شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
انقلاب دوم
"ما ظننتم ان یخرجوا و ظنوا انهم ما نعمتم حصونهم من الله فاتیهم الله من حیث لم یحتسبوا و قذف فی قلوبهم الرعب یخربون بیوتهم بایدیهم و ایدی المؤمنین فاعتبروا یا اولی الابصار" (۱)
تاریخ دویستساله اخیر مشحون از مبارزات مستمر و پیگیر و موثر مستضعفین علیه مستكبرین بوده است، این مبارزات كه از افت و خیزهای فراوانی برخوردار بوده است اغلب به نامرادی و ناكامی مستكبرین انجامیده است. این وضعیت تا پیدایش سلاحهای مدرن امروزین ادامه داشت، ولی پس از تكمیل سلاحهای كلاسیك و كشتار جمعی، این معادله تا حد زیادی به هم خورد و جبهه كفر تقویت گردید.
یكی از مبارزات تاریخساز و پیروز، كه به رغم تواناییهای غیر قابل انكار استكبار، پیروزی از آن جبهه مستضعفین گردید انقلاب اسلامی در ۲۲ بهمن ۵۷ بود، و در تكمیل و تعمیق این پیروزی اشغال لانه جاسوسی در سیزدهم آبانماه ۱۳۵۸ بود. اشغال لانه جاسوسی امریكا از ابعاد مختلف حایز اهمیت است، ولی به نظر میرسد كه اهمیت این كار عظیم از نظر سیاسی قابل توجهتر باشد.
●تفوق نظامی سیاسی امریكا بر شوروی
در شرایطی كه امریكا خود را ابرقدرت بلامنازع میدانست و به دلیل تنوع و تولید انبوه سلاحهای استراتژیك بر رقیب خود، تفوق یافته بود، بحران گروگانگیری و یا به زبان و بیان بهتر اشغال لانه جاسوسی كاخ سفید در تهران، نشان ناتوانی امریكا و بلا اثر بودن سلاحهای استراتژیك در برابر اراده ملت ایران بود.
●امضای قرارداد سالت و اوج قدرت آمریكا
آمریكا زمانی موافقت كرد كه پیمان سالت ۱ (۲) و سالت ۲ (۳) را امضا كند كه از هر نظر به توانایی خود نسبتبه شوروی اطمینان داشت و به قولی امریكاییان زمانی كه شوروی را در ضعف نسبی دیدند به امضای معاهده محدودیتسلاحهای استراتژیك راضی شدند لذا به یاد داریم هنگامی كه در جریان جنگ ویتنام هواپیماهای سنگین ب - ۵۲ امریكایی ویتنام شمالی بخصوص هانوی و بندر استراتژیك هایفونگ را بین سالهای ۶۸ تا ۷۲ بمباران میكردند (۴) ریچارد نیكسون رئیس جمهوری وقت امریكا سفری به شوروی داشت و سران كاخ كرملین از ترس و وحشت لب فرو بسته بودند و در میهمانی شامی كه برژنف به احترام وی ترتیب داد سران كرملین به سلامتی رئیس جمهوری خون آشام امریكا جام به جامش میزدند. این فراز تاریخی برای ترسیم و تصویر قدرت جهنمی امریكا كافی است.
●ایران جزیره ثبات
از طرف دیگر ایران جزیره آرامش و ثبات بود. هیچ كشوری در آسیا برای واشنگتن اهمیت ایران را نداشت. اهمیت موضوع زمانی روشن میشود كه امریكا سمینار منطقهایی برای سفیرانش در آسیا را در تهران منعقد میكرد و مقامات ارشد وزارت امور خارجه امریكا جهت توجیه سفرایش به تهران میآمدند و با موفقیتسمینار را برگزار میكردند.
●نقش شاه در حفظ منافع غرب
نقش شاه نیز در سیاستخارجی امریكا و بخصوص در منطقه قابل ملاحظه بود. چه شاه كشور را عملا به جولانگاه امریكاییها تبدیل كرده بود. زیرا اولا امریكاییها با كنترل كامل شوروی توسط دستگاههای مجهزی كه در ارتفاعات شمالی كشور بخصوص پایگاه بهشهر نصب كرده بودند كلیه تحركات روسها را تحت نظر داشتند. ثانیا ایران به عنوان دژ تسخیر ناپذیر غرب بعد از اسرائیل با تمام توان از منافع آمریكا و متحدینش در منطقه حراست میكرد.
●آشفتگی خواب راحت استكبار
پیروزی انقلاب اسلامی پایگاه عظیم غرب را در ایران فرو ریخت و خواب راحت استكبار را آشفته ساخت. هنوز غرب در خلسه ضربه كاری انقلاب اسلامی بود كه با تسخیر لانه جاسوسی امریكا، دومین ضربه دردناك و شكننده را از انقلاب اسلامی دریافت كرد. حركتی كه به تعبیر بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، حضرت امام خمینی رضوان الله تعالی علیه، بزرگتر از پیروزی انقلاب اسلامی بود. (۵) و این خود آغاز بحرانی عظیم بود كه كاخ سفید و همپیمانان و هوادارانشان را بشدت در موضع انفعال قرار داد، و ناتوانی و زبونی امریكا را برملا ساخت. استكبار را آسیب پذیر نمود و همه ترفندها و اندیشهها و رایزنیهایش را ناكام گذاشت و كاری هم از سلاحهای استراتژیكش بر نیامد.
●گیجی و سردرگمی واشنگتن در ماجرای گروگانگیری
امریكا از ماجرای گروگانگیری یكه خورد، قلبش به تپش افتاد، گیج و منگ شد. و در یك جمله به سرگیجهای گرفتار شد كه چونان محجورین قدرت تصمیمگیری را نداشت.
این ماجرا را بهتر است از زبان نزدیكترین مشاوران كارتر یعنی خامیلتون جوردن، رئیس ستاد كاخ سفید، در بحران گروكانگیری بشنویم:
ساعت چهار و نیم صبح تلفن اتاق من زنگ زد. در حدود یك دقیقه طول كشید تا با صدای زنگهای مكرر تلفن از خواب بیدار شدم و به یاد بیاورم كه در كجا هستم. در تاریكی به دنبال كلید چراغ و سپس تلفن گشتم تا اینكه توانستم گوشی را بردارم. صدایی از گوشی تلفن گفت: آقای جوردن. . . به ما خبر دادهاند كه سفارت امریكا در تهران از طرف عدهای اشغال شده و كاركنان سفارت به اسارت گرفته شدهاند. . .
گفتم: خدای من! . . . آیا كسی هم زخمی شده یا كسی كشته شده است؟ افسر نگهبان جواب داد: تا آنجایی كه ما میدانیم نه، ولی هنوز اطلاعات كاملی در دست نداریم. (۶)
●كاخ سفید هیجانزده و بیحال و افسرده
بقیه مسایل را بهتر است از زبان جوردن بشنویم:
هفته تبآلود و گیجكنندهای را پشتسر گذاشتیم. روز یكشنبه گذشته پرزیدنت كارتر در یك جلسه سری شورای امنیت ملی اظهار داشت كه در نظر دارد یك رشته اقدامات تنبیهی علیه ایران آغاز كند و این كار را با قطع خرید نفت ایران از طرف امریكا آغاز میكند. بعضی از اعضای شورای امنیت ملی با این تصمیم موافق نبوده و استدلال میكردند كه این اقدام بودن اینكه تاثیر زیادی برای ایران داشته باشد موجب كمبود و افزایش بهای سوخت در امریكا خواهد شد و نارضاییهایی به وجود خواهد آورد. با وجود این كارتر روی تصمیم خود پافشاری كرد و گفت: ایرانیها باید بفهمند كه زندگی گروگانهای امریكایی برای ما بیش از نفت آنها ارزش دارد و مردم امریكا هم باید آماده فداكاری برای آزادی گروگانها باشند. (۷)
بیتصمیمی و بلاتكلیفی، خستگی و بحران كوبنده و در یك جمله ندانم كاری را از برنامه فوق بخوبی میتوان فهمید.
●افشاء كن، افشاء كن
از طرف دیگر هر روز كه از اشغال لانه جاسوسی میگذشت. اسناد غیر قابل انكاری از ناحیه دانشجویان مسلمان پیرو خط امام دال بر دخالت آشكار امریكا در امور داخلی كشور برملا میگردید و مردم سلحشور و آزاده كشورمان با حضور در مقابل در ورودی جاسوسخانه ضمن حمایت از دانشجویان شعار میدادند: "دانشجوی خط امام افشا كن افشا كن".
امریكا به سر گیجه عجیبی دچار شده بود. زیرا:
۱- جاسوسانش به گروگان درآمده بودند و كاری برای رهایی آنها از دستش بر نمیآمد و به فرموده امام راحلمان "آمریكا هیچ غلطی نمیتواند بكند" و الحق كه هیچ غلطی نمیتوانستبكند.
۲- فشار افكار عمومی آمریكا بر روی كاخ سفید هر روز افزایش مییافت.
۳- انتشار اسناد لانه جاسوسی كه دخالتبیچون و چرای امریكا را بروشنی در امور داخلی ایران نشان میداد.
۴- افشای چهرههای بظاهر مردمی ولی آمریكایی در ایران و منطقه دنیا كه این دو مسئله استراتژیهای دراز مدت امریكا را به صورت وحشتناك به هم ریخت. (۸)
۵- معضل وجود شاه مفلوك به عنوان تبلور جنایات آمریكا در ایران و منطقه كه هیچ جای دنیا پناهندگی نداشت.
جردن مینویسد:
"جلوگیری كشورهای دنیا از ورود شاه فقط به خاطر جنایتهای بیشمار وی در طول ۳۷ سال سلطنت نكبتبار وی نبود. شاه امروز بسان گوی سرگردانی میمانست كه از همه لگد میخورد. و هیچكس حاضر به پذیرش وی نبود. چه، خوف آن را داشت كه كشور خود را دستخوش بحران نماید. از طرفی دانشجویانی كه سفارت و جاسوسان را در اختیار داشتند استرداد شاه را از امریكا میخواستند. "
●كاخ سفید پنجه در پنجه بحرانیترین بحرانها
حضور شاه در امریكا كه ظاهرا برای معالجه ولی در حقیقتبرای باز گرداندن وی به سلطنت و یا حداقل حمایت از جریانهای ضد انقلابی صورت گرفته بود. بحران را تشدید كرد و با تقاضای استرداد شاه توسط ایران مشكلی جدی بر مشكلات امریكا افزوده گردید.
نویسنده:علی محمد بشارتی
پینوشتها:
۱. سوره حشر، آیه ۲
۲. قرارداد سالتیك، در ماه می ۱۹۷۲ بین نیكسون و برژنف در مسكو به امضا رسید.
۳. قرارداد سالت دو، در ۱۸ ژوئن ۱۹۷۹ بین كارتر و برژنف امضا شد.
۴. كتاب "جنگ ویتنام" و كتاب "یك ویت كنگ یك میلیون دلار".
۵. صحیفه نور
۶. كتاب "بحران" اثر هامیلتون جوردن ص ۱۹ و ۲۰
۷. همان ماخذ، ص ۴۴
۸. اسناد لانه جاسوسی از شماره ۱ تا ۱۰
۹. بحران / ص ۷۰
۱۰. لوید كاتلر مشاور حقوقی كارتر
۱۱. بحران / هامیلتون جوردن
۱۲. تا ۱۷ بحران / هامیلتون جردن
۱۸. جنگ حقیقی، نوشته ریچارد نیكسون
۱۹. ماخذ / ص ۷۵ و ۱۳۴
۲۰. پاییز خشم، نوشته حنین هیكل
منبع : مجله حضور ، شماره ۲
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست