یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

لباس زیر نخی و روشن بپوشید


لباس زیر نخی و روشن بپوشید

خارش یکی از مشکلات پوستی رایج میان خیلی از افراد است

خارش یکی از مشکلات پوستی رایج میان خیلی از افراد است. یکی از خوانندگان عزیز عنوان کرده‌اند گاه و بی‌گاه، دچار خارش‌های پوستی می‌شوند که دلیل آن را هم به‌درستی نمی‌دانند. دامنه دلیل ابتلا به خارش، آنقدر وسیع است که این خواننده، حق دارند دلیل اصلی خارش‌هایشان را ندانند. یکی از عوامل بروز خارش عاملی بسیار ساده مانند نوع صابون، شوینده‌های مختلف یا شامپویی که استفاده می‌کنید، است. خشکی پوست هم می‌تواند منجر به خارش شود...

گاهی مصرف برخی داروها که باعث خشک شدن پوست می‌شوند هم خارش‌های موقتی را به‌دنبال دارند. برخی افراد، از سنین جوانی دارای پوست خشکی هستند و برخی دیگر، با افزایش سن و کاهش ترشح چربی بدن یا کم شدن تعریق، دچار خشکی پوست می‌شوند. این ۲ گروه می‌توانند با کمک لوسیون‌ها و نرم‌کننده‌های مختلف، خشکی و خارش پوست خود را برطرف کنند. در مواردی هم ترشح بیش از اندازه غدد چربی یا عرق در بدن، منجر به تحریک و خارش پوست می‌شود. علاوه بر این موارد طبیعی، می‌توان به سهم برجسته لوازم آرایشی و بهداشتی در ایجاد خارش‌ها هم اشاره کرد. یعنی ممکن است شما در اثر استفاده از یک اسپری ضدعرق، مام، کرم، کرم‌پودر، پنکیک، انواع لوازم آرایش چشمی، عطر و ادکلن‌های مختلف، اسپری‌های خوشبوکننده بدن یا انواع صابون‌های معطر و غیرعطری دچار خارش‌های خفیف یا شدید پوستی شوید. در این صورت است که می‌توان آلرژی به ترکیبات موجود در این لوازم آرایشی و بهداشتی را عامل مهمی برای ایجاد خارش‌های موضعی دانست و تنها راه‌حل رهایی از آن را هم، حذف ماده آلرژن عنوان کرد. یعنی اگر در اثر استفاده از هر نوع ماده آرایشی یا بهداشتی دچار خارش پوستی شدید، باید بلافاصله استفاده مجدد از آن را فراموش کنید چون بدنتان به دلیل عدم سازش با آن ماده، بازهم دچار تحریک و خارش خواهد شد. گاهی آلرژی‌های غذایی، دارویی و آلرژی به داروهای تزریقی هم عامل خارش پوست هستند. گاهی پوست برخی افراد به ریزگردها، گرد و غبار، خاک، گرده‌های گیاهان و درختان موجود در هوا، حساسیت دارد و ممکن است این حساسیت در نهایت باعث ابتلا به خارش‌های آزاردهنده بشود. در این مورد، ممکن است فردی با سفر از شهر خودش به یک شهر دیگر که عامل خارش در آنجا وجود ندارد، حساسیت و خارش‌های پوستی‌اش به‌صورت موقت التیام یابد. جنس و رنگ لباس‌هایی که با پوست در تماس مستقیم هستند هم می‌توانند عامل خارش محسوب شوند. از این رو، توصیه می‌شود لباس‌های زیرتان را از جنس نخ و با رنگ‌های روشنی مانند سفید یا کرم، انتخاب کنید.

غیر از مواردی که به آن اشاره کردیم مسائل دیگری هم باید برای تشخیص علت ابتلا به خارش‌های مداوم و مکرر مورد بررسی قرار بگیرند. مثلا بررسی کارکرد کبد و کلیه‌ها در مواردی، ضروری می‌شود. گاهی اوقات، وجود انگل‌های تک‌یاخته یا کرم‌ها در روده و مدفوع باعث ایجاد خارش‌های پوستی می‌شوند. قرار گرفتن بیش از اندازه در معرض نور آفتاب، هوای گرم یا حتی آب گرم حمام هم برای بعضی از افراد، خارش‌های پوستی را به‌دنبال دارد. گروهی از بیماری‌ها مانند برخی از بیماری‌های روماتیسمی، سیستم ایمنی و خونی هم می‌توانند باعث ایجاد خارش شوند. با این حساب،‌ پیدا کردن علت و درمان خارش به بررسی‌های قدم به قدم نیاز دارد؛ قدم به قدم از مسائل جزیی گرفته تا بیماری‌هایی که نام بردیم.

دکتر علیرضا سالک مقدم

ایمونولوژیست، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران