله ـ می‌فرماید: روزه بگیرید تا تندرست بمانید (شوید).

۳) امام صادق (ع) می‌فرماید: به راستی خداوند روزه را واجب کرده تا به وسیله او بین اغنیا و فقرا مساوات و برابری وجود آید و این برای آن است که ثروتمندانی که هرگز درد گرسنگی را احساس نکرده‌اند، به فقرا ترحم کنند. زیرا اغنیا هرگاه (خوردن و آشامیدنی) اراده کردند (و هوس هر نوع مأکولات و مشروبات کردند) برایشان میسر است. پس خداوند تبارک و تعالی (روزه را واجب کرد) که بین بندگانش از فقیر و غنی، برابری به وجود آورد و اینکه سرمایه‌داران مسلمان درد گرسنگی را لمس کنند تا بر ضعفاء رقّت آورند و بر گرسنگان عالم ترحم کنند.

۴) عن فاطمه الزهراء(سلام الله علیها): فرضَ الله الصیام تثبیتاً للاخلاص. حضرت فاطمه (س) فرمود: خداوند روزه را به خاطر تثبیت اخلاص واجب فرموده است.

۵) قال الباقر: الصیام و الحج تسکین القلوب.امام باقر (ع) فرمود: روزه و حجّ آرامش‌دهنده قلوب آدمیان است.

۶) قال رسول‌الله: انّ الجنّه باباً یدعی الدّیان لا یدخل منه الّا صائمون. رسول اکرم (ص) می‌فرماید: برای بهشت دری است به نام ریّان که فقط روزه‌داران از آن در داخل می‌شوند.

۷) قال رسول‌الله: انّ الله وکّلَ ملائکهٔ بالدّعاء للصّائمین. رسول اکرم (ص) می‌فرماید: خداوند ملائکه‌ای را مأمور کرده است تا به روزه‌داران دعا کنند.

قال ابوالحسن علی بن موسی الرضا (علیه السلام): دعوهٔالصائم تستجاب عند افطاره. امام رضا (ع) می‌فرماید: دعای روزه‌دار هنگام افطار به اجابت می‌رسد. از آثار دیگر روزه در روایات، می‌توان به دور کردن شیطان از انسان و قبولی اعمال و شفاعتش نام برد که در کتاب بحارالانوار، جلد ۹۶ و کتاب علل الشرایع صدوق و خطبه شعبانیّه، بیان شده است.

پیشوایان معصوم (ع) فرموده اند گناهان در ماه مبارک رمضان بخشوده می شود و این مژده بزرگی است برای آنهایی که لغزشهایی داشته اند تا نومید نباشند و از برکات این ماه استفاده کنند و به سوی خدا باز گردند و روی دل به سوی او دارند و با او پیمان بندند که از گناهان دست شویند و خود را اصلاح کنند و گذشته را جبران نمایند و بدون ترتیب گناهکار پشیمانی که در این ماه مبارک برای خدا روزه بدارد و از گذشته خویش شرمسار باشد و از خدا آمرزش بخواهد مورد مهر و عفو خدا قرار خواهد گرفت و سعادتش تأمین می شود. از برکتهای این ماه همین انقلاب روحی و تحول درونی روزه داران و همین توفیقات عملی است که انسان آلوده را پاک می سازد و از عذاب الهی که محصول گناهان است نجات می بخشد و روزه دار را از ظلمتها به نور می کشاند، به نور تقوی، به نور فضیلتهای اخلاقی، به نور توبه و بازگشت به سوی خدا، به نور مهر و رحمت خدای متعال.

صابر طهماسبی