یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

ژاپن اصلاح پست یا اصلاح دولت


ژاپن اصلاح پست یا اصلاح دولت

مردم ژاپن درحالی روز یازدهم سپتامبر پای صندوق های رأی می روند كه باید از میان ۱۱۳۲ نفر نامزد ورود به چهل و چهارمین مجلس نمایندگان این كشور, ۴۸۰ نفر را انتخاب كنند در ژاپن ۱۰۳ میلیون نفر واجد شرایط رأی وجود دارد رقابت اصلی در این انتخابات بین حزب حاكم لیبرال دموكرات LDP به رهبری «جونیچیرو كوایزومی» و حزب دموكراتیك به رهبری «كاتسویا اوكادا» است

پیروزی هر یك از این دو حزب را می توان نقطه عطفی در تاریخ ژاپن دانست. در حقیقت، كوایزومی پس از آن كه مجلس مشاوران به طرح خصوصی سازی سازمان پست ژاپن رأی نداد، این عمل را رأی عدم اعتماد به خود دانست و با انحلال مجلس نمایندگان و اعلام برگزاری انتخابات زود هنگام، تمامی سرمایه سیاسی خود را وارد بازی كرده است. گفتنی است سیستم پستی ژاپن با ۳ تریلیون دلار دارایی بزرگترین نهاد مالی دولتی جهان است.

دیدگاه های دو رقیب نسبت به اصلاحات

كوایزومی اعتقاد دارد طرح خصوصی سازی شركت پست كلید اصلاح ساختار اقتصادی ژاپن و پیشرفت این كشور است. وی بر این باور است كه این طرح، قلب اصلاحات ساختاری ژاپن محسوب می شود و به همین دلیل، با تمام قدرت به میدان آمده و تمام عواقب آن را نیز به جان خریده است. به عقیده كوایزومی، تفكیك سیستم پست فرصت رقابت را برای بخش خصوصی فراهم آورده است و اقتصاد ژاپن را كه در سال های اخیر شاهد رشد كمی بوده است، به فعالیت واخواهد داشت.

در مقابل، اوكادا (رهبر حزب دموكراتیك) رقیب اصلی كوایزومی، می گوید: اصلاحات واقعی فقط از طریق اصلاح و تغییر در دولت به وجود می آید. وی اظهار می دارد: تأكید ما بر مسأله كودكان و بازنشستگی است. ما نیازمند اصلاح در دولت هستیم. نكته ای كه در مورد طرح خصوصی سازی پست ژاپن باید به آن توجه كرد، مخالفت هایی است كه علاوه بر احزاب مخالف از سوی تعدادی از اعضای حزب حاكم لیبرال دموكرات نیز با این طرح می شود، به طوری كه در این مدت شاهد انشعابات متعدد در حزب حاكم بودیم، به صورتی كه انشعابیون در مخالفت با طرح ۳ حزب جدید تأسیس كردند. (نیپون، حزب كوكومین، شینتو و شینتو - دایچی) ژاپنی ها پس انداز در اداره پست را از آن جهت ترجیح می دهند كه هم بهره آن به طور قانونی از دیگر بانك های خصوصی بیشتر است و هم در هر كوی و برزنی وجود دارد و با زندگی روزمره مردم عجین شده است.مخالفان طرح خصوصی سازی پست در ژاپن، نگرانی اصلی خود را تعطیلی اقدامات و خدمات پست در مناطق روستایی پس از خصوصی سازی اعلام می كنند. شبكه پستی در ژاپن بیش از ۱۰۰ سال است كه حضور دارد و تحت نظر دولت است و به این واسطه پوشش خوبی را حتی در دورترین مناطق می دهد، اما اگر به بخش خصوصی واگذار شود، قاعدتاً چنین پوششی نخواهد داشت. یكی دیگر از نگرانی های مخالفین آن است كه ژاپن در بخش بیمه، خدمات درمانی و پست (نرم افزاری) نسبت به بخش صنایع (سخت افزاری) ضعیف تر است برای نمونه، نفوذ خارجیان در بخش صنعت خودروسازی ژاپن بسیار ضعیف و شاید ناممكن است. در حالی كه بیمه خدمات درمانی و پست بخشی است كه خارجی ها می توانند در آن نفوذ كنند، و روابط نزدیك كوایزومی و بوش نیز بیشتر این شك و تردید را در ژاپن به وجود آورده است كه به این وسیله دست آمریكایی ها در این بخش باز خواهد شد. مخالفان بر این عقیده اند كه در حال حاضر، پست، اولویت جامعه ژاپن نیست، بلكه بحث اصلی و اساسی مسأله پیری جمعیت و حقوق بازنشستگان است. دارایی های گسترده سیستم پستی ژاپن در اوراق قرضه ای كه برای تأمین هزینه های پروژه های عمومی صادر می شود، سرمایه گذاری شده است، اما خصوصی سازی این سیستم می تواند به كاهش مشاغل و پایان نفع رسانی دولت به كارمندان پستی منجر شود. (اداره پست ژاپن حدود ۲۶۰ هزار كارمند دارد.) اوكادا اعلام كرده است: «كوایزومی بیش از حد در مورد ایجاد اصلاحات در اداره پست دچار وسواس شده است. در حالی كه این مسأله اهمیت چندانی برای رأی دهندگان ندارد. وی می گوید: «اشتباه محض است اگر ایجاد اصلاحات در اداره پست بخواهد به موضوع اصلی انتخابات تبدیل شود.» گفتنی است بر اساس نظرسنجی انجام شده توسط خبرگزاری «كیودو» در میان نامزدهای مایل به شركت در انتخابات پارلمانی ژاپن ۸۷‎/۵ درصد از آنها، اولویت نخست دولت آینده را انجام اصلاحات در زمینه رفاه اجتماعی از جمله بهبود شرایط بازنشستگان و نظام خدمات درمانی كشور اعلام كردند. اقدام برای رشد اقتصادی با ۶۱ درصد، تجدید ساختار نظام مالی و دارایی با حدود ۳۴ درصد و اصلاحات سیاست خارجی با ۳۳ درصد در مكان های بعدی از نظر اولویت كاری قرار گرفته اند. بر اساس همین نظرسنجی، تنها حدود ۱۴ درصد از نامزدها، اولویت نخست كاری دولت آینده را انجام اصلاحات در زمینه خصوصی سازی اداره پست ژاپن اعلام كرده اند.

نكات تمایز و اهمیت انتخابات چهل و چهارمین مجلس نمایندگان ژاپن

چند مناسبت وجود دارد كه انتخابات چهل وچهارمین مجلس نمایندگان ژاپن را متفاوت با دیگر انتخابات این مجلس كرده است:

اول: این انتخابات مصادف است با پنجاهمین سالگرد تأسیس حزب لیبرال دموكرات كه قطعاً با توجه به مسائل به وجود آمده در حزب حاكم و صحنه سیاسی ژاپن، این حزب با چالش بزرگی در روز انتخابات روبرو خواهد شد. حزب لیبرال دموكرات ژاپن در سال ۱۹۵۵ از ادغام دو حزب لیبرال و دموكرات به وجود آمد و از آن تاریخ به جز دوره ای كوتاه در سال ۱۹۹۳ كه ائتلاف نافرجام از احزاب مخالف به قدرت رسید، اداره ژاپن را برعهده داشته است. در سال ۱۹۹۳ بسیاری بر این باور بودند كه دوران افولLDPفرارسیده است و این حزب نخواهد توانست همانند ۳۸ سالی كه قدرت را بدون وقفه در اختیار داشته عمل كند، ولی آن ها اشتباه كردند، چرا كه حزب لیبرال دموكرات توانست خود را بازسازی كند و موفق شد در سال ۱۹۹۴ به ائتلاف یاد شده بپیوندد و در انتخابات سال ۱۹۹۶ دوباره توانایی خود را برای حكومت اكثریت بازیابد. انتخاب «جونیچیرو كوایزومی» به عنوان رئیس حزب در سال ۲۰۰۱ این امكان را فراهم آورد تا حزب طراحی جدید از خود ارائه و با انتخاب رهبری جوان خود را تقویت كند. با این وجود تحولاتی در صحنه سیاسی ژاپن در خلال ۴ سال نخست وزیری كوایزومی روی داده كه سیطره حزب لیبرال دموكرات را مورد تهدید قرار داده است:

۱- حزب لیبرال دموكرات ناچار شده است با ائتلاف با حزب كومیتو حكومت كند حزب كومیتو تمایل خود را برای انجام گفت وگوهای ائتلاف با حزب مخالف دموكراتیك ژاپن در صورت كسب بیشترین تعداد كرسی ها در انتخابات توسط آن حزب اعلام كرده است. بنابراین نمی تواند ستون محكمی برای اتكای حزب لیبرال دموكرات باشد.

۲- روند ادغام بین احزاب مخالف تسریع شده است. حزب دموكراتیك ژاپن در سال ۱۹۹۸ از ادغام چهار حزب چپ گرا و میانه رو تشكیل شد و در سال ۲۰۰۳ حزبی دیگر به آن پیوست. همچنین تصمیم اخیر حزب كمونیست ژاپن دایر بر اختیار دادن به حزب دموكراتیك برای فعالیت انتخاباتی در مناطق روستایی مطمئناً در آمار نتایج آن تأثیر خواهد گذاشت.

۳- تیرگی روابط بین جناح ها در حزب لیبرال دموكرات بر اثر فشارهای سیاسی متضاد تشدید شده و مقاومت در برابر كوایزومی رو به تزاید است كه بحران در مسأله طرح خصوصی سازی اداره پست باعث شده است این اختلافات به اوج برسد. اجماعی كه بر اساس مكانیسم تصمیم گیری داخل حزب لیبرال دموكرات وجود دارد، در بحران پس از اصلاحات تقریباً به طور كامل از بین رفته است. موارد مذكور، چالش هایی هستند كه حزب لیبرال دموكرات در انتخابات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۵ با آنها مواجه خواهد بود.

دوم: همزمانی انتخابات چهل وچهارم مجلس نمایندگان ژاپن با سالروز واقعه ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ آمریكا، مسائل امنیتی را پیش كشیده است. در همین ارتباط، پلیس ژاپن در طول تبلیغات انتخاباتی تدابیر امنیتی را تشدید كرده و ۱۳ هزار و ۶۰۰ تن از نیروهای خود را در سراسر كشور بویژه در فرودگاه ها، ایستگاه های مهم راه آهن و پایانه های اتوبوسرانی به كار گرفته است.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.