یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مشخصه یابی مواد نانو
● میکروسکوپهای الکترونی(TEM و SEM)
۱) میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM)
۱-۱) مقدمه
میکروسکوپ الکترونی عبوری از جمله میکروسکوپهای الکترونی است که در آن از پرتو الکترونی متمرکز شده برای به دست آوردن تصاویر استفاده میشود. در این میکروسکوپ، یک پرتو الکترونی مثل نور از درون نمونه عبور کرده و متأثر از ساختار درونی نمونه میشود. در واقع؛ هنگامی که الکترونها در میکروسکوپ الکترونی عبوری از درون نمونه عبور میکنند، انرژی خود را از دست میدهند و از طرف دیگر نمونه خارج میشوند. الکترونهای خروجی دارای توزیع خاصی از انرژی هستند که مختص عنصر یا عناصر تشکیل دهندهی نمونه است.
اجزای اصلی یک دستگاه TEM، عبارتند از:
تفنگ الکترونی، عدسی جمع کننده، همردیف کنندهی پرتوهای الکترونی، نگهدارنده نمونه، عدسی شیئی، عدسی تصویری، سیستمهای حذف کننده آلودگی، صفحه فلورسنت و دوربین عکاسی. کل سیستم در یک خلأ حداقل torr ۴-۱۰قرار دارد تا مسیرآزاد طولانی برای الکترونها موجود باشد (شکل ۱-۲).
در روش بررسی ساختار با میکروسکوپ الکترونی عبوری، مناسبترین نوع نمونه، نمونهای خیلی نازک است که الکترون قادر به عبور از آن باشد. در این راستا قدرت عبور الکترون از نمونه به ولتاژ شتاب دهندهی پرتوهای الکترونی و نیز چگالی و عدد اتمی نمونه نیز بستگی دارد.
به طور کلی آمادهسازی نمونههای TEM مشتمل بر دو مرحله آماده سازی اولیه و نازک نمودن نهایی میباشد. برای نازک نمودن نمونههای TEM از روشهای مختلفی همچون بمباران یونی نمونه و یا غوطهور سازی در یک محلول خورنده استفاده میشود. پس از عملیات آمادهسازی، معمولاً نمونهها روی یک توری فلزی کوچک با قطر mm ۳ نگهداری شده و درون میکروسکوپ قرار داده میشود.
۲) میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)
۲-۱) مقدمه
این میکروسکوپ، یکی از روشهای تولید تصاویر به وسیلهی روبش یک پرتو الکترونی روی سطح نمونه است. توسط این روش تصاویر سه بعدی از ساختار نمونه به دست میآید. در شکل (۲-۱) نمونهای از دستگاه SEM را مشاهده مینمایید.
ستون حرکت الکترونها و نیز محفظه نگهدارندهی نمونه در SEM همیشه باید در خلأ باشد زیرا اگر نمونه در محیط پر از گاز قرار گیرد، به دلیل ناپایداری بالای پرتو، امکان تولید یا القای پرتو الکترونی وجود ندارد. آتشگیری گازها و امکان یونیزه شدن الکترونها در محیط گاز، تخلیه بار را احتمالی کرده، منجر به ناپایداری پرتوها میشود.
درخشندگی و وضوح هر نقطه از تصویر SEM، بستگی به شدت (تعداد) الکترونهای بازگشتی از سطح نمونه دارد، که آن نیز شدیداً وابسته به کیفیت موضعی سطح است. و بدین ترتیب، میتوان معیاری از پستی و بلندی سطح به دست آورد. در تصاویر به دست آمده، نقاط روشن نشان دهندهی سطح برجسته و نقاط تیرهتر تصویر، نشان دهندهی سوراخها و فرورفتگیهای سطحی است.
۲-۲) آماده سازی نمونه
برای تصویربرداری از سطح نمونهها به روش SEM، بهتر است که سطح نمونه رسانا باشد؛ زیرا اگر نمونه عایق باشد، سطح باردار شده و مسیر حرکت الکترونهای برگشتی را تغییر خواهد داد و بنابراین، تصویر واضحی از سطح نمونه به دست نخواهد آمد.
برای سطوح نارسانا مثل سطوح غیرفلزی، یک لایهی نازک طلا یا گرافیت روی سطح رسوب داده شده و بدین طریق، سطح رسانا میشود. همچنین نمونههای ریز (نظیر پودرها) باید روی یک فیلم هادی نظیر آلومینیوم، پخش شده و کاملاً خشک شوند. علاوه بر این، نمونهها بایستی عاری از مایعاتی با فشار بخار بالا نظیر آب، محلولهای پاک کننده آلی و فیلمهای روغنی باقیمانده باشند.
۳) مقایسه بین TEM و SEM
مقایسه بین روشهای TEM و SEM نشان میدهد که تمرکز پرتو الکترونی در SEM بیشتر از TEM است. بنابراین، امکان دستیابی به تصاویر سه بعدی سطوح با کیفیت بالا در SEM میسر است. ولی TEM عمدتاً کنتراست یا تباین خوبی از نمونههای نازک ارائه میدهد. نکته قابل توجه دیگر، دقت حاصله در این دو فرایند است. در این راستا، قدرت تفکیک به دست آمده در TEM بیشتر از SEM است. دقت SEM حداکثر ۱۰ نانومتر است. بنابراین، برای به دست آوردن اطلاعاتی در مورد شکل و اندازه ذرات با اندازه کوچکتر از ۱۰ نانومتر، TEM روش مناسبتری است.
سامان سپهوار
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست