دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا

حق تعیین وصی دیگر


حق تعیین وصی دیگر

در بحث وصیت به این جا رسیدیم که وصی می تواند اجرت المثل خود را که توسط کارشناس تعیین می شود، دریافت کند.دکتر مجتبی زاهدیان، مدیرگروه حقوق دانشگاه آزاد اسلامی مشهد، در ادامه …

در بحث وصیت به این جا رسیدیم که وصی می تواند اجرت المثل خود را که توسط کارشناس تعیین می شود، دریافت کند.دکتر مجتبی زاهدیان، مدیرگروه حقوق دانشگاه آزاد اسلامی مشهد، در ادامه بحث سوالی را مطرح می کند؛ آیا وصی حق تعیین وصی دیگر بعد از فوت خود را دارد؟

با عنایت به ماده ۱۱۹۰ قانون مدنی باید گفت، با توجه به این که شخصیت وصی در زمان انشای وصیت مدنظر موصی است، لذا علی القاعده وصی چنین حقی را ندارد مگر این که صراحتا چنین اختیاری از طرف موصی به او داده شده باشد.

به موجب ماده ۸۵۴ قانون مدنی، موصی می تواند یک یا چند نفر وصی معین کند در صورت تعدد اوصیا باید مجتمعا به وصیت عمل کنند، مگر در صورت تصریح به استقلال هر یک با عنایت به این ماده شرط اعتبار وصیت عهدی به این نیست که وصی آن یک نفر باشد یعنی موصی می تواند با توجه به اهمیت وصیت چند نفر وصی تعیین کند. در این فرض مسئله درخصوص اقدام اوصیا است که آیا باید به صورت استقلال عمل کنند. استقلال یعنی این که هرکدام بدون این که نیاز به موافقت دیگری باشد بتواند وصیت را اجرا کند یا اجتماعی باید عمل کند، یعنی هیچ کدام به تنهایی و بدون موافقت دیگران حق اجرای وصیت را ندارند.

در این ماده معیار اصلی در خصوص نحوه اقدام اوصیا، اراده موصی ذکر شده است یعنی ابتدا باید به وصیت نامه نگاه کنیم ممکن است موصی گفته باشد مستقل و یا به صورت اجتماع.

اگر از وصیت نامه چیزی استنباط نشد، اوصیا باید به نحو اجتماعی عمل کنند