چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

یائسگی بحران میانسالی در زنان


یائسگی بحران میانسالی در زنان

خانم های میانسال بخوانند

خیلی از زنانی که به دوره یائسگی پا می‌گذارند از اینکه دچار عوارض گوناگونی می‌شوند تعجب می‌کنند،‌ اما واقعیت این است که بسیاری از زنان این مشکل را تجربه می‌کنند و باید بدانند طیف این علائم چقدر متنوع است و هرکدام از این علائم را چگونه می‌توان برطرف کرد .

● هورمون هست، اما...

بسیاری از مشکلات زنان پس از ورود به دوره یائسگی ناشی از هورمون‌هاست، البته برخلاف تصور بسیاری از زنان، خانم‌های یائسه هم ترشح هورمون را دارند فقط میزان و نسبت ترشح هورمون‌ها تغییر می‌کند. اگر میزان ترشح هورمون‌ها در سطح مناسبی باشد. می‌توان از بسیاری از مشکلات مثل از دست دادن بافت استخوانی، از دست دادن موها و چاق شدن جلوگیری کرد. در این مطلب به صورت فهرست‌وار به مشکلات اصلی زنان در دوره یائسگی اشاره و درمورد هرکدام راه‌حل‌ها و شیوه‌های درمانی مناسب و دردسترس پیشنهاد می‌شود.

● این اتفاق برای‌تان عجیب است؟

۱- لکه‌بینی یا خونریزی‌های زنانه

به هرحال ممکن است خانم‌ها حتی چندسال پس از شروع دوره یائسگی هم شاهد لکه‌بینی و خونریزی باشند. درکل تعریف لکه‌بینی و خونریزی در زنان یائسه این است که آنها حداقل برای مدت ۱۲ ماه هیچ دوره ماهانه‌ای را تجربه نکرده باشند و پس از آن برای یک یا چندبار خونریزی یا لکه‌بینی را تجربه کنند. اولین قدم در چنین مواردی مراجعه به یک پزشک متخصص زنان و زایمان است که معاینات و آزمایش‌های لازم را در این مورد انجام داده و علت‌های احتمالی را بررسی و تشخیص لازم را بدهد و درصورت لازم درمان را شروع کند. برخی از علت‌های شایع خونریزی یا لکه‌بینی در دوره پس از یائسگی، نامنظم بودن و عدم تعادل هورمونی، پولیپ‌ها یا تغییرات دیگر در بافت واژن یا رحم است. در بیشتر موارد علت بروز این مسئله علت مهمی نیست اما از آنجایی که برخی علت‌های این مسئله می‌تواند جدی و مهم باشد، حتما باید به متخصص زنان مراجعه کرد تا پس از بررسی مشخص شود که علت بروز این اتفاق چیست.

● گاهی کوره آتش می‌شوید؟

۲- گرگرفتگی و گل انداختن

اگر پس از ورود به این مقطع از زندگی‌تان دچار احساس گرگرفتگی می‌شوید، بدانید که تنها نیستید. جالب است بدانید که برخی زنان حتی تا ۷۰سالگی هم این احساس‌ها را تجربه می‌کنند که البته درمورد آنها به‌نظر می‌رسد مسائلی مثل میزان بالای اضطراب، شیوه نامناسب زندگی و حتی اضطراب مزمن هم در این مورد دخیل است. باید گفت در دوره پس از یائسگی میزان ترشح هورمون استروژن از تخمدان‌ها کاهش می‌یابد و بدن به دنبال جایگزین کردن هورمون استروژن از نقاط دیگر (مثلا از غدد فوق کلیوی) است. اما ممکن است با بالا رفتن سن غدد فوق کلیوی نتوانند این وظیفه را به انجام برسانند و اینگونه می‌شود که ترشح نامنظم هورمون استروژن می‌تواند باعث بروز حالت گرگرفتگی و احساس گل انداختن صورت در زنان شود.

چه کار می‌توانید انجام دهید: یک زن در تمام طول زندگی‌اش ترشح هورمون‌ها را در بدنش دارد، فقط باید این ترشح هورمونی تعادل مناسب را داشته باشد. نتیجه مطالعات ۲۵ساله یک گروه پزشکی در دانشگاه پنسیلوانیا نشان داده، بهترین راه برطرف کردن این احساس گرگرفتگی شیوه درمانی چند لایه است که شامل استفاده از مکمل‌ها، آزمایش‌های منظم سنجش هورمونی، تغییرات در سبک زندگی و رژیم غذایی مناسب است.

● از طاسی می‌ترسید؟

۳- نازک شدن موها و ریزش مو

برای بسیاری از زنان نازک شدن و از دست دادن مقادیر قابل توجهی از موها، از مهم‌ترین دل‌نگرانی‌های دوره یائسگی است. یک علت اصلی این اتفاق می‌تواند برهم خوردن تعادل میان هورمون‌های تستسترون و استروژن باشد که در گذر زمان بدتر هم خواهد شد. البته ریزش موها می‌تواند به علت کمبود برخی مواد مغذی یا ناشی از تجربه کردن مقدار بالایی از اضطراب باشد.

چه کار می‌توانید انجام دهید: اولین کاری که باید انجام دهید این است که از خودتان بپرسید: «وضعیت تغذیه من چطور است؟» برای آنکه سیکل رشد موهای شما حالت مناسبی داشته باشد و از نازک‌شدگی و ریزش موها جلوگیری کنید، استفاده از رژیم غذایی با اندکس کلیسمیک پایین و مکمل‌‌های غذایی و معدنی مناسب می‌تواند مفید باشد. برای آنکه رژیم غذایی مناسبی داشته باشید، ویتامین A و B (به‌خصوص بیوتین) و نیز ویتامین‌های C، D، E، کلسیم، منیزیم، روی و آهن به همراه اسیدهای چرب امگا۳ می‌تواند بسیار موثر باشد و به موهای شما کمک کند.

● مشکلی که کسی از آن صحبت نمی‌کند

۴- تغییرات واژن

بسیاری از زنانی که پا به دوره منوپوز (یائسگی) می‌گذارند، تغییراتی را در واژن خود تجربه می‌کنند که علائم آن می‌تواند بسیار متفاوت باشد؛ کمی خارش، خشکی محیط، احساس ناراحتی و از دست دادن تمایل به ارتباط جنسی برخی از این علائم هستند. تغییراتی که به نازک شدن و خشکی بافت دیواره واژن می‌انجامد، می‌تواند ناشی از کاهش میزان استروژن در بدن باشد. از آنجایی که بسیاری از زنان از بیان کردن این موضوع خجالت می‌کشند و به پزشک مراجعه نمی‌کنند، علائم آنها شدیدتر شده و درمان آنها سخت‌تر می‌شود.

چه کار می‌توانید انجام دهید: درمان در این مورد به افزایش ضخامت و افزایش ثبات دیواره واژن متمرکز است. در مورد بسیاری از زنان، نوشیدن مایعات به اندازه کافی، استفاده از پمادهای موضعی حاوی ویتامین E و استفاده از پمادهای نرم‌کننده موضعی می‌تواند مشکل را به اندازه زیادی کاهش دهد. در زنانی که دچار از بین رفتن بافت واژن (آتروفی واژن) می‌شوند استفاده از ترکیبات استروژن موضعی می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد.

● یک مشکل خجالت‌آور

۵- مشکل بی‌اختیاری ادراری

مشکل بی‌اختیاری ادراری در میان زنان مسن یک مشکل بسیار شایع است. مشکلاتی مثل تکرر ادرار یا احساس نیاز به دفع و احساس اضطرار در دفع ادرار ناشی از نازک شدن و ضعیف شدن عضلات لگن و نیز ناشی از ضعیف شدن بافت همبند لگن است. البته مسائلی مثل اضافه وزن، مقاومت به انسولین و نیز استفاده از برخی مواد محرک هم می‌تواند در این زمینه تاثیر داشته باشد.

چه کار می‌توانید انجام دهید: باید این را بدانید که اگر هرچه زودتر دنبال برطرف کردن علائم ادراری باشید، به پاسخ بهتری خواهید رسید و درمان شما راحت‌تر خواهد بود. برای گروهی از زنان تنها استفاده از کرم‌های موضعی استروژن برای چندروز می‌تواند همه مشکلات‌شان را برطرف کند. همچنین برخی ورزش‌های خاص برای عضلات کف لگن هم می‌تواند در این زمینه کمک‌کننده باشد. طب سوزنی هم توانسته در بسیاری از زنان این مشکل را حل کند. باید از یک متخصص تغذیه کمک بگیرید تا غذاهای محرک مثانه را از رژیم‌غذایی خود حذف کنید. اگر دیابت دارید یا دچار اضافه وزن هستید، بدانید که این مسائل می‌تواند مشکل شما را بدتر کند. درنهایت هم تکنیک‌های جدید جراحی‌های کوچک یا حتی عمل‌های غیرجراحی مثل لاپاروسکوپی هم می‌تواند به درمان شما کمک کند.