دوشنبه, ۶ اسفند, ۱۴۰۳ / 24 February, 2025
مجله ویستا

گوجه فرنگی یا سیب طلایی یا سیب عشق


گوجه فرنگی یا سیب طلایی یا سیب عشق

چگونه انتخاب کنیم, کجا بخریم, چی بپزیم

گوجه‌فرنگی که امروزه یکی از رایج‌ترین و پرمصرف‌ترین صیفی‌جات در جهان است، برای سالیان متمادی به نام سیب طلایی یا سیب عشق معروف بود و تنها یک گیاه زینتی مورد استفاده در باغچه‌ها بود. گوجه‌فرنگی به خانواده سیب‌زمینی تعلق دارد و با وجود اینکه در علم گیاه‌شناسی یک میوه تلقی می‌شود، اغلب به عنوان تره‌باره شناخته می‌شود.

تاریخچه: گوجه‌فرنگی، گیاه بومی آمریکای‌جنوبی است که بنا به شواهد ژنتیکی خاستگاه ابتدایی آن نقاط مرتفع و کوهستانی پرو بوده است. نوشته‌های برجامانده از تمدن آزتک‌ها نشان می‌دهد که آنها اولین پرورش‌دهندگان گوجه‌فرنگی بودند و آن را همراه با ذرت، فلفل و نمک مصرف می‌کرده‌اند.در مورد انتقال گوجه‌فرنگی به اروپا دو نظریه وجود دارد. عده‌ای ار نان کورتز کاشف اسپانیایی و گروهی دیگر کریستف کلمب را نخستین فردی می‌دانند که این گیاه را به اروپاییان معرفی کرد.

۹۳ تا ۹۵ درصد گوجه‌فرنگی از آب تشکیل‌شده و یکی از مهم‌ترین ترکیبات موجود در آن لیکوپن است که از قوی‌ترین آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی و ضدسرطان است.

● خواص دارویی

گوجه‌فرنگی به دلیل دارا بودن ویتامین‌های مختلف لیکوپن دارای خاصیت ضدسرطانی بسیار بالایی است و در پیشگیری از سرطان سینه و پروستات بسیار موثر است. لیکوپن در عین حال از روند پیر شدن سلول‌ها جلوگیری می‌کند و به دلیل دارا بودن انواع ویتامین برای مقابله با سرماخوردگی بسیار موثر است. علاوه بر این گوجه‌فرنگی برای مبتلایان به درد مفاصل، نقرس و روماتیسم نیز توصیه می‌شود. استفاده از گوجه‌فرنگی برای تسکین دردهای عصبی، رفع بی‌اشتهایی و افزایش شیر مادر نیز تاثیرگذار است.

تنوع: امروزه نزدیک به ۷۵۰۰ نوع گوجه‌فرنگی در سراسر جهان، به اندازه‌ها، اشکال، رنگ‌ها و طعم‌های مختلف کشت می‌شود. قطر انواع گوجه‌فرهنگی از یک سانتیمتر (گوجه‌فرنگی گیلاسی) تا ۱۰ سانتیمتری (گوجه‌فرنگی گوشت گاوی) متغیر است. رنگ گوجه‌فرنگی نیز بسیار متنوع است و به رنگ‌های قرمز، زرد، نارنجی، صورتی، بنفش سیاه، سبز و سفید دیده می‌شود. اما گوجه‌فرنگی موجود در بازار ایران قرمزرنگ بوده و در این اواخر گوجه‌فرنگی گیلاسی زرد نیز به بازار عرضه شده است. گوجه‌فرنگی موجود در بازار ایران محدود به انواع گوجه‌فرنگی تخم‌مرغی، آلویی، گلخانه‌ای و گیلاسی است.

گوجه‌فرنگی در ایران: گوجه‌فرنگی در اوایل قرن نوزدهم با نام بادمجان ارمنی یا رومی از طریق سفرهای مکرر خاندان قاجار به اروپا، وارد ایران شد و در ابتدا گیاهی درباری بود و تنها به صورت پخته مصرف می‌شد. چون تصور بر آن بود که گوجه‌فرنگی خام زهرآگین و کشنده است. در حال حاضر ایران پس از چین، ایالات متحده، ترکیه، هند و ایتالیا، ششمین تولیدکننده گوجه‌فرنگی است.

مصرف: گوجه‌فرنگی جزو معدود گیاهانی است که به صورت خام. در سالاد، کبابی، پخته، سس، رب و حتی به عنوان نوشیدنی استفاده می‌شد.

گوجه‌فرنگی به دلیل دارا بودن خاصیت اسیدی، ذخیره‌سازی و نگهداری آن در انبار به صورت خام، سس و رب آسان است و در کشورهای حوزه مدیترانه به صورت ورقه‌های نازک خشک شده و در روغن زیتون نیز نگهداری و مصرف می‌شود. در ایران نیز در استان کرمان گوجه‌فرنگی خشک آماده، عرضه و مصرف می‌شود.

در هنگام خرید گوجه‌فرنگی و برای نگهداری آن نکات زیر را در نظر بگیرید:

۱ - هنگام خرید گوجه‌فرنگی، آنهایی را انتخاب کنید که سفت و کاملا قرمز هستند. اگر ناچار بودید گوجه‌فرنگی انتخاب کنید که قسمت بالایی آن نرسیده است، بخرید یا آن قسمت را جدا کنید و یا دو، سه روز آن را در کیسه پلاستیکی خارج یخچال نگه‌دارید تا برسد.

۲ - اگر گوجه‌فرنگی زده‌دار بود، حتی الامکان از مصرف آن بپرهیزید، زیرا داخل آن مکان مناسبی برای رشد باکتری‌هاست.

۳ - برای نگهداری گوجه در یخچال حتما قبلا آن را شسته و خشک کرده و در یک سبد در یخچال بگذارید، با این روش طول عمر گوجه بیشتر می‌شود.

۴ - اگر رنگ گوجه بیش از اندازه قرمز بود و به سیاهی می‌زد به این معنی است که مدت طولانی در سردخانه نگهداری شده و پوست آن سفت و داخل آن پوک است.

۵ - اگر گوجه بیش از مقدار نیاز خریدید آن مقدار را که نیاز ندارید شسته، خشک کرد و در کیسه پلاستیکی داخل فریزر نگهداری کنید. برای مصرف آسان‌تر می‌توانید گوجه را پوره کرده و در کیسه داخل فریزر بگذارید.

۶ - بعضی از کارخانه‌های تولید کننده رب در زمان تهیه آن مقداری کدو به رب گوجه‌فرنگی اضافه می‌کنند. برای آگاه شدن از این موضوع ۲/۱ قاشق غذاخوری از رب را در یک لیوان آب گرم حل کنید، اگر کاملا در آب حل شد، گوجه‌فرنگی خالص است و اگر ذراتی در آب شناور بود، از کدو در تهیه آن استفاده شده است.

۷ - برای پوست کندن گوجه‌فرنگی پوست آن را با نوک چاقو سوراخ کرده و یک دقیقه در آب جوش قرار دهید، پس از آن خارج کرده و آب سرد روی آن گرفته و پوست آن را به آسانی جدا کنید.

۸ - اگر گوجه‌فرنگی را با لیموترش یا سبزیجات دیگر در یک ظرف نگهداری کنید، گوجه‌فرنگی را رو بچینید تا براثر فشار له نشود.

۹ - گوجه‌فرنگی‌های نرم شده را پوره کرده و در غذا استفاده کنید.

۱۰ - اگر از رب گوجه‌فرنگی در غذا استفاده می‌کنید، ابتدا آن را یکی، دو دقیقه تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته شود.

۱۱ - به خاطر داشته باشید که طعم رب گوجه‌فرنگی در غذا غالب می‌شود. بنابراین برای هر غذایی از آن استفاده نکنید.