دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

چهره های سیاسی سال


چهره های سیاسی سال

آیت الله مهدوی کنی, دبیرکل جامعه روحانیت مبارز, همراه با آیت الله یزدی رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم, در سال ۹۰ نقش آفرینی خاصی در عرصه سیاسی کشور به عهده گرفتند

آیت‌الله مهدوی کنی، دبیرکل جامعه روحانیت مبارز، همراه با آیت‌الله یزدی رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، در سال ۹۰ نقش‌آفرینی خاصی در عرصه سیاسی کشور به عهده گرفتند. این دو روحانی عالی‌مقام به دلیل حساسیت‌های داخلی و خارجی پیش روی انتخابات مجلس ظرفیت خود را برای ایجاد همدلی و وحدت میان اصولگرایان به میدان آورده و با گرد هم آوردن اضلاع اصولگرایی در کشور در نهایت پس از تدوین منشور اصولگرایی، لیست جبهه متحد اصولگرایان را سر و سامان داده و در انتخابات مجلس حمایت خود را از آن اعلام کردند.

جبهه متحد تا آخرین روزهای قبل از انتخابات به تلاش خود برای وحدت حداکثری میان نیروهای گسترده این طیف ادامه داد، اما اعضای جبهه پایداری که شماری از آنها وزرای سابق دولت احمدی‌نژاد و حامیان او در مجلس بودند و با طیفی دیگر از نزدیکان رئیس‌جمهور نیز مرزبندی کرده بودند، با اشاره آیت‌الله مصباح یزدی ترجیح دادند به صورت جداگانه در انتخابات حاضر شوند. مجموعه این تلاش‌ها به هر حال موجب توفیق اصولگرایان و تقسیم شمار قابل توجهی از کرسی‌های مجلس بین فهرست‌های اعلامی دو جبهه متحد و پایداری شد. جدای از این نتیجه، تلاش و نقش‌آفرینی آقایان مهدوی کنی و یزدی ‌آنها را جزو چهره‌های مطرح سال ساخت، علاوه بر این، آیت‌الله مهدوی کنی امسال با رای خبرگان به ریاست این مجلس نیز رسید و به جای آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در راس خبرگان قرار گرفت تا این موضوع نیز به پررنگ‌تر شدن نقش او در عرصه سیاسی کشور بیفزاید.

▪ آیت‌الله محمدتقی مصباح یزدی نیز از روحانیون سیاسی کشور است که در انتخابات مجلس نهم ظرفیت خود را برای تجمیع نیروهای اصولگرا به میدان آورد. اگرچه از نظر اصولی بین وی با آقایان مهدوی کنی و یزدی اشتراکات بسیاری وجود داشت، ولی در نهایت جبهه پایداری با محوریت وی خود را به عنوان یک جریان جوان اصولگرا در کنار جبهه متحد مطرح کرد. آیت‌الله مصباح با حمایتی که از جبهه پایداری و فهرست انتخاباتی آن انجام داد، خود را به عنوان یک مرجع فکری موثر در صحنه سیاسی و عرصه انتخابات بیش از پیش نشان داد تا سال ۹۰ نیز جزو چهره‌های پرخبر سال باشد.

▪ غلامعلی حداد عادل، دیگر چهره خبرساز سال ۹۰ بویژه در ارتباط با مسائل انتخابات بود. رئیس مجلس هفتم که در مجلس هشتم ریاست کمیسیون فرهنگی را برعهده داشت از نیروهای مشترک و مورد وفاق دو جبهه متحد اصولگرایان و پایداری بود و برای ایجاد وحدت میان اصولگرایان در قالب کمیته ۸+۷ تلاش های بسیاری کرد.اگر چه این تلاش ها سرانجام به نتیجه مطلوب نرسید اما موجب شد در هر دو فهرست جبهه متحد اصولگریان و جبهه پایداری قرار گیرد و به عنوان منتخب اول تهران به مجلس نهم را ه یابد.به همین دلیل، با توجه به ترکیب تازه مجلس برخی حداد عادل را در کنار علی لاریجانی و مرتضی آقاتهرانی از گزینه‌های احتمالی برای قرار گرفتن در کورس رقابت برای رسیدن به ریاست مجلس نهم می‌دانند.

▪ کنار رفتن عبدالله جاسبی از مسند ریاست دانشگاه آزاد پس از سال‌های طولانی نیز نام او و جانشینش یعنی فرهاد دانشجو را در میان چهره‌های سیاسی و پرخبر سال قرار داد. پس از به امضا نرسیدن حکم انتصاب دانشجو توسط هاشمی رفسنجانی به عنوان رئیس هیات امنا، با مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی این اختیار به رئیس‌جمهور داده شد و با تفویض این اختیار به کامران دانشجو وزیر علوم، وی حکم رئیس جدید دانشگاه آزاد اسلامی را امضا کرد تا پس از ۳۰ سال ریاست جاسبی دوران تازه ای در بزرگترین دانشگاه غیر دولتی ایران وجهان اسلام آغاز شود.

▪ علی مطهری در سال ۹۰ همه بار مسوولیت پیگیری طرح سوال از رئیس‌جمهور را در مجلس به دوش کشید و موافقان و مخالفان زیادی برای خود ساخت. مطهری در این مسیر همراهان معروفی چون احمد توکلی و علیرضا زاکانی را نیز همراه خود داشت اما توکلی و زاکانی بعد ها به خاطر شرایط حساس داخلی و خارجی جای سوال از رئیس جمهور پیشنهاد گفت و گوی مجلس با وی را مطرح کردند.مطهری که از راهیابی به لیست جبهه متحد در انتخابات مجلس بازماند، فهرست صدای ملت را در انتخابات سامان داد که خود و ۴ نفر دیگر از اعضای این فهرست توانستند به دور دوم انتخابات در حوزه انتخابیه تهران راه پیدا کنند.

▪ مصطفی محمد نجار و صولت مرتضوی یکی در مسند وزارت کشور و دیگری مسوول ستاد انتخابات در سال ۹۰ که موعد انتخابات شناخته می‌شد، از نقش‌آفرینان اصلی برگزاری انتخابات بودند و بارها در این خصوص روبه‌روی خبرنگاران نشسته و توضیح و پاسخ دادند. اعلام درصد مشارکت ۲‌/‌۶۴ درصدی مردم در انتخابات که یک پیروزی بزرگ برای ملت و نظام بود، پس از شمارش آن توسط این دو اعلام شد تا این مشارکت عظیم کام دوستان انقلاب را در ماه پایانی سال شیرین و به همین نسبت دشمنان و تحریم‌کنندگان خارجی را ناکام و پریشان سازد.

▪ علی‌اکبر جوانفکر، مشاور رسانه‌ای رئیس‌جمهور و مدیرعامل خبرگزاری دولت (ایرنا) نیز از جمله چهره‌های سیاسی خبرساز سال بود. جوانفکر که جزو اولین افرادی بود که بحث عبور احمدی‌نژاد از اصولگرایان را مطرح کرد، امسال به دلیل انجام مصاحبه‌های جنجالی‌اش از جمله مصاحبه با روزنامه اعتماد که در آن به رفتار قوه قضاییه و دادستان کل کشور ایراداتی مطرح کرد مورد توجه بود، مصاحبه‌ای که بلافاصله پس از انتشار با توقیف ۲ ماهه این روزنامه همراه شد. اقدام جوانفکر برای انتشار ویژه‌نامه جنجالی «خاتون» در موسسه ایران نیز با سیل انتقاداتی مواجه شد و به همین خاطر حکم محکومیت قطعی او به ۶ ماه حبس نیز از سوی قوه قضاییه صادر شد، پیش از آن جوانفکر یک کنفرانس خبری پرحاشیه در موسسه ایران برای توضیح درباره ویژه‌نامه خاتون ترتیب داد؛ اما پس از پایان کنفرانس ماموران و ضابطان قضایی برای بازداشت او به دفترش رفتند که این موضوع باعث ایجاد یک درگیری بی‌سابقه در محل روزنامه ایران میان تعدادی از همکاران و هواداران وی با نیروهای انتظامی شد، این درگیری خساراتی به محل و افراد حاضر در آن وارد ساخت ولی در نهایت جوانفکر در اطاق کار خود باقی‌ماند و با وجود بستری شدن در بیمارستان به دلیل فشارهای عصبی و قلبی به کارش ادامه داد. گفته می‌شود رایزنی‌های رئیس‌جمهور با دیگر مسوولان بلندپایه نظام مانع از جلب جوانفکر شد. چندی بعد هم رئیس‌جمهور مهمان موسسه ایران و جوانفکر بود و در محل موسسه ایران حضور یافت.

او در مصاحبه‌ای در پاسخ به این موضوع که برخی او را منسوب به جریانی می‌دانند که «جریان انحرافی» نامیده می‌شود، گفته است: «از چه چیز منحرف شده‌ایم؟ اگر منظور از اصولگرایی مورد نظر آقایانی است که این مباحث را مطرح می‌کنند، بله ما از اینها انحراف داریم، اما کاملا خود را در مسیر انقلاب و آرمان‌های آن می‌دانیم».

▪ سردار احمد وحیدی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح همراه با شماری دیگر از فرماندهان نظامی همچون فرمانده کل سپاه در سال ۹۰ بارها و بارها در مراسم رونمایی از دستاوردهای جدید دفاعی کشور شرکت کرد یا بهره‌برداری از این دستاوردها در رزمایش‌های مختلف کشور را اعلام کرد. سردار وحیدی به عنوان نماد و چهره برجسته این افراد در سال گذشته بارها تهدیدات رژیم صهیونیستی علیه ایران را جنگ روانی و بلوف خواند، اما متذکر شد که ایران با تمام توان آماده پاسخگویی است. گفته‌های سردار وحیدی و دیگر فرماندهان ایرانی و رزمایش‌هایی که ایران حتی در تنگه استراتژیک هرمز برگزار کرد، از سوی غرب و رژیم صهیونیستی بسیار جدی تلقی شد و بازدارندگی مقتدرانه وظیفه‌ای بود که وزیر دفاع و نیروهای مسلح کشور بخوبی آن را ایفا کردند.

▪ حجت‌الاسلام غلامحسین محسنی اژه‌ای نامش امسال علاوه بر سخنگویی قوه قضاییه با مسوولیت رسیدگی به پرونده فساد مالی گره‌ خورد.

پس از افشای ابعاد پرونده فساد مالی بزرگ در سیستم بانکی کشور مربوط به گروه سرمایه‌گذاری آریا، توسط مسوولان و رسانه‌های نظام، اژه‌ای به عنوان قاضی برجسته‌ای که سابقه وزارت اطلاعات را نیز در کارنامه دارد، با حکم رئیس قوه قضاییه مسوول رسیدگی به این پرونده شد. رئیس قوه قضاییه و دیگر مسوولان بارها از عزم نظام و دستگاه قضایی برای برخورد با مفسدان درگیر این پرونده خبر داده‌اند، اما اژه‌ای اطلاعات تکمیلی و ریز زیادی از روند پرونده و نحوه اختلاس مذکور را به اطلاع افکار عمومی رساند و در نهایت پرونده را تا قرار گرفتن روی میز قاضی و تشکیل دادگاه رسیدگی و مشایعت کرد. جلسات سخنگویی وی در جمع خبرنگاران پر بود از اطلاعات ریز و درشت درباره پرونده مذکور و دیگر موارد مربوط به پرونده‌ها و مسائل مربوط به قوه قضاییه. محسنی اژه‌‌‌ای در مجموع نوع تازه‌ای از سخنگویی را در این سال به نمایش گذاشت؛ نوعی که در آن سخنگو واقعا سخنگوست و نه بیشتر سخن نگو یا تکذیب‌کننده. شاید این شیوه و رفتار از اعتماد به نفس بالای او و از اژه‌ای بودنش برآمده است. به هر حال خبرنگاران از جلسات سخنگویی او حظ وافر برده اند.

▪ علی‌اکبر ولایتی در سال گذشته همپا و شاید جلوتر از مسوولان حوزه دیپلماسی بار مربوط به دیپلماسی حوزه بیداری اسلامی در منطقه را بر دوش کشید. ساماندهی دو همایش بزرگ مربوط به بیداری اسلامی با حضور پرشمار میهمانان خارجی بخصوص اندیشمندان و چهره‌هایی از کشورهای اسلامی و نیز جوانان انقلابی این کشورها و همچنین ترتیب دادن برنامه‌های هیات‌هایی که از این کشورها به ایران آمدند و مصاحبه‌های متعدد در این حوزه، بخش عظیمی از فعالیت‌های وی را به خود اختصاص داد. در کنار اینها ولایتی در هیات داوری کمیته ۸+۷ اصولگرایان نیز حاضر بود و سخنگویی جبهه متحد اصولگرایان در جریان انتخابات مجلس نهم را به عهده داشت.