جمعه, ۲۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 14 February, 2025
ایتالیا کمونیست ها و نیروهای چپ پس از پیروزی برلوسکونی
![ایتالیا کمونیست ها و نیروهای چپ پس از پیروزی برلوسکونی](/web/imgs/16/119/30rd11.jpeg)
امروز بار دیگر، ایتالیا زیر قدرت نیروهای راستگرا و مؤلفههای نوفاشیست، نژادپرست، لیبرال افراطی، مذهبی و مافیایی قرار گرفته است.
بار دیگر و بیش از هر زمان، نیروهای چپگرا در ایتالیا باختند و پراکنده شدند.
نیروهای چپگرا در ایتالیا بین حزب دموکرات (پارتیدو دموکراتیکو، یا پ.د.) که کاملا چپگرا نیست بلکه میتوان آنرا بهعنوان آخرین مصیبت کژروی نیروهای میانهرو محسوب داشت، نو مرکز گراها (نو سانتریستها)، فرصتطلبها و رویزیونیستهای بخشی از حزب کمونیست سابق ایتالیا با وارثان دمکرات مسیحیها، کمونیستهای ریفونداتسیونه کمونیستا (پ.ار.سه.) و کمونیستی ایتالیائی (یا پ.د.سه.ای.) و سایر سازمانهای کوچک سوسیال دموکراتها، سبزها، تروتسکیستها و غیره تقسیم شدهاند. چندپارگی نیروهای چپگرا، و همچنین شک و تردیدها، دودلیها و ابهامهای آنها به پیروزی بزرگ برلوسکونی، فینی و بوسی و همچنین به حادترین شکست نیروهای چپگرا در تاریخ جمهوری ایتالیا انجامید. برای نخستین بار از سال ۱۹۴۶ تاکنون، کمونیستها و سوسیالیستها در مجلس ایتالیا نمایندهای ندارند و باید دوباره بیاندیشند و خود را بهعنوان نیروهای خارج از مجلس سازمان دهند.
مگر چه چیزی رخ داده بود؟ پس از دو سال حکومت پرودی با یونیونه (اتحاد نیروهای میانهرو) در انتخابات پیش از موعد ١٣ و ۱۴ آوریل، احزاب و سازمانهای چپگرا و بهویژه کمونیستها در موقعیت بسیار مشکلی قرار گرفتند. هنگامی که در سال ۲۰۰۶ بر پایهٔ یک برنامهٔ پیشرفتگرایانه برای بهسازی سیاسی، اجتماعی و اقتصادی که توسط نیروهای مرکزگرا ارائه شده بود، برلوسکونی و همپالگیهایش از حکومت برکنار شدند، امیدهای زیادی که این اتحاد برانگیخته بود، به علت فشارهای زیاد محافظهکارترین نیروهای راستگرا، طرفداران «قدرت زیاد» شرکتهای بزرگ، ارتش، نو لیبرالها و واتیکان، به مرحله اجرا در نیامد. همچنین، در اثر ضعف و اشتباههای همان نیروهای چپگرا که نتوانسته بودند در برابر فشارهای نامبرده مقاومت کنند و پیوندهای آشکار و فعالی را با نهادهای اجتماعیای که نمایندهشان هستند، با زحمتکشان، جوانان و جنبشهای گوناگون برقرار سازند، شرکت در حکومتی که موفق نشد به پرسشهای اجتماعی پاسخ دهد برای احزاب چپگرا بسیار گران تمام شد و در میان شمار فزاینده ناراضیان، سرخوردگی و خصومت ایجاد کرد.
سرانجام، هنگامی که دولت پرودی، پس از آنکه نیروهای مرکزگرا از پشتیبانی دولتش سر باز زدند، سقوط کرد، نیروهای چپگرا زیر فشار انتقامجویانه نیروهای راستگرا و فرصتطلبان حزب دموکراتیک (پ.د.) خرد شدند. افزون بر آن، تشکیل یک ائتلاف «چپ ـ رنگین کمان» مرکب از نیروهای کمونیست ریفونداتسیونه کمونیستا و کمونیستی ایتالیائی با سوسیال دموکراتها و سبزها، تصمیمی بود که با عجله، زیر فشار رهبران این احزاب و بدون روح و شخصیت در محتوی و نمادها، برای از بین بردن هویت و تجربه کمونیستها، این مهمترین مؤلفه ائتلاف نامبرده، به نام به اصطلاح «نو آوری» به سوی یک «چپ نوین و پخش شده» گرفته شده بود. این تصمیم موجب انتقادهای بیشتر و بدگمانی بین هواداران و رأیدهندگان شد.
● چه باید کرد؟
پس از توفان، کمونیستهای ریفونداتسیونه کمونیستا و کمونیستی ایتالیائی، یک مرحلهٔ گذار برای تأمل، بحث و مناظره را تا هنگام برگزاری کنگره در ماه ژوئیه در پیش رو گذاشتند تا بتوانند به سنجش چشماندازها و جایگزینهای سیاسی، اجتماعی و سازمانیشان بپردازند و برای حال و آینده پاسخهای در خوری بیایند. آیا باید طرح یک حزب چپگرا را که بالقوه منطقیتر و میانهروتر است ریخت یا به تقویت احزاب موجود و همکاری با نیروهای دیگر ولی بدون از دست دادن هویت خود پرداخت؟ آیا نباید امکان ادغام دو حزب را در یکدیگر در راستای ایجاد حزب کمونیستی نیرومندتر و منسجمتر بررسی کرد که برای دفاع از سیاستهای جایگزین، ضدسرمایهداری، صلحجویانه، اکولوژیستی سازمان یافته باشد و در عین حال بر بنیاد موضوعهای ویژه آماده همکاری با دیگر نیروهای چپگرایی شود که الزاماً کمونیست نیستند ولی به این اصل که «بدون کمونیستها چپ واقعی وجود نخواهد داشت» معتقدند؟
به هر حال این امر بسیار مهم است که همه اعضا و هواداران احزاب کمونیست ایتالیا در این بحثها و مناظرهها شرکت کنند، با این هدف که نتیجهٔ حاصل شده، از تصمیمی دموکراتیک و از تشریک مساعی نشأت بگیرد تا بتوان تماس و اعتماد خلق چپگرای ایتالیا را بار دیگر بهدست آورد.
منبع: دراپو روژ، نشریه حزب کمونیست بلژیک
تارنگاشت مهر
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست