دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
نكته هایی درباره اشتغال زنان
گرچه فعالیت اقتصادی زنان قدمتی به اندازه عمر بشر دارد، اما اشتغال در مفهوم جدید آن كه فعالیت اقتصادی مزدوری در ساعات معین و خارج از محیط خانه است، بیشتر محصول جهان صنعتی و جایگزین شدن كار در در كارخانهها و ادارات به جای فعالیتهای كشاورزی و دامداری است كه در كنار خانه و در ساعات انعطافپذیر، انجام میگرفت.
رشد روزافزون حضور زنان در عرصههای اقتصادی، هم ناشی از تحولات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی است و هم منشأ تحولاتی در تمام عرصههای فوق؛ معالوصف، مطالعه پژوهشهای كتابخانهای ارایه شده، تحقیقات میدانی و سیاست و برنامههای نظام در موضوع «اشتغال زنان»، نشان از فقدان عناصر جامعیت، آیندهنگری و ضعف مطالعات دینی دارد. از این رو تدوین طرح جامع تفصیلی اشتغال زنان در نظام جمهوری اسلامی كه با توجه همزمان به شرایط كنونی و آینده جامعه ما و جامعه جهانی، ویژگیها و كارآمدیهای زنان، آموزههای دینی و اهداف انقلاب اسلامی، ارایه كننده طرحی كلان و جامع و قابل دفاع باشد، ضرورتی اجتنابناپذیر است.
در این مجال، غرض آن است كه صرفاً نكاتی درباره موضوع اشتغال زنان عنوان شود كه توجه به آن در تحلیل و اصلاح پدیده موجود تا حدودی راهگشاست.
الف: عوامل رویكرد زنان به اشتغال
اگر علت رویكرد زنان به اشتغال به عنوان یك پرسش مطرح گردد، غالباً پاسخهایی چون: كمك به اقتصاد خانواده، كمك به اقتصاد ملی، عزتمندی اجتماعی، اثبات قابلیتهای زنان در عرصههای اجتماعی، استقلال مالی، فرار از تنهایی ناشی از تجرد یا زمان فراغت، به دست آوردن پشتوانهای برای ایام پیری، ضرورت حضور در عرصههای زنانه از جمله: معلمی دختران و مامایی، مطرح میشود كه در جای خود قابل تأمل و تدقیق است؛ اما نگاه دولتها و نظام مسلط جهانی به مقوله اشتغال زنان میتواند با حساسیتها و انگیزههای دیگری نیز دنبال شود كه نمیتوان از آن غافل شد. از جمله:
۱ ـ در قرن پیش توجه ا۱. دو قرن پیش اقتصاددانان برجسته جهان جدید به راههای ارتقای اقتصادی جلب شد. از نگاه آنان، ازدیاد جمعیت میتوانست در حصول دستاوردهای اقتصادی، مخاطرهآفرین باشد. بنابراین لازم بود خانوادهها را به كنترل جمعیت تشویق كرد اما چنین توصیههایی غالباً قرین موفقیت نیست. پیشنهاد آنان طرح شعارهایی بود كه زنان را از قید خانهداری و مادری آزاد سازد. طرح شعار آزادی زنان و شركت فعال آنان در فعالیتهای اقتصادی، میتواند اهمیت مادری را تحتالشعاع قرار دهد و میل آنان را به فرزندآوری كاهش دهد؛ چنان كه امروزه در كشورهایی چون كانادا با تولد اولین فرزند، مادران با بحران جدیدی مواجه میشود و ناگزیر باید میان شغل و مادری یكی را برگزینند؛ در حالی كه بسیاری از آنان مایل نیستند موقعیت اقتصادی خود را از دست بدهند. سلب مسئولیت از مردان در تأمین هزینههای خانواده نیز راهحلی است كه زنان را ناگزیر از روی آوردن به بازار كار میكند و به كاهش جمعیت منجر میشود. امروزه برخی كشورهای اروپایی با رشد منفی جمعیت و پدیده پیر جمعیت مواجهاند.
۲ ـ پیری جمعیت و كمبود جوانان جویای كار سلب شده است كه دولتهای اروپایی حضور گسترده زنان در بازار كار را بیش از گذشته مدنظر قرار دهند. اگر در كنار این سیاست به سیاست جدید این كشورها در ترغیب زوجهای جوان به داشتن فرزندان بیشتر نیز توجه كنیم، درمییابیم كه مدل پیش گفته پیشنهادی اقتصاددانان اروپایی چندان هم موفق نبوده است. امروزه حضور جوانان مهاجر، بهویژه جوانان خاورمیانه در بازار كار این كشورها، زنگ خطری برای جهان مسیحیت و دنیای مادی قلمداد میشود. چند سال پیش مجله تایمز در مقالهای با عنوان «خاورمیانه در قرن بیست و یكم» یادآور شد كه رشد روزافزون جمعیت خاورمیانه اسلامی در مقایسه با رشد منفی جمیعت اروپا به گونهای پیش خواهد رفت كه در سال ۲۰۵۰ میلادی جمعیت مسلمانان جهان بر مسیحیان غلبه مییابد و این زنگ خطر بزرگی برای جهان غرب است. از اینجا میتوان دریافت كه اشتغال زنان در سطح فراگیر آن گرچه به عنوان ضرورتی اجتماعی در جوامع پیر، عقلانی باشد، در جوامعی چون ایران كه به دلیل جوانی جمعیت (در تحلیل كارشناسان) با مشكل بیكاری گسترده مواجه است، از چنان اهمیتی برخوردار نیست و برخی صاحبنظران معتقدند كه كشورهای غربی در صددند اولویتهای خود را بر تمامی جهان تحمیل نمایند.
۳ ـ حیات نظام سرمایهداری، به توسعه مصرف بسته است و مصرف بیشتر در گرو برخورداری مصرف كننده از درآمد كافی است. فراخوان بیشتر زنان به حضور در عرصههای اقتصادی در مدل اقتصاد سرمایهداری به غرض تحصیل درآمد بیشتر و لاجرم مصرف بیشتر است. پیامد دیگر حضور هرچه گستردهتر اقشار مختلف مردم در صحنههای اقتصادی، بالا رفتن عرضه در بخش نیروی انسانی وبه تبع آن، پایین آمدن نرخ كار است. بنابراین محصولات تولید شده با قیمت نسبتاً ارزانتری ارائه میگردد و رقابت صاحبان كالا و خدمات برای بهدست آوردن بازار با ارایه محصولات ارزانتر رونق میگیرد. به یاد آوریم كه در اروپای قرن نوزدهم در حالی كه كارگران مرد از كارخانهها اخراج میشدند، زنان به كمترین دستمزد و خدمات، جایگزین آنان میگردیدند. هماكنون نیز بخشی از كارفرمایان ایرانی ترجیح میدهند با اخراج كارگران مرد كه طبق ضوابط قانونی تا ماهیانه دویست هزار تومان هزینه بر كارفرما تحمیل میكنند، زنان و دختران مجردی را به كار گیرند كه با كمتر از پنجاه هزار تومان دستمزد همان فعالیت را انجام میدهند و از قضا، طرفداران حقوق زنان در نهادهای دولتی و غیردولتی نسبت به تضییع حقوق زنان و اجرا نشدن قانون حداقل دستمزد و بیمه كارگری، سكوت اختیار كردهاند تا مبادا انگیزه كارفرمایان به جذب زنان در بازار كار، كم و رتبه ایران در احراز شاخصهای توسعه زنان، كاهش یابد.
اینكه در این دیدگاه در كنار ترویج اشتغال رسمی زنان، نقش خانهداری آنان تحقیر میشود، هم به دلیل غیردرآمدزا بودن فعالیت خانگی میل به مصرف را به دلیل كمبود سرمایه كاهش میدهد و هم به این دلیل كه كارهای خانگی زن به كاهش مصرف خانواده میانجامد و این خود زنگ خطری برای سرمایهداری میباشد.
۴ ـ افزایش زنان تحصیل كرده و تغییر نظام ارزشی، مطالبات آنان را برای حضور در صحنههای اقتصادی افزایش میدهد و هر دولتی به ناچار باید پاسخگوی مطالبات مشروع شهروندان خود باشد. از این رو پیوسته میان رشد تحصیلات دختران و تقاضای ورود به بازار كار، نسبتی معنادار دیده میشود.
۵ ـ میل دولتها به تسریع در دستیابی به شاخصهای توسعه سبب میشود كه تمامی امكانات موجود از جمله پتانسیل زنان به عنوان نیمی از قوای فعال جامعه، به كار گرفته شود. امروزه حضور زنان در فعالیتهای اقتصادی، خود نشان دهنده اهتمام دولتها به پیگیری اهداف توسعه شمرده میشود.
●آثار و پیامدها
شاید ظاهرترین اثر اشتغال، احساس عزت مندی و ارزشمندی است. در صورتی كه شخص احساس كند فعالیتی مفید برای جامعه انجام داده یا مشكلی را برطرف نموده و یا در جریان تولید دانش و ارتقاء فرهنگ جامعه گام برداشته است، به چنین احساسی دست مییابد. گاه نیز احساس عزتمندی ناشی از تأثیرات فرهنگ مسلط است. در جایی كه احراز یك مسئولیت و مقام، ارزش به حساب آید، احساس عزتمندی منوط به احساس مشاركت در سازندگی اجتماع نیست؛ بلكه صرفاً با احراز پست به دست میآید.
●برخی از آثار اشتغال زنان به جنبه درآمدزایی آن بازمیگردد؛ از جمله:
۱ ـ امكان پشتیبانی اقتصادی آنان از خانواده فراهم میگردد. در اینجا زن، نقش معین همسر و یا سرپرست اقتصادی خانوار را (در صورت ناتوانی، طلاق و فوت همسر و یا عدم انجام مسئولیت اقتصادی توسط وی) عهدهدار است. فعالیت زن، در فرض اول گرچه به بالا رفتن درآمدهای خانواده و برخورداری از تسهیلات رفاهی بیشتر میانجامد، اما ضرورتاً رضایتمندی و آرامش بیشتر را به ارمغان نمیآورد. احساس رضایتمندی منوط به برقراری نوعی تعادل میان امكانات و خواستههاست. بنابراین اگر در فرض توسعه امكانات، سطح انتظارات نیز بالاتر رود، افزایش درآمدها صرفاً به حرص مصرف دامن زده است، نه به نشاط و لذت خانواده. در فرض دوم، اما فعالیت اقتصادی زن ضامن بقای خانواده است، بهویژه در شرایطی كه حمایتهای دولتی ناكامی باشد و سیستم حمایتی دیگری از جمله حمایتهای خویشاوندی نیز موجود نباشد.
۲ ـ برخورداری از اقتدار اقتصادی و كم شدن وابستگی اقتصادی به همسر، سبب تغییراتی در روابط زن و مرد و سرپرستی خانواده میشود به گونهای كه در شكل جدید، مرد كانون اقتدار خانواده و سرپرست آن نیست. این نكته بهویژه برای فمینیستها حایز اهمیت است. در نگاه آنان، اشتغال زنان به استقلال اقتصادی میانجامد و قدرت اقتصادی زن، معادله قدرت سیاسی را در خانواده بر هم میزند و شكل جدیدی از خانواده متولد میشود كه مردسالار نیست. بنابراین میتوان انتظار داشت كه كشمكشهای خانوادگی نیز افزایش یابد، مگر آنكه فرهنگ مسلط نیز اشكال جدید روابط خانوادگی را به رسمیت شناسد.
۳ ـ استقلال مالی زن به كم شدن نگرانی از آینده منجر میشود كه از یك سو، آرامشبخش و از سوی دیگر مشكلساز است.
قطع وابستگی اقتصادی و كم شدن احساس نیاز به همسر، آستانه تحملپذیری را كاهش و میل به جدایی را با احساس مشكلاتی در زندگی زناشویی، افزایش میدهد.برخی آمار در كشورهای غربی نشان میدهد كه آمار طلاق در خانوادههایی كه زنان شاغل دارند تا چهار برابر خانوادههای دیگر است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست