پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

هنر نوه داری


هنر نوه داری

هرگز نباید والدین را در مقابل كودك مورد مواخذه قرارداد و از آنها انتقاد كرد این كار از نظر روانی بر شخصیت و روان كودك تاثیر می گذاردد

گمان می‌كنید ارمغان پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها برای نوه‌هایشان چیست؟ یك عشق بی‌شرط و شروط. پدر بزرگ‌ها و مادر بزرگ‌ها مسوول تربیت نوه‌هایشان نیستند، با این حال این كار را با گذشت و فداكاری بدون هیج چشمداشتی انجام می‌دهند. از سوی دیگر، آنها راه نجاتی برای فرزند‌ان‌شان نیز هستند. گاهی نقش دایه را بازی می‌كنند و گاهی به كارهای عقب افتاده والدین بچه‌ها می‌رسند.

● آیا رابطه مادربزرگ‌ها، پدربزرگ‌ها و نوه‌ها بالا و پایین هم دارد؟

▪ بله، هماهنگی این رابطه بسته به سن دو طرف تغییر می‌كند. یك سن طلایی وجود دارد كه در آن هم نوه و هم مادر و پدر بزرگ‌ به هم گرایش پیدا می‌كنند: كودكان زیر ۱۲ سال (آنها كنجكاوند، دوست دارند بازی كنند، حرف بزنند و به گردش بروند) و مادر و پدر بزرگ‌های بین ۶۰ تا ۷۰ سال (آنها هنوز سر پایند و از سرگرم شدن با نوه‌شان لذت می‌برند.) فراموش نكنید، برای آنكه یك رابطه همیشه قوی باقی بماند باید ابتكار به خرج داد. درست است كه گاهی فاصله میان نسل‌ها باعث می‌شود تفاوت‌های فرهنگی، زبانی و اخلاقی خلق شود ولی با این حال می‌توان گاهی با تلاش رابطه را حفظ كرد.

● آیا این احتمال وجود دارد كه پدر و مادر بزرگ‌ها بیش از حد وقت‌شان را صرف نوه‌هایشان كنند؟

▪ بله! باید حد تعادل را رعایت كرد. پدر و مادربزرگ شدن یك شوك احساسی است. خیلی خوب است كه بتوانید احساس برقرار كردن یك رابطه جدید را تجربه كنید اما باید مواظب باشیم در تربیتی كه پدرومادر برای فرزندشان انتخاب كرده‌اند دخالت نكنیم و بیش از حد نوه را لوس بار نیاوریم.

باید قبول كنیم كه پدر و مادر، واسطه‌ای بین نوه و مادر و پدربزرگند. پس باید به آنها احترام بگذاریم. لازم نیست پدر ومادربزرگ‌ها در دعوای والدین و فرزندان‌شان دخالت كنند. اجازه بدهید نوه راهی داشته باشد تا با متوسل شدن به شما، بتواند از والدینش طلب بخشایش كند.

● رابطه نوه با پدر و مادربزرگش به چه عواملی بستگی دارد؟

▪ رابطه والدین با پدر و مادر بزرگ، سن، وضعیت جسمی و روحی و عده نوه‌ها ازجمله عواملی است كه بر رابطه پدر و مادربزرگ با نوه تاثیر می‌گذارد. مسلما رفتار پدر و مادربزرگ با اولین نوه و پنجمین نوه یكسان نیست. این موضوع كه والدین نوه، چندمین فرزند خانواده باشند و اینكه خواسته یا ناخواسته به دنیا آمده باشند، همگی روی رابطه مادر و پدر بزرگ با نوه تاثیر می‌گذارد.

● چگونه مادر بزرگ و پدر بزرگ خوبی باشیم؟

▪ سرمایه‌گذاری كنید:

پدر و مادربزرگ خوب بودن هیچ رمز و رازی ندارد. تنها باید وقت خود را صرف نوه‌هایتان كنید. اما مواظب باشید خیلی سرتان را شلوغ نكنید. با انتقادهای تند، كاری نكنید كه والدین و بالطبع نوه‌هایتان از شما فاصله بگیرند. همیشه انتقادهای سازنده و بی‌طرف انجام دهید.

▪ سلامت باشید: نوه‌ها، مادر و پدر بزرگ‌هایی را دوست دارند كه با بچه‌ها دوچرخه‌سواری كنند و به گردش‌های طولانی بروند. برای آنكه سلامت باشید، باید مرتبا ورزش كنید و تعادل غذایی را حفظ كنید.

▪ رقابت را حفظ كنید:

فراموش نكنید كه بچه‌ها دو مادربزرگ و دو پدر بزرگ دارند. هرگز سعی نكنید مثل رقیب خود باشید. تفاوت‌هاست كه جذابیت می‌آفریند.

▪ كاردستی بسازید:

امروزه در دنیایی زندگی می‌كنیم كه پر است از اسباب‌بازی‌هایی گوناگون و بازی‌های رایانه‌ای. اگر یك اسباب‌بازی‌ پلاستیكی برای نوه‌تان بخرید، چندان جذب شما نمی‌شود اما اگر یك كاردستی همراه او درست كنید، خاطره خوبی از شما در ذهنش باقی می‌ماند.

▪ كمی مد روز شوید:

سعی نكنید تمام روزتان را با بافتنی و باغبانی پر كنید. به نوه‌هایتان SMS بفرستید، میلmail بزنید و با آنها چت كنید

▪ گوش شنوا باشید:

نوه‌ها به دنبال گوش شنوایی هستند تا صحبت آنها را بشنود ولی قضاوت نكند. به صحبت‌های آنان گوش كنید، سپس در كمال آرامش و غیرمستقیم آنها را نصیحت كنید. آنها معمولا مواردی را با شما در میان می‌گذارند كه با والدین‌شان مطرح نمی‌كنند، پس سعی كنید همیشه در دسترس‌شان باشید.

● آیا پدر و مادر بزرگ‌ها، هویت نوه‌شان را تحت تاثیر قرار می‌دهند؟؟

▪ البته. آنها نقش مهمی در شكل گرفتن هویت بچه‌ها بازی می‌كنند. نوه‌ها همیشه از والدین‌شان و به ویژه مادربزرگ‌ها و پدربزرگ‌ها می‌خواهند برایشان قصه بگویند. نوجوانان بیش از هر گروه سنی دیگری به مادربزرگ‌ها و پدربزرگ‌ها وابسته‌اند. نوجوانی سنی است كه افراد برای یافتن ریشه‌های خود و پذیرفتن باورها به سراغ تاریخچه خانوادگی‌می‌روند و در این میان، پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها مرجع خوبی هستند. البته توجه داشته باشید كه رابطه یك نوجوان با پدر و مادر بزرگش چندان صمیمی نیست۰. مطمئنا او ترجیح می‌دهد همراه با دوستانش به سینما برود تا با پدر و مادر بزرگ.

● پدر و مادر بزرگ‌ها باید از انجام دادن چه رفتارهایی خودداری كنند؟

▪ هرگز نباید والدین را در مقابل كودك مورد مواخذه قرارداد و از آنها انتقاد كرد. این كار از نظر روانی بر شخصیت و روان كودك تاثیر می‌گذاردد.

● فراموش نكنید همیشه حق با پدر و مادر بزرگ‌ها نیست!

▪ در صورتی كه توان جسمی برای نگهداری از نوه‌تان را ندارید، به راحتی به والدین جواب رد بدهید. گاهی والدین متوجه نیستند كه سن و سالی از پدر و مادربزرگ‌ها گذشته و آنها خسته‌اند.

سمیه مقصودعلی