چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
نگذارید خورشید چشم هایتان را ببیند
چشم حساسترین عضو بدن است و در عین حساسیت زیاد در معرض تهدیدات محیطی فراوانی است متاسفانه بدون آن که متوجه باشیم وقتی دچار بیماری چشم می شویم که هزینه زیادی برای درمان آن باید بپردازیم و ممکن است مقداری از بینایی خود را نیز از دست بدهیم این در حالی است که بیش از۷۰ درصد اطلاعات زندگی ما از طریق چشم دریافت می شود و اعضای دیگر فقط تا حد محدودی امکان جایگزینی چشم را دارند (مانند گوش یا حس لامسه) به همین دلیل و برای شناخت بیشتر بیماری های شایع چشم ، گفتگویی با دکتر محمدعلی جوادی رئیس بانک چشم کشور انجام داده ایم که در پی می آید.
● مهمترین بیماری های شایع چشم کدام است؟
▪ معمولا عیوب انکساری ، بیشترین بیماری های چشم را تشکیل می دهد که این عیوب را می توان با تجویز عینک رفع کرد از دیگر بیماری های شایع چشم می توان به بلفاریت یا خارش و شوره پلکها اشاره کرد پس از این می توان به کاتاراکت یا آب مروارید اشاره کرد.
بخشی از بیماری های چشم به بیماری های مربوط به کهولت سن مربوط می شود که به اصطلاح ماکولای ناشی از سن نام دارد آب سیاه یا گلدکرم نیز از بیماری های شایع چشم است ؛ اما گاهی بر اثر ضربه ، پارگی شبکیه نیز اتفاق می افتد.
● اثرات سو بیماری قند یا دیابت و بالاخره کدورت های قرنیه که منجر به پیوند قرنیه می شود نیز ازجمله بیماریهای چشم است عیوب انکساری چگونه هستند و چگونه می توان آنها را تشخیص داد؟
▪ عیوب انکساری به سه صورت تظاهر می کنند: نزدیک بینی ، دوربینی و مخلوط هر دو عیوب انکساری در بچه ها بیشتر از بزرگسالان شایع است و بیشتر هفت تا نه سال اول عمر را در بر می گیرد این مساله اهمیت زیادی دارد و باید آن را در حد واکسیناسیون جدی گرفت.
● سازمان بهداشت جهانی توصیه کرده چشم اطفالسه تا چهار ساله از نظر عیوب انکساری بررسی شود و چنانچه چشم عیب انکساری دارد حتما عینک تجویز شود اگر عینک مناسب در این سنین تجویز شود این احتمال وجود دارد که به دلیل شکل گیری چشم در نه سالگی عیوب انکساری به شکل تنبلی چشم خود را نشان دهد بهترین وسیله اصلاح عیوب انکساری عینک و بعدا لنز است.استفاده از عینک چه محدودیت هایی دارد؟
▪ استفاده از عینک با شماره های معتدل محدودیت ندارد اما اگر شماره آن بالا رود دو مشکل به وجود می آید: نخست این که شکل ظاهری فرد به خاطر استفاده از شیشه های ضخیم ناخوشایند می شود. دوم این که سنگینی عینک ممکن است برای افراد با مشاغل خاص مانند دکترها ، ورزشکاران مشکلاتی به وجود آورد که در این صورت توصیه می شود از لنزهای تماسی استفاده شود.
● لنزها به چند دسته تقسیم می شوند؟
▪ لنزها به دو دسته نرم و سخت تقسیم می شوند که لنزهای نرم کاربرد راحتی دارند و به وسیله بیماران بهتر تحمل می شوند لنزهای سخت با وجودی که قابل تحمل کمتری دارند اما مشکلات کمتری هم به وجود می آورند. به طور متوسط خطر عفونت در لنز نرم ده برابر لنز سخت است البته بجز دو مورد گفته شده
● درباره عینکهای شماره بالا ممکن است عده ای هم به حالت زیبایی نخواهند از عینک استفاده کنند این افراد برای حل قطعی مشکلشان چه باید بکنند؟
▪ این افراد در سالهای اخیر به لیزر تمایل پیدا کرده اند عمل لیزر برای اصلاح عیوب انکساری از سال نودودو عمومیت پیدا کرده است.
●آیا روش عمل با لیزر یکسان است؟
▪ خیر در حال حاضر دو روش لیزر و لیزیک وجود دارد که در ایران و حتی شهرستان ها نیز مراکز لیزر چشم پزشکی به وجود آمده و اگر شخص مشکلی در قرنیه نداشته باشد و فشار داخل چشم وی نیز عادی باشد، می تواند از این روش استفاده کند.
● موفقیت این عمل چقدر است؟
▪ باید توجه کرد که این عمل نوعی جراحی است و هر چند خیلی موفقیت آمیز است ، ولی یکی دو درصد احتمال بروز مشکل وجود دارد که این مشکلات به صورت عفونت )خیلی نادر( و اصلاح ناخواسته برمی گردد.
● آیا عوارض این عمل قابل کنترل است؟
▪ این عوارض را می توان کنترل کرد، ولی بعدها خالی از اشکال نخواهد بود مثلا التهابات قابل کنترلند ولی زمان زیادی می گیرد و به همین ترتیب هزینه زیادی به بیمار تحمیل می کنند اصلاح ناخواسته نیز مجددا قابل برگشت است.
● چرا آب مروارید همچنان به عنوان مشکل مطرح چشم پزشکی شایع است؟
▪ افراد مبتلا به آب مروارید به دو گروه تقسیم می شوند: اطفال و بزرگسالان اطفال عمدتا به صورت مادرزادی دچار این بیماری می شوند و عمل آن کاملا تخصصی است در بزرگسالان ، آب مروارید بتدریج با کدورت عدسی آغاز می شود ولی به طور معمول کدورت همراه با کاهش دید آب مروارید شناخته می شود.
● بیماری در چه زمانی از زندگی طفل شروع می شود؟
▪ بیماری ممکن است از همان بدو تولد شروع شود و اگر شدید باشد حتی خود مادران می توانند این مشکل را در تاریکی تشخیص دهند؛ به این نحو که چشمان طفل در تاریکی درخشش خاصی پیدا می کند، اما معمول است که نوزادان بمحض تولد، به وسیله متخصص اطفال یا چشم پزشک معاینه شود.
● آب مروارید در بزرگسالان چگونه است؟
▪ آب مروارید در بزرگسالان اکتسابی است که ممکن است براثر ضربه یا دیابت به وجود آید اما شایع ترین علت آب مروارید در بزرگسالان ، مربوط به سن می شود که تقریبا می توان گفت تمام افراد پس از چهل پنجاه سالگی به این بیماری دچار می شوند.
● چه موقع باید آب مروارید عمل شود؟
▪ اگر کدورت آنقدر شدید باشد که در اعمال روزمره بیمار اختلال ایجاد کند آن وقت عمل جراحی لازم است این عمل جراحی سهل و ممتنع است یعنی عملی ساده دارد اما ضمانت آن صددرصد نیست به همین دلیل به افرادی که دید نسبتا خوبی دارند (دید نزدیک) توصیه نمی شود آب مروارید را عمل کنند.
● آیا این بیماری منجر به کوری نمی شود؟
▪ این بیماری در موارد نادر که تبدیل به آب سیاه می شود، کوری به وجود خواهد آورد.
● آیا درمان دارویی دارد؟
▪ داروهایی وجود دارد که بنا به تبلیغ سازندگان می تواند جلوی پیشرفت بیماری را بگیرد اما به هر حال این داروها بیشتر تبلیغاتی است.
● بیماری کهولت چشم یا نقطه زرد چیست؟
▪ با افزایش سن ، نقطه زرد که عامل تبدیل پیامهای نوری چشم به تکانه های عصبی است پوسیده شده و از میان می رود و منجر به کاهش دید، بویژه دید نزدیک می شود، گاهی با لیزر می توان از پیشرفت این بیماری جلوگیری کرد ولی معمولا درمان خیلی مناسبی برای آن وجود ندارد البته اخیرا به صورت تجربی با روش موسوم به فوتوداینامیک موفقیت هایی به دست آمده که جنبه تجربی دارد به هر حال مبتلایان به این عارضه می توانند برای مطالعه از ذره بین و چراغهای پرتوزا استفاده کنند.
● بیماری آب سیاه چه تفاوتی با آب مروارید دارد؟
▪ بیماری آب سیاه یا گلوکوم بر خلاف آب مروارید، برگشت پذیر نیست البته ممکن است این بیماری به دنبال آب مروارید پیش آید، ولی می توان علل عمده آن را سن و مسائل ژنتیکی دانست.
● در ایران چند درصد از مردم به این بیماری مبتلا هستند؟
▪ آمار دقیقی در دست نیست اما حدود یک و نیم درصد افراد بالای چهل سال مستعد و دارای آب سیاه شناخته شده اند به دلیل ارثی بودن بیماری ، توصیه می شود افراد بالای چهل سال اگر سابقه بیماری در خانواده خود دارند حتما سالی یک بار با کلیه اعضای خانواده معاینه فشار داخل چشم شوند. بیماری در مراحل ابتدایی خود را نشان نمی دهد و ممکن است با پیشرفت خود قابل درمان نباشد؛ چون صدمه به عصب بینایی وارد می شود.
● آیا این بیماری قابل درمان است؟
▪ بیماری اوایل با دارو قابل کنترل است ولی در موارد پیشرفته جراح می تواند سیر آن را کند کند.
● پارگی شبکیه چیست و چه موقع اتفاق می افتد؟
▪ پارگی شبکیه ممکن است بر اثر ضربه یا خود به خودی به دلیل نازکی شبکیه باشد این اتفاق در افراد نزدیک بین بیشتر دیده می شود چون کره چشم آنها از حد معمول بزرگتر است و به همین دلیل شبکه تحت کشش قرار گرفته و ممکن است نازک یا پاره شود افراد نزدیک بین چون با دو خطر آب سیاه و پارکی شبکیه روبه رو هستند، باید تحت نظر پزشک معاینه شوند تا در صورت وجود سوراخ در شبکیه ، با لیزر درمان شود.
● بیماری قند چگونه می تواند به چشم صدمه بزند؟
▪ در صورت کنترل نشدن مقدار قند خون در مبتلایان به دیابت ، عارضه جدی چشم در انتظار آنهاست و قند بالا می تواند از سطح قرنیه تا ته چشم را گرفتار کند؛ چون قند روی اعصاب تاثیر زیادی می گذارد و چشم از این مشکل در امان نخواهد بود. افرادی که در سنین پایین گرفتار دیابت شده اند، باید بیشتر مراقب باشند و افراد دیگر نیز باید بدانند که بیماری قند می تواند آب مروارید و زخم قرنیه به دنبال داشته باشد.
● پیوند قرنیه به چه دلیل صورت می گیرد؟
▪ اگر قرنیه را به شیشه خودرو تشبیه کنیم ، ممکن است کثیف و یا برعکس تمیز باشد؛ اما به دلیل شکستگی زیاد، قابل استفاده نباشد در هر دو حالت باید شیشه خودرو را عوض کرد قرنیه هم چنین است و در صورت عیب در قرنیه باید تمام لایه های قرنیه با عمل پیوند قرنیه تعویض شود.
● در ایران این عمل تا چه حد عمومیت دارد؟
▪ در هر سال حدود دو هزار پیوند قرنیه در ایران صورت می گیرد و متولی تهیه و توزیع قرنیه در کشور بانک چشم است.
● قرنیه بانک چشم از کجا تامین می شود؟
▪ قرنیه یک عضو زنده است ، اما نکته مهم اینجاست که می توان آن را از جسد نیز تهیه کرد به شرطی که ۵ تا۶ ساعت از فوت نگذشته باشد.
● اخیرا دیده شده که جوانان برای زیبایی از لنزهای رنگی استفاده می کنند آیا این لنزها بی خطرند؟
▪ متاسفانه فروش این لنزها از مطب تا آرایشگاه ها رواج دارد و استفاده از آنها بسیار خطرناک است و می تواند بجز ضایعات چشمی ، باعث به وجود آمدن انگلی به نام آکانتاموا شود که در صورت گرفتار شدن افراد، درمان پرهزینه و سختی دارد.
● قطره های سفیدکننده سفیدی چشم چگونه هستند؟
▪ برخی عوامل محیطی می توانند باعث قرمزی و التهاب چشم شوند که اگر این علل چیزهایی مانند آلرژی یا آلودگی هوا باشد بهتر است برای درمان با آن کنار بیاییم و عملا به دنبال استفاده از این داروها بدون تجویز پزشک نرویم. یک توصیه : عینک آفتابی مانند کفش است و بهتر است هنگام خروج از خانه ، همان گونه که کفش می پوشیم ، از عینک آفتابی هم استفاده کنیم ؛ چون علاوه بر محافظت از چشم در برابر نور آفتاب آن را در برابر ورود اشیای خارجی هم محافظت می کند.
گفتگو با دکتر محمد علی جوادی رئیس بانک چشم ایران
منبع : روزنامه جام جم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست